Otomasyon'a nereden başlayacağım?

ayteq

Üye
Katılım
27 Kas 2007
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Otomasyon konusuna nereden başlayacağımı hangi konuyu seçmem gerektiğini ve nasıl takip etmem gerektiği konusunda bir fikrim yok. 2007 yılında kontrol sistemleri teknolojisi bölümünden mezun oldum fakat 2004 yılından beri elektrik sektöründeyim. Proje çiziyorum. Artık kendi işimi yapıp geçerli bir mesleğimin olmasını istiyorum. Bunun için nereden başlayacağımı nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bir kursa mı gitmeliyim yoksa mevcut altyapıyı kuvvetlendirmem mi gerekiyor? kendi başıma. Birisi bana yol gösterir nereden başlayacağımı söylerse çok sevinirim. Konusunda uzman bir kişiden yardım almak istiyorum.
 
Tartışıla tartışıla, konuşula konuşula bitmeyen bitmeyecek bir konu... :)

Otomasyonun temeli dijitaldir. Temel elektronik bilgisi üzerine dijital, onun üstünede kumanda tekniklerini öğrenmeniz gerekli. Sonrasında bu bilgilerinizi kullanarak programlama öğrenerek kendinizi tamamlayabilirisiniz.
Fakat bu yazılanlar; Teknik liselerde ortak sınıf olan 9.sınıfı saymazsak 3 senede verilen eğitim. Ayrıca 2senelik MYO'larda biraz daha hızlandırılmış şekilde 2senede veriliyor. Araya kültür dersleri girdiği için süre ister istemez uzuyor.
Aynı eğitimi meslek kurslarında 4ay gibi bir sürede almanız mümkün...

Bu tür bir eğitimde öğretmen-öğrenci ilişkisi çok önemli diye düşünüyorum.İnternetteki bilgiler ve kitaplar tabiki faydalı olur fakat eğitimi bir kurumdan veya kişiden almanız daha faydalı olur. Yukarıda yazılı olan eğitim seçeneklerinden sizin için en uygun olanı mesleki eğitim veren kurumlar.
Forumda biraz araştırma yaparsanız Özimek'in açtığı kursları(teknik liselerde) bulabilirsiniz.Kursa devam ederseniz istediğiniz sonuçları alabilirsiniz...
 
Emr yazı için teşekkürler. Tuzla Endüstri Meslek Lisesi'ndeki kursa gitmekte geç kalmışım (oradaki yetkilinin bana söylediği bu) İl özel idaresinin kurslarından haberim var fakat bu sene için galiba yalan oldu. Temel ve sayısal elektronik bilgim mevcut fakat bahsettiğiniz gibi kumanda da biraz noksanlığım var ve onun üzerine de programlama olayı galiba bu ikisi üzerine biraz eğilmem gerekecek. Fakat daha sonrasında iş hayatına ilk adımlarda cok önemli. O konuda da nereden başlayacağımı bilmiyorum. Gerçi kurs çıkışı sertifika veya kursta edineceğimiz çevre bir ölçüde bize yardımcı olacaktır sanırım.
 
................ Gerçi kurs çıkışı sertifika veya kursta edineceğimiz çevre bir ölçüde bize yardımcı olacaktır sanırım.

Kesinlikle....
Ayrıca işkur'un iş garantili kursları var. Kültür Üni.'de açıldı en son(haberim olan)
Bu kurslarda ayrıca iş garantiside var, fakat sosyal güvencenizin olmaması vs gibi şartlar arıyorlar. Ayrıca geçen haftalarda Avcılar End. Meslek Lisesinde kurs(özimek) açılacak şeklinde bir yazı okumuştum onuda bir araştırın.
Takipte olmanız gerekiyor
 
Emr. Hepsini takip ediyorum en son Fatih'te açıldı ona da ulaşım sorunu yüzünden gitmedim. Pişman oldum gerçi. Onlara gidemediğim için bu tarz bilgileri buradan kapmaya karar verdim en azından seneye veya bir daha ki kurs tarihine kadar. Bu arada malum bunları yaparken de bir yandan çalışmam gerekiyor. Türkiye'nin iç açıcı durumunda çalışmak zorunda kaldığımızdan. Yanıtlar için çok teşekkür ederim.
 
