Paralel bağlı LED'ler nasıl kontrol edilir?

Benim önerim her iki seri lede, bir seri direnç. Bunları güç kaynağı ve mosfet gücüne göre istediğiniz kadar paralel bağlayabilirsiniz.
Direnç hesaplamaları için biraz elektrik formüllerine bakmalısınız.
Sizin ölçümünüzde 2V/8mA yazmışsınız.
2.1V/10mA olsun diyelim:
9-(2.1 + 2.1) = 4.8V direnç gerilimi yapar.
4.8 / 0.010 = 480R -> 470R olarak hesaplanır.

Led akımları ısı ile değişeceğinden çok hassas hesaplanmaz. Uygun değerler içinde olması yeterlidir.

Benim önerim her iki seri lede, bir seri direnç. Bunları güç kaynağı ve mosfet gücüne göre istediğiniz kadar paralel bağlayabilirsiniz.
Direnç hesaplamaları için biraz elektrik formüllerine bakmalısınız.
Sizin ölçümünüzde 2V/8mA yazmışsınız.
2.1V/10mA olsun diyelim:
9-(2.1 + 2.1) = 4.8V direnç gerilimi yapar.
4.8 / 0.010 = 480R -> 470R olarak hesaplanır.

Led akımları ısı ile değişeceğinden çok hassas hesaplanmaz. Uygun değerler içinde olması yeterlidir.
O halde sizin şemanıza göre seri bağlı LED'ler için 6V yeterli geliyor olmalı. Yanlışsam lütfen düzeltiniz.
Devreyi hemen deniyorum, bilgi paylaşacağım.

1734981926366.png

Bu bağlantıda kaç en az kaç Volt lazım acaba? Yapacağım projede bu şekilde daha az yer kaplamış olurum. Hangi dirençler gerekli?

Şu bağlantıyı 6V ile denediğimde direnç kullanmadım ama LED'ler 16mA değerine kadar çıktı.

MOSFET'i görememiştim, yerini saptayınca sorun olmadı.
Dirençler konusunda biraz daha yardımcı olabilir misiniz? 1 adet 47R veya 33R direnci kaç Volt için önerdiniz? Çok düşük değiller mi?
led uçlarında voltajı 2volt içinden geçen akımı ise 8ma ölçmüştün.
2 led seri bağlı olunca 4 volt olur.
5 volta göre hesaplarsak direnç uçları arasında
5V-4V=1volt
6 led olduğuna göre 3 sıra oluyor. Dirençden geçen akım
3 x 8 ma=24ma=0.024A
R=1V/0.024A =41.6ohm buna en yakın standart direnç değerleri 47ohm , 33ohm var. 39 ohm aklıma gelmedi.Bunlardan birini seç.

Tek direnç kullanmanın dezavantajı;
eğer; ledlerden biri kısa devre veya açık devre olursa, diğer ledler bozulabilir.
Bunu göze alıyorsanız hiç sorun yok.

Forum istatistikleri

Konular
130,143
Kullanıcılar
453,223
Son üye
Shentyurk

Yeni konular

Geri