Kardesim sana soyle anlatayim.
PAnellerde iki şekilde diyot kullanılır.
Bunlar ,
1- Bypass diode
2- Blocking diode
Birincisi panelin terminal kutusunda bulunan By Pass diyotudur. Sizinde resimde görüldüğü üzere panelinizin terminal kutusunda bulunur. Ne işe yarar derseniz o diyot şu işe yarar. Diyelimki solar bir sisteminiz var ve 10 tane paneli paralel bağladınız. Herhangi bir nedenle panellerin biri arızalandı yada gölgede kaldı diyelim. Arıza ne gibi mesela
Panel açık devre oldu yada hücrelerin biri çatladı. Ne olacak hücreler hepsi seri bağlı olduğu için ve panel çatlayarak iletimi keseceği için o panel voltaj geçirmeyecektir. Bu durumda By Pass diyotu diğer panelden gelen voltajı ilerki panele iletecektir. Sistem kesintiye uğramayacaktır. Keza aynı durum panel gölgede kaldığında iç direnci yükseleceği için gelen voltaj bypass diyotundan ilerki panele ilerleyecektir.
İkincisi özdeş olmayan paneller paralel bağlanması durumunda bazen farklı voltajlar üretebilirler. Bu fark çok yüksek değildir. Mesela biri 20 volt üretirken diğeri 18 volt ürettiğini düşünelim. 20 volt olan panelin gerilimi 18 volt olandan akım akıtmak isteyecektir. Nihayetinde eş potansiyelde değiller ve özdeş olamdıkları için iç dirençleride farklı olacaktır. Bu durum verimi düşürecektir.
Bu iki durumu aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Bu yüzden paralel panel kullanacaksanız Blocking Diodes kullanmalısınız. Bu diyotlara bariyer diyoduda denilmektedir.