Teknoloji ve
Elektronik varsayımsal teorilerle sonuçlandırılamazlar.
Elektroniğin tek bir temeli bulunmaktadır. ÖLÇÜM TEKNİĞİ.
Ciddi ölçüm yapan cihazların ne denli pahalı olduğuna ise değinmeye gerek yoktur.
Konu içeriğimizde ise ölçmemiz gereken iki unsur bulunmaktadır ki, bu ölçümler basit bir AVO metre ile ölçülebilecektir.
Bu ölçümlerin yapılması sonucunda gerçek değerlere ulaşılabilecektir. Ancak bu durumda sözkonusu hatanın tespit edilebilmesi ve gereken önlemlerin ilmine uygun olarak yerine getirilebilmesi mümkün olacaktır.
ÖLÇÜM KRİTERLERİ ve UYGULAMA.
1 Mevzu bahis olan güç kaynağının çıkış gerlimi boşta iken ölçülmelidir. Ampli için uygun gerilimin sağlanıp sağlanmadığı öncelikle tespit edilmelidir. Güç kaynağının boştaki gerilim değeri 11V tan düşükse zaten uygun bir ürün değildir.
2 Güç kaynağının boştaki gerilimi uygun ise (12V veya yukarısı) ampliye bağlanılarak gerilim düşümü ölçülmelidir. Amplide ses yokken bile güç kaynağında 1V luk bile gerilim düşümü oluyorsa, bu güç kaynağı teknik olarak yetersiz demektir.
3 Amplide ses yokken güç kaynağı geriliminde düşme olmuyorsa, ampliye ses uygulanarak uygun güçte çalıştırılır. Gerilim düşümü varsa, yük için güç kaynağı uygun değildir. Orta seste gerilim düşümü olmuyorsa, max. güç testi için ampli sonuna kadar açılarak test edilmelidir.
4 GERÇEK GÜÇ ÖLÇÜMÜ VE POWER CONSUPTION.
En önemli ölçüm bu ölçümdür. Akım ve gerilim olarak ayrı ayrı ölçülmelidir. Ancak akım kaynağımız (PSU) belirsiz olduğu için tek güvenilir kaynak AKÜ olmalıdır. Yani bu ölçüm için uygun güçte iyi şarj edilmiş bir akü kullanımı şarttır.
Akü ampliye bağlanarak gerilim düşümü olup olmadığı ölçümlenir. Aynı zamanda amplinin boştaki güç gereksinimi de ölçülmesi gerektiğinden, bir ampermetre de devrede bağlı olmalıdır.
Ampliye ses uygulanarak max. güçte çalıştırılarak aküden çekilen akım ölçülür. Bu ölçüm bize kaç amperlik bir güç kaynağı temin etmemiz konusunda kesin sonuç verecektir. Böylece şu kadar amperlik PSU alsam yeter mi? Şu ürünü alsam işimi görür mü? gibi sorulara kesin yanıt bulunmuş olacaktır.
NOT: 70A/h lik bir akünün 70A den daha yüksek akım verebileceği zaten teknik olarak belli bir olaydır. Ancak arkadaşların karıştırdıkları şey akü üzerinde yazan (h) (HOUR) ifadesidir ki,
70A/h lik bir aküden 70A akım çekilirse bu akü bir saatte boşalır. Eğer 140A akım çekersek bu akü ancak yarım saat dayanacaktır.
Bazı starter özellikli akülerin anma akımından 5-10 kata kadar akım verebildikleri zaten bilinmektedir.
Yani kısa süreliğine 700A e kadar çekilebilir anlamı taşımaktadır.
TEKNİK ALDATMACALAR ve AÇIKLAMALARI.
Specifications
- Continuous Power (20Hz-20kHz, 0.08% THD)
- 4 ch: (4 Ohm) 65Wx4
- 4 ch: (2 Ohm) 75Wx4
- 2 ch: (4 Ohm) 150Wx2
Features
Verilen ampli özellikleri incelendiğinde CLASS-A CIRCUITRY ibaresi önemli bir unsurdur. Üretici bu ampliyi CLASS-A olarak mı üretti yoksa buradaki anlatım insanları kandırmaya yönelik bir ifademidir bilinmemektedir. Çünkü CLASS-A amplilerin düşük verimli ama en saf en temiz ses yükseltici oldukları literatürde yer almaktadır. CLASS-A ampliler tasarımları özelliklerinden dolayı pahalı oldukları için üretici firma bu ibareyi silah olarak kullanmış olabilmektedir.
Olası bir dava için ise belirtilen Circuirty ifadesini ''BİZ O İFADEYİ PCB TASARIMI İÇİN KULLANDIK'' diyebilirler.
Her ne kadar bu konu çok önem taşımasa da, yukardaki ölçüm sonuçları zaten bunun açıklamasını yapacaktır.
Güç değerleri üzerindeki aldatmacalar.
Gerçek anlamda 65-75W lık çıkış güçleri birkaç metre karelik araç içerisinde son derece yüksek bir değerdir. Öyle ki uygun kalitede yüksek duyarlılıklı bir hoparlör sistemi ile dinleyicinin kulaklarında kalıcı hasar verebilmesi kaçınılmazdır.
Ancak verilen değerler gerçek anlamda RMS değeri olmayıp Elde edilebilecek max. değer ise, zaten bu da bir aldatmacadır.
Bir zamanlar ürünlerin satılabilmeleri için 5W lık bir ampli için 50W PMPO güç ibaresi yazıldığını çoğumuz duymuşuzdur.
DİĞER BİR UNSUR DA TEKNİK OLARAK VERİLERİN TUTARSIZLIĞIDIR.
ses yükselticinizin Datasheetini
(kaynak) inceledim
Power source .............................................................................................................. 14.4 V DC (10.8 — 15.1 V allowable) Grounding system ......................... Negative type
Current consumption .................................. 39 A (at continuous power, 4 Ω)
Fuse ...................................................... 30 A × 2
Average current drawn* ......................... 11 A (4 Ω for four channels) 18 A (4 Ω for two channels)
anlık tüketim değeriniz 39A
Sunulan datasheet aynı ürüne aitse ciddi tutarsızlar göze çarpmaktadır.
4 kanal için 11 er amper akım akıtabilme kabiliyeti olan bir ampli için güç gereksiniminde 39A iberesi son derece yanlıştır.
Her bir kanaldan PEAK olarak bu akım çekildiğinde (Ki olasıdır) 44A lik bir akım geçişi sözkonusudur ki bahsi geçen 39A akım gereksinimi ifadesi ile mantıken çakışmaktadır. Çünkü arada bir de SMPS gerilim yükseltici bulunmaktadır ki, bu tür ürünlerde böyle bir gerilim yükselticinin %100 verimle çalışabilmesi hiç mümkün değildir. Çünkü bu SMPS kendi verimi doğrultusunda boşta iken de bir akım harcamaktadır.
Dolayısı ile bahsi geçen 39A akım gereksinimi verilen değerler ile bağdaşmamaktadır.