Panasonic A4 servo fp0 haberleşmesi

deniz77

Uzman Üye
Katılım
18 Mar 2007
Mesajlar
394
Puanları
246
Yaş
39
Arkadaşlar , panasonic A4 serisi servo drive'ı panasonic fp0 plc ile haberleştirmek istiyorum. Daha doğrusu servo nun hız ayarını easyview panelden değiştirmek istiyorum. Easyview panelden hız bilgisini girdiğim zaman servo bu girdiğim hız bilgisinde çalışmaya başlıyacak. Bunu nasıl yapabilirim?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Merhaba Deniz77

A4 serisi servo sürücülerde ne yazıkki haberleşme ile hız referansı değiştirilemez.

Sadece yapabileceğin pozisyon bilgisinin çarpan veya bölen değerlerini haberleştirme ile değiştirerek servonun pozisyona gitme adımlarının çözünürlüğünü değiştirirsin.

Yani verilen frekansa göre servonun tepkisini arttırır veya azaltırsın, bu senin sonuç olarak gideceği adım bilgisini etkiler.

Sizin istediğiniz gibi benzer uyğulamalar bu şekilde yapılmaktadır, ama ne yazıkki doğrusu bu değildir.

Eğer hareket esnasında hız bilgisi değiştirilmeyecekse A4p serisi servolar bu işlemler için daha uygundur.
 
Panasonic Destek arkadaşım, vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler. Benim yapmak istediğim uygulamada ilk dediğim haberleşme senin dediğin gibi olmuyorsa servo motorun hızını servo drive dan analog kontrolle ayarlaya bilirmiyiz. Yani fp0 plc ye analog modül taksak. Easyview'den fp0 ın DT alanına hız bilgisini girsek bu bilgiye görede analog modülden 0-10V değeri alıp servo ya girsek (ör: Eayview'den DT10 alanına 50 yazdığımızda hız 5 voltta 50hz , DT10 alanına 80 yazınca analog modülden 8 volt çıkıp hız 80hz olsun) . Servonun encoderınıda fp0 a bağlıyarak pozisyon bilgisini plcye alsak bu bilgiye göre yönünü değiştirsek. Ör: strok boyu 1000mm olsun 300mm ile 500mm arası hareket etsin bu bilgiyi easyviewden girip değiştrilebilir olsun. 500mm gelince RW dösun 300mm 'ye gelince FW dösün. Böylece servoyu klasik ac drive lar gibi sürsek olurmu?
Vereceğin cevaba göre projeyi şekillendirecem. Programı yazıp , malzemeleri teyin edip siparişleri vericem.
iyi çalışmalar başarılar dilerim...
 
tekrar merhaba

öncelikle bazı konuları açıklamak istiyorum

Servo driver daki encoder çıkış bilgisi linedrive olduğu için direk plcye girilemez

Fp0 plclerde yüksek hızlarda, eğer bir şekilde encoder bilgisini okur isen(çevirici kart kullanarak) cpu nun çevrim süresinden driver a doğru tepki verdiremezsin.

Neden plcnin hızlı pals çıkışını kullanmak istemediğini ve neden haberleşme ile hız referansını kontrol etmek istediğini açıklayabilirsen sevinirim ona göre sana uygun uygulamayı yapacak ürünleri seçebiliriz.
 
Merhaba ,
yapılacak uygulamada , 2 adet linear kızak olacak. Bu kızaklara hareketi servo motorlar verecek. Bu kızakların hızlarının ayarlanır olması isteniyor. Ayrıca bu kızakların çalışma aralıklarının yani min. max. noktalarınında ayarlı olması isteniyor. Easyview panelden 1. kızak için min. nokta , max. nokta değerleri girildiğinde kızak o noktalar arası gitsin gelsin isteniyor. Easyview panelden 1. kızak için hız değeri girildiğinde girilen hızda kızağın hareket etmesi isteniyor. 2. kızak içinde aynı . Böylece 2 tane kızağı birbirinden bağımsız hareket ettirilmek isteniyor. uygulama bu. Panasonic Destek arkadaşım senin bana anlatmak istediğin F168 komutunu kullanarak servo drive'ı kontrol etmek olabilirmi? Bu komutu kullandığımız zaman mesafe kontrolünü plc nasıl anlayacak? Plc ye servo dan çıkan encoder'ı giremezsek mesafe kontrollünü ve ayarını nasıl yapıcaz?
İyi çalışmalar...
 
Merhaba deniz77

Anlattıklarından anladığım kadarıyla servo ile ilk defa çalıştığını hissediyorum.

Servonun kontrol edileceği düşük düzey plclerde encoder bilgisini plc ye girmen söz konusu bile olamaz.

Ancak üst düzey bir plc kullanır isen ve plcye motion kontrol kartı takarsan encoder bağlama işini yapabilirsin.

Şimdi senin soruna tekrar gelelim.Evet benim senden istediğim F168 fonsiyonunu kullanman.

Bu fonksiyonu kullandığında senin başlangıç noktanı sıfır kabul edersek sen belirlediğin bir hızda istediğin bir pozisyona git dediğinde ve F168 fonsiyonunu aktif hale getirdiğinde plc miz sana o anda servonun adım bilgisini verdiği gibi hedef değeride kendi özel alanlarında gösterir.Yani bir nevi servonun encoder bilgisini plc de görürsün, fakat bu gönderilen pals bilgisidir.

Hiç bir şekilde servo senin gönderdiğin palsin ne bir adım fazlasını ne bir adım eksiğini atar.Bu senin bu bilgiye kesinlikle güvenmene yeterli bir sebeptir.

Burada dikkat etmen gereken konular ise

1.Servoda Absolute encoder kullanmayacak isen her elektrik kesilmesinde servoyu home pozisyonuna alman gerekmektedir.
2.Fp0 plclerimizin pals çıkışları çok düşük Khz sahip olduğundan yüksek hızlara servo içerisinde bulunan bölen degeri ile ulaşabilirsin
 
Panasonic Destek arkadaşım , servo uygulamasını böyle bir plc de yazıp ilk defa uygulayacağım. Daha önce cnc kontrol ünitelerinde servolarla uğraştığımdan herşey paket halinde hazırdı. Özdisanın sitesine girip FP0 servo kontrol uygulamalarını indirdim. Anlattığınızdan anladıpım kadarı ile F168 komutunda kontrol kodu , başlangıç hızı , max. hız , hızlanma-yavaşlama zamanı , puls sayısı gibi değerlerini girip servoya yollayacağız. operatör panelinden burdaki hangi değeri değiştirdiğimizde servonun hızı artar veya azalır? Operatör panelinden hangi değerlere giriş yapınca kızağımızda hangi noktalar arası (belirleyeceğimiz pozisyon noktaları arasında) gidip gelmesini ayarlayacağız?
 
Merhaba

Aşağıdaki ekte FPWINPRO ile yapılmış bir örnek mevcuttur,bu örneği inceleyerek sorularına cevap bulacağına inanıyorum.

dökümanın içerisindeki library i projeye eklemelisin.Ayrıca library hakkında gereken bilgiye Panasonic adresine girerek FPWINPRO / Library Files kısmından ulaşabilirsin.

Ve ayrıca bu örneği masa üstünde çalıştırarak içine sindirmeli aklındakileri uygulamalı ve daha sonra siparişini vermeni tavsiye ederim.
 

Ekli dosyalar

  • fpwin pro _fp0_fpe_servo kontrol.rar
    71.6 KB · Görüntüleme: 5

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Geri
Üst