Otomasyon, Yazılım ve Elektronikte Başarılı Olmanın Sırları...

Tüm hayali okulu bitirip masabaşı iş sahibi olup dolgun astronomik bir maaş bekleyenlerin anlayabileceği bişey değil söyleyeceklerim.

Siz zaten ilk hatayı üniversite sınavına, sistemin size dayattığı saçmalıkları öğrenerek inek gibi çalışıp hazırlanarak yaptınız. Puanı yüksek diye, söylenişi afilli diye, havalı gözüküyor diye bu mühendislik bölümlerini seçtiniz.

Müfredatı zaman aşımına uğramış 4 senelik bölümü zar zor 2 küsür ortalamayla bitirdiniz. Ödevlerinizi kontrolkalemi, picproje, r10 gibi sitelerde ücretli/ücretsiz başkalarına yaptırdınız. Ne bir makale ne bir tez, bu kağıt üzerindeki teorik angaryayı bile beceremediniz sağdan soldan arakladınız. Google amca sizin hem hocanız hem asistanınız oldu.

Siz ne oldunuz? İçi çürük ceviz kabuğu. Kırsan dişine yazık, boş posasına yazık.

Ne bekliyordunuz, siz de bir koyunsunuz sürüye katıldınız. Üni bitirdim işsizim yeaghh diye söylenip durursunuz ancak.

Boşu boşuna o bölümlere heves edenlerin ama bu sisteme ayak uyduramayanların hakkını işgal ettiniz. Çünkü onların sizin gibi imkanları yoktu, hafta sonu 2 tane birden dersaneye gidemediler. En önemlisi sizin gibi kendilerini iyi pazarlayamadılar çevrelerine, önce kendilerine inanmadılar zaten. İmkan beraberinde özgüveni getirdi size çünkü.

En sonunda istemediğiniz yerde aklınıza bile gelmeyecek ama sizin diplomanızda yazan branşı arayan bir işe kabul edildiniz, başladınız.

Ne yaptınız?
O işletmeye ne kattınız?. Ne çizdiniz? Ne tasarladınız? Eliniz anahtar tuttu mu?, Tornaya frezeye geçtiniz mi? Eskiden 5 saat süren parçayı artık 3 saatte üretebilecek yeni bir iyileştirme yaptınız mı? Teknik bilginizle daha firmanın üretmeyi düşündüğü şey üretilmeden, karşılacağınız hataları üstlerinize bildirdiniz mi? Firmayı büyük bir zarardan kurtardınız mı?

Koca bir hayır. Ama bu dediklerimi oraya yıllarını vermiş ilkokul mezunu Hasan Usta bilmem kaçıncı keredir yapıyor. Alman üretici firmanın, bozulan parça için istediği 70.000 euro bedeli duyunca, gidiyor kademeye kendince birşeyler yapıyor ve parçanın aynısını aynı hassasiyetle yapıyor. Parçaya o 70bin euro verilmiyor. İthal gelecek parça 3 ay beklenilmiyor, dolasıyla makina yatmıyor üretim durmuyor. Belki 4-5 trilyonluk masraftan kurtarıyor fabrikayı, şu bizim ilkokul mezunu Hasan Usta?

Sen böyle bişey yapabilir misin? Emekli olana kadar alacağın ortalama 6-7bin tl maaşın hakkını Hasan Ustanın verebildiğinin çeyreği değeri katabilecek misin çalıştığın yere?

Sen ne üretirsin? Bok sidik ve karbondioksit dışında?
Elektronik mühendisisin daha basit bir devre bile yapamıyorsun. Elalemin yaptığı plclerle yaptığın otomasyonla bana hava atıyorsun. Onu mühendis olmayan ara elemanlar da yapıyor burda hem de çok iyi.

Makina mühendisinin termo dinamiğin sıfırıncı kanunu dışında hatırladığın bişey yok. Solid, autocad? Atalet hesabı? Rüzgar bu tabelaya 30km hızla çarparsa ne olur? Bu makinada 3 ton fazladan bi ağırlık var rijitliği kaybetmeden nerelerden kısabiliriz? Statik hesabı? Iıh yok. Anca hangi işçi ne yaptı, kim bugün hangi işi uzattı da uzattı, anca gambazlık, patronun has odabaşılığı, kademenin beyaz gömlek giyebilen ve ona yağ değrdirmeden eve gidebilen ve tüm bunlar için 8000 tl isteyebilen çobanbaşısı?

Bizim yukarda bahsettiğimiz insanlara ihtiyacımız yok. Ne kadar acıki sektörün %80-90ı böyle malesef. O yüzden birşey üretemiyoruz, hep hazır kullanıyoruz ve bunun sonucu ne olacağımızı başka bir mesaj da yazarım artık.

Not: Benim bi kuyruk acım yok. İmalatçı olarak ben 5 senedir üretim yapıyorum, karşıma çıkan 30 mühendisin 25i böyleydi. Bu bir tespittir. İşini hakkıyla yapanları tenzih ederim, kendine mühendisim diyenleri gömleğinin cebine sokup, göt cebinden rövaşata atarak çıkaracak mühendisler de tanıdım, ama bunlar çok çok azınlıktı.

Not: Hasan usta hikayesi ismi hariç birebir doğrudur. Günün sonunda Hasan ustaya da bir ödül verilmemiştir. Teşekkür bile edilmemiştir.

Not: Ara elemanları küçümsemiyorum, onlar da olmasa bu ülke bir toplu iğne bile üretemeyecek zaten.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…