Otobüs kapısı butonu

chachah

Üye
Katılım
12 Kas 2009
Mesajlar
8
Puanları
1
Yaş
42
Merhabalar.

Okuldaki ders için bir üretim yapmamı istedi hocamız. Otobüs kapısı mantığıyla aynı.

Bir tane RS-Flip Flop kullanarak butona basıldığında açılan ve yeşil led yanacak, diğer basıldığında ise kırmızı led yanacak ve kapı kapanacak. Bunu nasıl yapabilirim?

Entegrenin numarasını biliyorum. Ve ayrıca ledlerden önce direnç koyacağımı da biliyorum. Ama bir türlü pratikte bunu icra edemiyorum

Teşekkürlere yardımlarınız için şimdiden.
 
eğer otobüs kapısı ile aynı sistem kullanacaksanız tek butonunuz vardır bu tek butonu RS flip flop kullanarak çalıştıramazsız iki buton kullanmanız gerekir. tek buton yapmak için D ff kullanmalısınız.
 
Peki bununla alakalı nereden bilgi alabilirim?
 
d ff kullanacaksan q evrik çıkışını data ucuna bağla butonu clock girişine ver q çıkışıda valf çıkışına ver sadece bu kadar
 
Sn chachah;
-Senin bu tasarımı gerçekleştirmen için toggle yapan bir flip-flop'a ihtiyacın var.Bunun içinde JK veya T flip-flop'a ihtiyacın var.Tasarımda sadece RS FF mu kullanacaksın yooksa lojik kapılarda kullanacak mısın?(ki kullanmak zorundasın)....
-Sn i.tandoğanın dediği gibi ya direk olarak D ff ile ya da SR ff un S=Q', R=Q şeklinde bağlantı yapıp butonu da clock girişine bağlarsan problemi çözmüş olursun.

--SR FFun sekli ektedir...
 

Ekli dosyalar

  • SR.JPG
    SR.JPG
    15.3 KB · Görüntüleme: 109
RS yerine D FlipFlop kullanmam gerektiğini söylemiştiniz. Elektronik elemanlar satan mağazaya gittiğimde bana entegre kodunu sordular. 82A-108M diye öğrenmiştim ama yanlışmış. Kullanmam gereken D Flipflopun seri numarasını sizden öğrenmem mümkün mü?

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
 
74LS74A Entegresi yapısında 2 tane D FF bulundurur...
 

Ekli dosyalar

  • D FF.gif
    D FF.gif
    2.5 KB · Görüntüleme: 41
Şimdi ben 1 adet butonla bu FF'u kullancağım. Butona ilk bastığımda kırnmızı, ikinci basışımda ise yeşil ledin yanmasını istiyorum.

Bunun için bağlantıları nerelere balayacağım? 4013 FF'i aldım ama üzerinde 14 tane ayak var. Çok karmaşık geldi bana.

Sanırım gerilimin (+) bölümünü butonun girişine bağlayacağım. Butondan çıkışı da D FF'e bağlayacağım. FF'de 2 tane çıkış var bu çıkışlara da dirençleri ve ledleri bağlayağım. Ama peki (-) gerilime nereler gidecek? Ledlerin de (-) gerilime bağlanması gerekiyor demi?
 
Şimdilik şöyle bir bağlantı yaptım. Numaralı hatların nereye bağlanacağını söylerseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.
 

Ekli dosyalar

  • FF.jpg
    FF.jpg
    28.9 KB · Görüntüleme: 61

Forum istatistikleri

Konular
129,312
Mesajlar
925,225
Kullanıcılar
451,761
Son üye
trapcx

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst