Selam arkadaşlar,forumda aratmama rağmen benzer bir konu bulamadığım için bu konuyu açıyorum. Yaklaşık 3 seneden beri iç tesisat ve Y.G'de proje ve kontrol mühendisliği yaptım fakat otomatik kumanda ile ilgili bilgilerim sıfır denecek kadar sınırlı. Piyasadan bir kaç kitap aldım ama hiç bir faydası olmadı. Otomatik kumandayı hatim etmem için neler tavsiye edersiniz, önereceğiniz kitap var mı, ve nerden başlamalı. Yardımlarının için şimdiden teşekkürler.
Not: Konuya faydası olmayacak olan "3 yıllık mühendissin daha bunu bilmiyor musun" gibi laf sokucu cümleler yazacak olan arkadaşlar buraya değil özelden yazsınlar....
Merhaba. "
Bütün---parça----bütün" mantığı ie,yani
tümdengelim-tümevarım yöntemini kullanarak öncelikle her bir kumanda elemanını çok yakından tanımaya,gerekirse içini açıp en küçük ayrıntısına kadar kavramaya (Bozuk bir kontaktör,termik,hatta buşonlu bir sigorta bulup),iç yapısından,bu fonksiyonlarını nasıl gösterip ortaya çıkardığını,bu görevini önce tekil olarak,bir kumanda panosundan bağımsız,tek olarak nasıl icra ettiğini araştırarak öğrenmeye çalışın.Daha sonra bunları basitten,karmaşığa doğru sıralı şekilde,pano üzerine monte ederek bağlantılarını yapıp tam olarak kavramanız gerekecektir.Şemalar çizerek,örneğin diğer kumanda elemanlarıyla yavaş yavaş,yine basitten,daha karmaşığa doğru adım adım bütünleştirin.Her elemanının görevini ayrı ayrı kavradığınızda,ilerde tek bir yapı (Bütün) şeklinde birleştirdiğinizde bir tim çalışması yapan bu elemanları bütün halinde kavramanız kolaylaşacaktır. Megep dökümanlarının motor kumanda elemanları,tekniği,sensörler,çeşitleri,vb. ile ilgili pek çok dökümanı mevcuttur.Buradan da çalışma prensiplerini tam kavramakta zorluk çektiğiniz kumanda elemanlarını tam olarak öğrenmeniz mümkündür.
Benzer şekilde basılı devreler üzerindeki elemanlara,genel tarzda,yani panoramik olarak baktığımızda,bu elektronik devre elemenlarıyla tek tek tanışmamışsak,yabancıysak eğer,bunları baskı devre üzerinde belirli belirsiz elemanlar karmaşası olarak görürüz çok doğal olarak.Ama her elemanı daha önceden araştırıp da iyice tanıma imkanımız,tecrübemiz de ayrıca bulunuyorsa,bütün bir devredeki bu elemanların,tek tek fonksiyonunu,toplu halde de,yine tek bir amaca hiznet için,gruplaşarak,işbirliği yapıp,örneğin lcd tv'nin,lazer printer devre kartının elemanlarını,devre üzerinde bir bütün olarak kavramamız kolaylaşacaktır.Kolay gelsin.