kemalege
Üye
Herkese merhabalar. Çok eski 2004 model fakat yer gök inleten bir amfim vardı. 1.5 sene önce yaktım. Premier pr4100. Biraz kurcaladıktan sonra olmaz diyip bırakmıştım. Arabama yeni bir teyp alınca bugün tekrar kurcalamak istedim. Kendim de elektrikçi olduğum elektronikten de az çok anladığım için tamir videosu açıp biraz bilgi edindikten sonra işe koyuldum. Amfide 12 adet mosfet, 4 adet hızlı diyot, 8 adet te çıkış transistörü bulunmakta. Amfimi ters bağlayıp yakmıştım. İlk olarak 2 tane çıkışın mosfetlerinden başladım ve bir tanesinin yanık olduğunu gördüm değiştirdim. Mosfetler sökük iken voltaj verdim ve kısa devre olmadan diğer 2 çıkış çalıştı. Daha sonra mosfetleri takıp tekrar voltaj verdiğimde güç kaynağım zorlandı. Çıkış transistörlerini ölçerken bir tane çıkışın kısa devre ölçümünde garip davrandığını görüp söktüm. Bir çıkışın bir tane transistörü emiter collector arası kısa devreydi. Bu arada her çıkış için 2 adet PNP ve npn tip transistör çıkış veriyor. Yanık olan çıkışın iki transistörünü söküp tekrar voltaj verdim. Amfi çalıştı. İlk işim hemen RCA ları bağlayıp birşeyler açmak oldu. Fakat şöyle bir sorun ile karşılaştım. Transistörlerini söktüğüm çıkış hariç hepsi çalışıyor ancak sadece bir tanesinden net verimli bir ses alıyorum. Diğer 2 çıkış cızırtılı ses veriyor ve düzgün çalışan çıkışın transistörleri yük altında ikisi de normal şekilde ısınırken, diğer 2 tane çıkışın transistörlerinin sadece birer tanesi ısınıyor diğeri ısınmıyor. Sorunun neyden kaynaklandığını çözemedim. Benim elimden bu kadar geldi tercübesi ve bilgisi fikri olan abilerim kardeşlerim sorunuma ortak olabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.