PİC BESLEME SORUNU

PROP

Üye
Katılım
1 Ara 2012
Mesajlar
3
Puanları
1
İKİ ADET 16F628A KULLANARAK 8 KANALLI RF ALICI VERİCİ DEVRESİ YAPTIM. PROTEUS ISIS'TE PROBLEMSİZ ÇALIŞTI. (VERİCİDEKİ BİRİNCİ BUTONA BASTIĞIMDA ALICIDAKİ BİRİNCİ LED YANIYOR V.B) BASKI DEVREYİ HAZIRLAYIP ELEMANLARI MONTELEDİM. SIRA ÇALIŞTIRMAYA GELDİĞİNDE, HER İKİ DEVREYİ AYNI GÜÇ KAYNAĞINDAN BESLEDİĞİM ZAMAN (12V ÇIKIŞ VEREN GÜÇ KAYNAĞINA İKİ ADET 7805 BAĞLAYARAK İKİ ÇIKIŞ ELDE ETTİM) DEVRE ÇALIŞIYOR. VERİCİYİ AYRI, ALICIYI AYRI GÜÇ KAYNAĞINDAN BESLEDİĞİM ZAMAN ÇALIŞMIYOR. AMA BU DEVRELERİN FARKLI YERLERDE OLMALARI LAZIM DOLAYISI İLE FARKLI KAYNAKLARDAN BESLENMELER LAZIM YARDIM EDEBİLECEKLERE TEŞEKKÜRLER. DEVREYİ MERAK EDENLER İÇİN ADRES PIC16F628 ile 4 kanal alıcı verici RF uygulaması | Elektronik Devreler Projeler 320 Volt
 

Ekli dosyalar

  • rf-alici-verici-devresi-isis.jpg
    rf-alici-verici-devresi-isis.jpg
    12.1 KB · Görüntüleme: 40
Bu olay bu kadar basit değil. Kablo üzerinden göndermeye benzemez kablosuz bağlantı. Belli kuralları var bunlara uyman gerekiyor yoksa tesadüfen birşeyler gidebilir.

Senkronizasyon sağlanmalı. En azından veri göndermeden önce belli sayıda 0xAA değeri gönderilmeli veya göndereceğin veriyi arka arkaya 10 kere filan göndermelisin.

Butonlara basıldığında 0 - 1 - 2 gibi değerler gönderme. Mesela ilk butona basılınca 0b10101010 gönder ikinci buton 0b11001100 olsun. Bu şekilde 1 ler ve 0 lar dengeli olması gerekiyor.
 
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum Silvestir.
Söylediklerinizden kafamda bazı şeyler canlandı ama eğer cevaplayabilirseniz soracağım bazı şeyler var.
1. Kablo üzerinden gönderirken bile alıcı ve verici aynı güç kaynaklarından beslenince çalışıyor sadece. Farklı güç kaynaklarından beslenince çalışmıyor, neden? Anladığım kadarıyla aynı güç kaynağından besleme ile senkronizasyon bir şekilde sağlanmış oluyor.
2. Bu devre 16f628a nın Rx ve Tx pinleri kullanılarak yapılmamış bu bir hata mı? Ancak ben Rx ve Tx pinleri ile veri alışverişi yapacak şekilde (asenkron iletişim için) de bu devrenin farklı şeklini yaptım yine tek kaynaktan besleme ile çalıştı ancak farklı kaynaktan besleme ile çalışmadı.
3. Sizin cevabınızla ilgili olarak soracağım ilk şey aynı veriyi arka arkaya 10 defa göndermek alıcının çıkış verisinde karışıklık yaratmaz mı?
4. Sizin cevabınızla ilgili soracağım ikinci şey "ilk butona basılınca 0b10101010 gönder ikinci buton 0b11001100 olsun"
yazmışşınız. Buradaki "0b" nedir? geri kalan 1 ve 0 lar; 8 bitlik veri olsa gerek.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
 
1. ayrı olan güç kaynaklarının - uçlarını birbirine bağlıyor musun. Bağlaman gerek ki doğru potansiyel farkı oluşsun.
2. pinler doğru set edildiği müddetçe problem olmayacaktır. Belki seri iletişimi olmayan PIC ler de kullanılabilsin diye böyle bir yol seçilmiştir.
3. Asıl izlenmesi gereken yol kesinlikle bu değil tabi, ama hiç yoktan iyidir diye söyledim. Önden bir miktar 101010 göndermek iyidir. Sonra mesela istediğin bir başlangıç sayısı gönder mesela 0x56, veriyi bundan sonra gönder. Alıcı tarafta 0x56 yakaladıktan sonra aldığın değer senin veri olacaktır.
4. İkilik düzende yazdım. Sen çevir artık. Göstermek istediğim verilerde her zaman 0 ve 1 bir şekilde uyumlu olmalı ki bağlantı sağlıklı çalışsın. arka arkaya 8 tane sıfır gönderemezsin mesela 0b00000000 olmaz. İlla ki içinde 1 ler de olmalı.


İngilizce biliyorsan bunu oku http://www.piclist.com/techref/microchip/ammermansync.htm

Burada özel seçilmiş değerleri göndererek alıcıda Framing error oluşturuyorsun ve 4-5 adımda %100 senkronizasyonu sağlıyorsun. Her framing error oluştuğunda Seri portu reset ediyorsun. Asıl yapılması gereken bu.
 
merhaba udea nın 433 rf modülleri ile yaptığım 4 kanal rf kumanda da senin yaşadığın sorunları yaşamıştım hatta alıcı ve vericiyi aynı kaynaktan beslediğimde antenler arasından elimi geçirdiğimde dahai iletişim kesiliyordu.rf devreleri için voltaj önemli veri gönderimi yada alımındaki voltaj dalgalanması iletişimde hata oluşturuyor bu sebeple rf beslama pinlerine yakın noktaya 100nf kondansatör eklemeni tavsiye ederim
 
merhaba udea nın 433 rf modülleri ile yaptığım 4 kanal rf kumanda da senin yaşadığın sorunları yaşamıştım hatta alıcı ve vericiyi aynı kaynaktan beslediğimde antenler arasından elimi geçirdiğimde dahai iletişim kesiliyordu.rf devreleri için voltaj önemli veri gönderimi yada alımındaki voltaj dalgalanması iletişimde hata oluşturuyor bu sebeple rf beslama pinlerine yakın noktaya 100nf kondansatör eklemeni tavsiye ederim

aynı sorunu cm8870 ve ks6800 gibi dtmf tonu ile iletişim sağlayan devre yaptığımda da yaşadım. 100nf kondansatör kullanmak problemi çözmedi. Rf modülde bile istemiyorum tek tel üzerinden bile senkronizasyon sağlayamıyorum.

Rf kumanda için yazdığınız kodlar asambler veya pic basıc pro ise paylaşırmısınız. Em azından karşılaştırma yaparım.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst