PİC16F877 ile yapılmış 5 katlı full çalışan asansör devresi

ayhani

Üye
Katılım
19 Ocak 2007
Mesajlar
186
Puanları
6
Yaş
40
Merhaba arkadaşlar. Sizlere 5 katlı asansör devresi gönderiyorum. Bu devre denenmiştir ve çalıştığı 2 metrelik bir makette test edilmiştir.
Asansörümüz 5 katlı bir apartman düşünülerek yapılmıştır. Genellikle apartmanlarda kullanılan led displayli toplamasız bir asansör kartıdır. Tasarım tamamen şahsıma aittir. Paylaşımı serbesttir.Umarım işinize yarar.
Özellikleri
-2 metrelik bir makette denenmiştir. Röle çıkışlarına bağlanan kontaktörlerle asenkron motor kontrol edilmiştir.
-Teorik olarak 5 katlı gerçek bir asansörü kontrol edebilir. Pratikte bu sizin cesaretinize bağlı :)
-7 segmen led displayli
-Led display normalde bulunduğu katı gösterir. Kabin hareket edince geçtiği katı yanıp sönerek ekranda gösterir.
-Elektrik kesintisi vs gibi sebeplerden ara katlarda kalırsa elektrik geldiğinde herhangi bir butona basılırsa en yakın üst kata çıkar.
-Dinamik frenleme rölesi sayesinde istenirse dinamik frenleme yaptırılabilir.
-Maketimizde kabin kapısı olmadığı için kabin kapı emniyet sistemi kartta bulunmamaktadır.

KURULUMU:
-Kartlar 1 tane anakart, 5 tane katlarda bulunması gereken kart ve 1 tane kabin kartından oluşmaktadır.
-Kabin ve kartlardaki kartlar birbirine paralel bağlanır. Bu kartlarda bulunan A-B-C-D-T(BC238)-(+)-(-) uçları anakarttaki aynı isimli uçlara bağlanır.
-Kat sınır anahtarlarının bağlanması: Her kata bir sınır anahtarı konulur. Anakartta bulunan “kat switchleri” bölümündeki + uç alınır ve tüm kat sınır anahtarlarının ortak ucuna bağlanır. Daha sonra her kat sınır anahtarının normalde açık ucu anakarttaki ilgili kat girişine bağlanır(Örneğin 2. kat sınır anahtarının açık ucu, anakarttaki kat switchleri yazan bölümde 2 numaralı girişe bağlanır.
-Kat ve kabin butonlarının bağlanması: Her kata bir kat kartı takılır. Kat kartlarında bulunan KB(Kat butonu) ucu anakarttaki kendi katına gelen pine bağlanır. Örneğin 2 kata taktığınız kartın KB(kat butonu), anakarttaki kat butonları yazan yerde 2.pine bağlanır.
Katlarda bulunan yukarı ve aşağı yön ledlerinin yakılması. Anakartta buluna + uçlardan biri ileri ve geri kontaktörlerine bulunan birer tane normalde açık kontağa bağlanır. İleri(yukarı) kontaktörünün açık kontağının çıkışı kat kartlarındaki UP(Yukarı) uçlarına bağlanır. Geri(Aşağı) kontaktörünün açık kontağının çıkışı kat kartlarında bulunan down(aşağı) uçlarına bağlanır.
MOTORUN BAĞLANMASI: İleri(Yukarı) ve geri(Aşağı) röleleri ileri-geri kontaktörlerine bağlanır. Motorun devir yönü bu kontaktörler yardımı ile değiştirilir. İstenirse DF(Dinamik frenleme) rölesi ile frenleme yaptırılabilir.
Kabin ışığının bağlanması: Anakartta bulunan KABİN IŞIK rölesinin ortak ucuna 220 volt uygulanır. Normalde açık kontağı kabinde bulunan ampüle takılır.
ÇALIŞMASI: Asansör hangi katta ise o katın sınır anahtarı kapalıdır. Displaylerde asansörün bulunduğu kat belirtilir. Kabinden veya katlardan herhangi bir butona basıldığında asansör o kata doğru yola çıkar(Bu esnada iç aydınlatma ışığı yanar. Display kabinin geçtiği katları yanıp sönerek bildirir. Kabin hareket halindeyken displayde gideceği kat görünür. Kabin istenilen kata ulaştığında o katın sınır anahtarına çarpar ve kabin durur. Kabin durunca DF rölesi 1 saniye kadar enerjilenir. Kabin durduktan 5 saniye sonra kabinin ışığı söner.

Asansör anakartı şeması
asansor-sema.jpg


Asansör anakartının baskı devresi:
asansor.jpg


Kabin kartı şeması
kabin-sema.jpg


Kabin kartı baskı devresi
kabin-bord.jpg


KAT kartları şeması
kat-sema.jpg


KAT kartları baskı devresi
kat-bord.jpg



Asansör projesine ait tüm dosyalar aşağıdadır (Eagle çizimleri, pic için gerekli olan asm ve hex kodları)



Parsic ile pic programlama eğitim setimiz hazır. İlgilenenler www.kolaypic.com adresinden detaylı bilgi alabilirler.
 

