parabolik aynayla yogunlaştırılmış guneş ışığının taşınmasıh

wolf-4503

Üye
Katılım
2 Mar 2010
Mesajlar
233
Puanları
1
Yaş
40
S.a. forumdaslar
Yoğunlaştırılmış güneş ışığının fiberoptik kablo yardımıyla taşınması mümkün müdür? Eğer mümkünse odaklanan güneş ışığını asgari kayıpla fiberoptik kabloya aktarmak için bir aparat var mıdır?
 
Evet dostum boyle bir imkan var. Hatta bu sekilde aydinlatma yapan firmalar bile var.

Bir zamanlar bu isle ilgili biri aydinlatma digeri ise mutfak ocagi projelerim vardi imkansizliklar nedeniyle yapamadim.

Birazdan pc ye gecip bununla ilgili resim paylasabilirim
 
Aydınlatma için değil benim kış kapıda gündüzleri azda olsa evi ısıtmak , youtube da aydınlatma için olanları izledim.
Odak noktasını iyi tutturamazsam fiberoptik kablonun ucunu eritmeyeyim :-D bunun için bir aparat var mı acaba bildiğin
 
Aşağıdaki resmi örnek veriyorum büyük ihtimal görmüşsündür.

ısınma ile ilgili düşüncem bir kalorifer düzeneği gibi bir sistem düşünün. Işığı parabolik yada farklı bir odaklama düzeneği ile bir noktada topluyoruz. Bu topladığımız noktaya ısıyı alıcı bir düzenek yapmalıyız. Benim aklımdan geçen içinden su yada yağ döngüsü olan bir sistemdi. Odak noktasına konulan alıcı güneş ışınını alıp akışkana aktaracak. Işınan akışkan bir küçük pompa vasıtası ile sirküle edilip normal ısıtma sistemine aktarılacak. Bu radyator yada yerden ısıtma sistemi olabilir.

Bu zamanında düşündüğüm bir proje idi ancak hayata geçiremedim.

Diğer türlü ışığı nakletmek için özel fiberoptik kablolar temin edilmeli. Kablonun taşıyabileceği güç yüksek olmalı. Bunun temininin pahalı olacağı yüzünden ışığı taşımaktansa ısıyı taşımayı düşünmüştüm.

Kolay gelsin.

optik2.jpg
 
Kışın güneşten gelen az enerjiyi dönüştürerek heba etmemek için bende fiberoptik kabloyla iletip içeride bir muhafazalı metale carptirmayi düşünüyorum açıkçası
 
Şöyle düşün.

Işığı iletmek için illa kabloya ihtiyaç yok. İlk başta aynalarlada iletilebilir. Işık havadan giderken çok büyük bir kayba uğramaz. ( havada çok fazla toz partikül yoksa ) Yine yukarıda bahsettiğim gibi bir düşüncem şuydu.

iki adet mercek düşün. Birisi örnek veriyorum 1 m x 1 m yani 1 m2 alana sahip. Bunun arkasına 10 cm2 alana sahip ikinci bir mercek yerleştiriyoruz. büyük mercek güneşe bakacak ikinci merceğin odak noktasını birinci merceğin odak noktasına yerleştirerek bir mekanik düzen yaptığımızı düşün. güneşten gelen paralel ışınlar büyük mercekle odaklanacak ikinci mercekle tekrar paralel halde çıkacak. yani biz 1 m2 alana düşen ışınları 10 cm2 alana yoğunlaştırmış olacağız. Ayrıca iki merceğin odak noktalarının birleştirilmiş olması gelen ışının açısını değiştirmeyecek. yani paralel şekilde ilerleyebilecek.

Yoğunlaştırılmış ışını bina içine aynalar vasıtası ile alınıp söylediğiniz gibi bir yüzeye çarptırılarak orada ısıya dönüştürülmesi fikrim vardı.

Aslında ben bu sistemi bina çatısına koyup ışını bina havalandırma boşluğundan aşağı inip mutfak ankastresinin arkasından girip ocağın ortasına alacaktım. Ocakta geri yansıtma aynası olacaktı gelen ışın ayna ile geri yansıtılarak ısıya dönüşmeyecekti. pişirilecek yemek ocağın üzerine konulduğunda ayna yatay hareketle ocak üstünde hareket ettirilerek ışığın tencerenin tabanına ulaşmasını sağlayacaktım. Bu şekilde tava ısınacak ve yemek pişirilebilecekti.

Kimse gülmesin gayet ciddi bir proje idi. :D :D Bari gülecekseniz önce ben güleyim dedim. :D :D
 
Aslında ben bu sistemi bina çatısına koyup ışını bina havalandırma boşluğundan aşağı inip mutfak ankastresinin arkasından girip ocağın ortasına alacaktım.
Bunu bir belgesel de izledim yapılabilir.Tek sorun yeterli ısı olacak mı?
 
Yeterli ısı için yeterli alandaki ışığı toplamak lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,836
Mesajlar
930,607
Kullanıcılar
452,664
Son üye
Kilowhat

Yeni konular

Geri
Üst