PİC Basic Pro Ders Notları ve Deneyleri

rasit06

Üye
Katılım
10 Ocak 2011
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar bu dökümanları, size yardımcı olmak için upload ettim... Umarım işinize yarar


PICBasic Pro SERVO KONTROLÜ
Bu dersimizde Servo motor kontrolünü inceleyecek ve bazı örnekler vererek konuyu anlamaya çalışacağız. Servo kelimesi daha ziyade pozisyon kontrolünün yapıldığı yada gerekli olduğu yerlerde kullanılan motorlar için motor aksamına ilave edilmiş muhtelif aksamları ifade etmektedir.

Muhtelif aksamlar kapsamına potansiyometre, encoder , switch yada manyetik switch ler gibi pozisyon bulmayı kolaylaştıran malzemeler girmektedir.

Genelde servo motorlar endüstriyel servo motorlar ve oyuncak yada modellerde kullanılan servo motorlar diye ikiye ayrılmaktadır. Öncelikle model uçak ve benzeri aletlerde kullanılan servoları inceleyecek daha sonra da diğer servolara göz atacağız.

Model servoları genelde belirli aralıklar motora yollanan puls lar ile çalışırlar. Pals genişliği motorun alacağı pozisyonu belirler.

Genellikle motora her 20 ms de bir puls gönderilmelidir. Bu , pek çok motor üreticisinin kullandığı puls sıklığı süresidir. Yine üreticiden üreticiye fark eden puls genişliği de motorun alacağı konumu belirler. Bir örnekle açıklamak en doğrusu olacak sanırım.

Elimizde bir servo motor olduğunu düşünün. Normalde motor miline bir disk taktığımızı ve üzerinede bir ok işareti yaptığımızı farz edelim. Okun yönü yatay olarak sağ tarafı gösteriyor olsun.

Bu şekilde motor mil yönü sağ yatayda.

Şimdi bu motora 1,50 ms süre ile bir HIGH palsi uygulayalım ve her 20 ms de bir bu sinyali tekrarlayalım. Motor hemen hareket alacak ve okun yönü 90 derece dik konuma gelecektir.

Sinyalin tekrarlanması motor pozisyonunda bir değişiklik yapmayacaktır. Aynı motora bu seferde 1,25 ms lik bir puls uygular isek bu seferde motor mili -90 derecelik konuma gelecek ve okun yönü sol tarafı gösterecektir.

Yine motora bu seferde 1,75 ms lik bir puls uygular isek, Motor yeniden başlangıç konumuna gelecektir.

Görüldüğü üzere verilen palsin süresi motor milinin konumunu değiştirmektedir. Şimdi bu işi Pic kullanarak yapmaya çalışalım.

Pic kullanarak bu işi yapmanın değişik yolları var tabiiki. Öncelikle en kolay olanı tatbik etmeye çalışacağız. Diyelimki 3adet servo motorumuz var ve bunları birer potansiyometre ile kontrol etmek istiyoruz.

Potansiyometrenin konumuna göre motorlarımızda konum değiştirecektir. Pot değeri okunacağı için ADC si olan bir pic kullanacağız. Bu da en popüler olanlardan bir tanesi olan 16F877 olsun. Önce programımızı verelim sonra açıklamasına geçelim
 

Ekli dosyalar

  • picbasic pro dersler.rar
    2.1 MB · Görüntüleme: 37

Forum istatistikleri

Konular
128,843
Mesajlar
920,919
Kullanıcılar
450,937
Son üye
sara arslan

Yeni konular

Geri
Üst