Ekli dosyalar

  • asansör.rar
    989.1 KB · Görüntüleme: 493
süper proje . . . Bence bunu beraber geliştirelim . Bu işin ince ayrıntılarını biliyorum
 
arkadaşlar geliştirmeye hazırım. Gogoce sanada özelden detaylı mesaj yazacağım. Bu proyeyi zaten okulumuz için yaptık. 2 metrelik gerçek bir asansör maketinde uyguladık. Zaten bu kartlar teorik olarak 5 katlı bir asansörü kontrol edebilir. Sadece kabin kapısı emniyeti yok(Maketimizde kabin kapısı olmadığı için). Fakat bu özelliğide eklemek çok basit. Dikkat ederseniz pic16f877'nin birçok pini boşta bu boş pinleri kullanarak isteidğiniz emniyeti ekleyebilirim. Proje şu anki durumuyla çok gelişmiş zaten. üzerinde biraz çalışmayla ve birazda profosyonel testlerden geçirilirse alın size gerçek asansör. Tüm kartların maliyeti 100 ytl bile değil. Saygılarımla.
 
evet çok güzel bir proje destekliyorum emeğinize sağlık
 
Güzel ama bunu geliştirmek derken olanı değiştirecekseniz biraz zor assemble ise oynayabilecekmisiniz ? ama dışarıdan başka devreler ekleyecekseniz evet geliştirilebilir.boştaki pinleri kullanmak bence o kadar da basit değil bu devrede özellikle programında bir sürü iç içe kodlamalar yapılmış dikkat ederseniz ama gerçekten genel olarak güzel bir proje
 
bu konuda ekip kurup bişeyler yapmak isteyen varsa ben varım.
 
adem23 ' Alıntı:
bu konuda ekip kurup bişeyler yapmak isteyen varsa ben varım.
Arkadaşım ben asansör ve yürüyen merdiven tenknikeriyim .Bu işin okulunu okudum ve 7 yıldır asansör ve yürüyen merdiven kontrol sistemleri konusunda çalışıyorum . Tek sıkıntım program . Ekibe gerek yok ben tek kişilik orduyum zaten yeterki biri bu projeye istediğim gibi çalışacak bi program yazsı
 
sevgili ayhani çalışman iyi olmuş. bende sanasör sistemleri üzerine çalışıyorum. asansörleri montajından itibaren öğrendim (inşaatlarda az amelellik yapmadım :) ) aynı zamanda Elektronik ve bilgisayar mezunuyum. senin yapmış olduğun devre bir okul ödevi için ideal. ama gerçekte bu devreyi kullanmak büyük cesaret ister. gerçekte kullanmak için biras daha tafarruata ihtiyaç var. basit bir kumanda devresi istersen sana her tür bilgiyi veririm. ben asansör kartı imalatıda yapıyorum. devrede pic 16f877 kullanıyorum ve programı müthiş derecede uğraştırıyor. eğer bu işi hobi değilde ticari amaçla yapacaksan dikkatli olmanı tavsiye ederim
 
Merhaba. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Asansör kartım hakkında dediklerinize aynen katılıyorum. Zaten okuldaki öğrenciler için yaptık. Aslında hayalim asansör kartları konusunda uzmanlaşmaktı fakat 8 duraklı bir asansör kartının 182 ytl olduğunu öğrenince tüm hevesim kaçtı. Hatta burada GOGOCE arkadaşım ile ortak çalışalım dedik fakat ben bu fiyatlara asansör kartı yapmayla uğraşmaya değmez diye düşündüğüm için vazgeçtim. Merak ettiğim nokta sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Yaptığınız asansör kartlarının onaylarrını nereden aldıınız ne kadar maliyetiniz oldu yani genel anlamda kart tasarımlarınızı nasıl piyasaya sürdünüz. Cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla.
 
ayhani ' Alıntı:
Merhaba. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Asansör kartım hakkında dediklerinize aynen katılıyorum. Zaten okuldaki öğrenciler için yaptık. Aslında hayalim asansör kartları konusunda uzmanlaşmaktı fakat 8 duraklı bir asansör kartının 182 ytl olduğunu öğrenince tüm hevesim kaçtı. Hatta burada GOGOCE arkadaşım ile ortak çalışalım dedik fakat ben bu fiyatlara asansör kartı yapmayla uğraşmaya değmez diye düşündüğüm için vazgeçtim. Merak ettiğim nokta sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Yaptığınız asansör kartlarının onaylarrını nereden aldıınız ne kadar maliyetiniz oldu yani genel anlamda kart tasarımlarınızı nasıl piyasaya sürdünüz. Cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla.

merhaba ayhani
evet asansör kartları son dönemde çok ucuzladı. fakat senin sölediğin basit bir kumanda kartı için geçerli. benim yaptığım kartlar her asansörcünün isteğini yerine getirebilcek seviyededir. kart üzerinde bulunan programlama tuşları ile asansörcü kartı istediği gibi kullanabilir. dolayısıyla bu tür kartların fiyatları yüksek. ben bu işi yaparken herhangi bir belge almadım. ben imalatı evde kopmle pano olarak yapıyorum fakat benim yaptığım sistem yeni bir asansörde kullanılmıyor. yeni montajlı bir sanasörde bu sistemi kullanabilmem için CE belgesi lazım bu yüzden benim sistemlerim revizyon olacak asansörlerde kullanılıyor. revizyon yapılan bir asnasörde CE belgesi şart değildir. ben piyasaya zararına iş yaparak girdim ve kısa sürede piyasa beni tanıdı. şuanda yapmam gereken 5 pano var ve her bir panonun fiyatı 900 ytl eğer sende bu iş üzerinde biras daha durup arge yaparsan sende yapacağın sistemi istediğin fiyata piyasaya sunabilirsin. (eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsan, fiyatlara bakarak azmini kırma piyasa serbestir. sadece kendini iyi geliştir bu işi iyi öğren. emin ol bilgi paradan daha üstündür.)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,735
Mesajlar
929,371
Kullanıcılar
452,457
Son üye
powerotomasyon.net

Yeni konular

Geri
Üst