Osiloskop ile aynı anda hem Dc hem Ac sinyal ölçmek ?

Herkese selamlar.

Değerli ustalarım Bir projede zero crossing dedector yani sanırım sıfır geçiş dedektörü denilen bir devreyi yapmak istiyorum.

Bir örnek vermek gerekirse : Ac ile çalışan bir rezistansın üzerine düşen çalışma gerilimini bir mikro denetleyici ile değiştirmek istiyorum Triyak ile bir tetikleme yapmam için bu devreyi kullanmam gerektiğini düşünüyorum.

zero cros sinyal.jpg

Sorum şu :

Unit UTD2102CEX-II 2 Kanal 100MHz Dijital Osiloskop​

Şimdi yukarıdaki devre şemasında Ac gerilime osiloskobun ch1 kanalını bağlarken ch2 kanalını ise output ile ground arasına bağlamak gerekiyor fakat osiloskobun ch1 ve ch2 kanallarındaki şase noktaları bildiğim kadarı ile ortak ve bu şase noktalarına bir nötr ve bir de eksi bağlarsak osiloskoba zarar verme olasılığımız var mı yada doğru bir ölçüm yapabilir miyiz ?

Kısacası ben yukarıdaki devreden aşağıdaki sinyali izlemek istiyorum. mümkün mü

Sonra ise asıl bomba sorumu soracağım :D

iş yerimizde 700 kw ısıtıcıyı saykıl kontrol modülü ile rezistansları çalıştırıyor. toplam saykıl sayısını düşürerek ısıyı kısıp açıyor . 50 saykıl değil de 40 30 saykıl saniye periyotlarıyla toplam gücü düşürmüş olursunuz. osiloskop konusunda hem ac hem dc ölçebilirsiniz çok kanallı osiloskoplar da mümkündür .

Scop ile sebeke gerilimi uzerinde calisacaksan cok dikkatli olman gerekir. Sebeke uzerinden dogrudan olcum yapmak yerine kucuk bir transformotorun sekonderinden olcum yap. Olcum yapacagin icin bu sorun olmamali. Isin bitince transformatorle de isin kalmayacak.

Ote yandan yukaridaki devre sorunsuz calisacagi icin AC tarafini gozlemene de gerek yok.

Moc30xxx serisi optokuplörler bu işi kendi içinde yapıyor. Bu optokuplörü de kullanabilirsiniz.

Screenshot_20250108-074829_Drive.jpg

Ekli dosyalar

• MOC3043M-D.PDF
    328.3 KB · Görüntüleme: 1

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,273
Kullanıcılar
453,525
Son üye
ahmet711