Panolarda Selektivite Kontrolü Nasıl Sağlanır

Değerli büyüklerim öncelikle herkese merhaba foruma yeni katıldım. Sorumla ilgili forumda arama yaptım fakat bulamadım aradığımı. Yeni muayene formlarında Selektivite kısmı var. 30mA hayat koruması için 300mA yangın koruması için bunda herhangi bir sıkıntı yok. Fakat çoğu zaman 300mA yerine toroid röle konuluyor. Süre ve akım ayarı var üzerinde sorum tam olarak burada yönetmelik veya standart bulamadım buradaki toroid röle max kaç A ve saniye ayarlı olabilir? Örneğin 5A 2 saniye ayarlıbir toroid Selektivite açısından uygun mudur? Şimdiden desteğiniz için teşekkür ederim.

Merhaba bildiğim kadarı ile direk troid ile ilgili bir yönetmelik yok İSG, emo vb yerlerde standart 30 ve 300ma seçenekleri ile ilgili detay var gelelim sizin sorunuza sisteminize uygun bir hesaplama yaparak yada piyasa usulüyle dağıtım panosu nu besleyen adpye troid takıldı diyelim sistemde normal oluşan bşr hata akımı illaki olacaktır röle ayarını Max yapıp şalter 0 yapana kadar değeri düşürebilir veya adp den yüksek den başlayıp tali çıkışa kadar 30ma olacak şekilde hattı koruma altına alınabilir adp 400ma tali pano girişi 300ma çıkışlar 30ma böylece arıza için basitçe bir selektivite yapılabilir ama hesaplayıp yapılması veya mevcutta açan bölge bazlı sınırlamalar yapılması sistem ve insan koruması için çok daha doğru olur

5 amper cok yüksek bi değer. En fazla 1 amper yap bunu da panodaki kaçak miktarına göre bir tık fazla yap. 300ma ile 1 amper arasında olsun. Selekteve içinde 0,1 sn artırarak zamanı bulabilirsin.Cihaza en yakın yeri en düşük yap 0.1sn artırarak geriye gel. 30ma kaçak akım rölesi 0,3 ms de atar 0.4sn başlar.

konutta artık akım set akımı 300mA'i, gecikme ise 1S'yi geçmemeli.

yangın ve patlama riski olmayan sanayi tesislerinde 300mA eşikli (selektif) RCD kullanım zorunluluğu yoktur.

yangın ve patlama riski olan tesislerde beyan artık akımı 500mA aşmayan RCD kullanılmalı veya izolasyon hatasında alarm verecek sistem kurulmalı.

örneğin, yangın riski olmayan bir tesisin 600kW'lık bi makine panosunda koruma topraklaması 10 ohm'sa RCD açma akımını 5A'e set edebilirsiniz. bahsettiğim RCD son devre yani hayat koruma içindir. şimdi bu makinenin ADP panosundaki şalterine takılacak sözde yangın koruma RCD'si için dertlenelim mi?

Son düzenleme:
konutta artık akım set akımı 300mA'i, gecikme ise 1S'yi geçmemeli.

yangın ve patlama riski olmayan sanayi tesislerinde 300mA eşikli (selektif) RCD kullanım zorunluluğu yoktur.

yangın ve patlama riski olan tesislerde beyan artık akımı 500mA aşmayan RCD kullanılmalı veya izolasyon hatasında alarm verecek sistem kurulmalı.

örneğin, yangın riski olmayan bir tesisin 600kW'lık bi makine panosunda koruma topraklaması 10 ohm'sa RCD açma akımını 5A'e set edebilirsiniz. bahsettiğim RCD son devre yani hayat koruma içindir. şimdi bu makinenin ADP panosundaki şalterine takılacak sözde yangın koruma RCD'si için dertlenelim mi?
Üstadım çok teşekkür ederim yanıtınız için. “konutta artık akım set akımı 300mA'i, gecikme ise 1S'yi geçmemeli.yangın ve patlama riski olan tesislerde beyan artık akımı 500mA aşmayan RCD kullanılmalı veya izolasyon hatasında alarm verecek sistem kurulmalı.” Bu bilgi yönetmelik standart vs nerede geçmektedir

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,240
Son üye
ekocaman

Yeni konular

Geri