Aslında bu sorunun yanıtını bilmiyorum
Yerleşke ortamında ders alma fırsatım olmadığı için bu konuda yorum yapamayacağım. Üniversitelerde bu konular nasıl anlatılıyor hiç bilmiyorum.
Şöyle izah edeyim. Ben giriş seviyesi bir
Elektronik dersi aldım. O derste de alçak geçiren, yüksek geçiren filtreler gibi konular gördük. Ama hesaptan ziyade devre elemanlarının farklı frekanslardaki tepkilerine göre, daha çok yorum getirerek, devrenin çalışma mantığından hareketle konuları gördük. Örneğin sığaç yüksek frekanslarda, bobin alçak frekanslarda kısa devre olur gibi.
Benim şu an aldığım dersi alan 8-10 Türk arkadaş var. Bunlardan bazıları da güç elektroniği sektöründe çalışıyor, ya da çeşitli üniversitelerde öğrenci, araştırma görevlisi arkadaşlar var. Bu ders başlamadan önce merak edip sormuştum bu dersi alabilmek için daha başka hangi dersleri almak gerekiyor diye.
Oradaki arkadaşlar "Güç elektroniği dersini anlamak için devre analizi, diferansiyel denklemler ve sinyal dersi bilmek yeterli. Tam anlamıyla kavramak için bunlara ek olarak kontrol sistemleri, sayısal devreler vs.. de bilmek gerekir. Ama bir kez bu işin içine girildikten sonra gerekli bilgileri yan disiplinlerden birer birer toplamak da hiç zor değil." demişlerdi.
Kısacası benim aslında almam gereken derslerin bazıların almadığım için arada bir boşluk oluşuyor.
Dersin hocası Dr. Robert Erickson. Güzel anlatıyor mu. Bence anlatıyor. Her hafta ödevler oluyor. Bu ödevlerin yanında nispeten diğerlerine göre daha zor ama fazladan puan kazanabileceğiniz ödevler var. Geçen hafta bu ödevi ilk denemede doğru olarak yapabildim.
Ama güzel de soruyor
Bu haftaki ödev sorularından bir tanesi ilgili 60 yaşındaki bir mühendis söyle demiş "Bu soru için hayatım boyunca çözdüğüm en iyi sorulardan bir tanesi diyebilirim. 60 yıllık beynim sonunda Bode çizimlerinin nasıl olduğunu anladı. 1974'de Elektronik Mühendisliği eğitimimi tamamladığımda Bode çizimleri öğretilmiyordu"
Ama tabi hocanın yüksek düzey anlattığı konular da var. Örneğin bu yarı iletken fiziği ile ilgili kısımda oldukça zorlanmıştım. Normalde yarı iletken fiziğinin anlatıldığı bir ders almış olmak gerekiyor.
İlk başta biraz uğraştım dediğim soru da şunun gibiydi.
Örneğin size bu şekilde bir Bode çizimi veriyorlar. Daha sonra bu çizimden devre kazancı işlevini G(s) yazmanızı vs.. istiyorlar.
Ama şimdi bu konuyu anladım. Bu konuyla ilgili soruları çözdüm. Geriye yaşlı mühendisin sorusu kaldı