ilhano1978
Üye
Merhaba Arkadaşlar ,
Forumda epey bir araştırma yaptıktan sonra yapılacak bir panoda yer alan şalt malzemelerinin seçimi için tüm verileri burada toplamak istedim ve verdiğim bilgiler de bir eksiklik var ise sizlerden tamamlamanızı istiyorum.
örnek : 7,5kw bir motor ,30 metre mesafede , yıldız üçgen çalışacak , yada direk sürücü ilede çalışabilir.
bu şalt malzemelerinin hesaplanması için öğrendiğim basit hesaplama yöntemi
motor akımı (kalkış) = güçx2 = 7,5x2= 15amper
sigorta motor akımıx 1,2= 15x1,2 = 18 amper
termik motor akımı/2 = 15/2 = 7,5 amper
kontaktor >motor akımı/2 = 8 amper
gelelim kablo kesitinin hesaplanmasına
%e= 0,0124xLXN/S
L= mesafe (metre )
N= güç (kw)
s = kesit (mm)
bu formulde çıkan sonuç eğer 3 ve daha küçük değerde ise kullandığınız kablo kesiti uygundur deniliyor.
forumlardan çıkardığım sonuç yukarıdaki bilgiler..Varsa bir yanlışlık düzeltirseniz sevinirim.
Forumda epey bir araştırma yaptıktan sonra yapılacak bir panoda yer alan şalt malzemelerinin seçimi için tüm verileri burada toplamak istedim ve verdiğim bilgiler de bir eksiklik var ise sizlerden tamamlamanızı istiyorum.
örnek : 7,5kw bir motor ,30 metre mesafede , yıldız üçgen çalışacak , yada direk sürücü ilede çalışabilir.
bu şalt malzemelerinin hesaplanması için öğrendiğim basit hesaplama yöntemi
motor akımı (kalkış) = güçx2 = 7,5x2= 15amper
sigorta motor akımıx 1,2= 15x1,2 = 18 amper
termik motor akımı/2 = 15/2 = 7,5 amper
kontaktor >motor akımı/2 = 8 amper
gelelim kablo kesitinin hesaplanmasına
%e= 0,0124xLXN/S
L= mesafe (metre )
N= güç (kw)
s = kesit (mm)
bu formulde çıkan sonuç eğer 3 ve daha küçük değerde ise kullandığınız kablo kesiti uygundur deniliyor.
forumlardan çıkardığım sonuç yukarıdaki bilgiler..Varsa bir yanlışlık düzeltirseniz sevinirim.