Mutlaka derli toplu bir şekilde bir eğitmenle başlamalısın. Forum siteleri de sana yardımcı olur ama forum siteleri genelde eksikleri kapatma görevini üstlenir. Altyapı yoksa önce kurs. Bir çok meslek lisesinde kurslar açılıyor. İstanbulda isen zaten işin çok kolay bir sürü kurs var. Özetle.
Tek hat şemalarını okuyabilmelisin.
Elektrik panosu projesi çizebilmelisin.
Elektrik panosu montajı yapabilmelisin.
Şalt cihazları konusunda bilgi sahibi olmalısın
Örnek vericek olursam. 4 adet 0.5 kW 3 fazlı asenkron motor ayrı ayrı start stop yapılabilecek. Bunu gerçekleştirmek için. Hangi kontaktörleri kullanıcaksın? hangi motor koruma şalterini seçiceksin? Hangi boyutlarda pano alıcaksın? Tek hat şemasını kumanda ve kontrol devrelerini çiziceksin.
İş ilerlerse plc için yazılım geliştirebilmen lazım.
Daha da ilerlerse Scada yazılımları
Bina otomasyonu hakkında bilgi sahibi olmalısın. Sadece elektrikle olmaz mekanik de bilmelisin. Kazan boyler chiller, volume damperi bunları bir binanın projesine bakıp anlayabilmeli ve bu cihazların otomasyonu nasıl yapılır bilmelisin. Emek, zaman, para harcaman gerekiyor.
 
aynı problem benimde başımda ama bilakist bu bana pekte problem olarak gelmiyor neticesinde insanın yürüdüğü yolda karşısına çıkan engellerdir aslında insanı mutlu eden hayatına heyecan katan benim durumum sayın ayteq den biraz farklı yıllarını elektrik işine vermiş bi aileden geliyorum çocukluğumdan beri çalışrım 8 10 yaşlarımda pazarda limonda sattım :) daha 12 13 yaşlarındayken yaz günü çarşıda kabanda sattım zor olan herşey benim tutkumdur ama son 7 yıldır sadece elektrik işi ile uğraşıyorum ve artık otomasyon sektöründe yer almak istiyorum klasik kumanda teknikleri konusunda gayet iyim herhangi bir kurs veya kurumdan eğitim alma fırsatım olmadığı için malum çok yoğun bi iş temposu içersindeyim kurs alamdığım için kendi çabalarımla plc öğrenmeye karar verdim ve önce teorik bilgiler topladım onları hazmetmeye çaba gösterdim sonrasında plc aldım ve s7 200 üzerinde çalşarak bişiler öğrenmeye çaba gösterdim şimdilerde ise bana bilgi ve tecrübe namına bişeyler verebilecek konusunda tecrübeli bi firmada görev almak istiyorum bana kimsenin şu şöye oluyor şunu yaparken şuna dikkt etmelisin deme zahmeti bile göstermesi gerekmiyor sadece yapılan işi yapılırken görmek istiyorum bu benim için yeterli bunun karşılığında tüm enerjimi gecemi gündüzümü ve elimden gelen herşeyi ortaya koymaya hazırım mddi bi karşılık beklemeden. sizce daha başka ne yapabilirim otomasyon sektöründe yer alabilmek için tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
PLC Sempatizanı inan bana benim senden farkım yok. Proje olayına 2004 ten sonra başladım. Öncesinde 1999'dan itibaren elektrik tesisat işini yaptım bir yandan okurken. Biraz benziyoruz. Bende çalışmak zorunda olduğum için kenardan köşeden öğrenmeye çalışıyorum. Fakat olmayacaksa mecburen kurs olayına yöneleceğiz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,986
Mesajlar
922,308
Kullanıcılar
451,189
Son üye
Mustafa 366145

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst