Paratoner Topraklaması

soru için teşekkürler
cevap için ayrıca teşekkürker
bende böyle bişeyler arıyordum.
 
En sağlıklısı,kule vince ayrı bir hatla paratoner bağlamaktır.
 
Paratonerin Takılması .Kabloyla Topraklama filizine bağlanması gerekir.Çünkü yıldırımla gelen yüksek gerilimin toprağa akıtılmasının en iyi yolu paratoner ile olur.
 
mrb Ömür kardeşim, Paratonerlede % 99 saflıkta bakır kullanılır.
Paratonerin Aktif paratonermi yoksa faraday kafesimi belirtmemişsin. Aktif paratonerse çift Q 8 bakırla yakalama ucundan itibaren iniş yapman lazım. bina topraklaması Temel topraklama ise ve topraklama sistemin güçlü ise Bina topraklaması ile birleştirebilirsin. Patlayıcı tesislerinde birleştirmeni önermeyiz. Paratonerin Faraday kafesi ise binanın (Bina 20m. den uzun değil ise) dört tarafından birer Q8 bakır ile iner binanın 2m açığından binayı çembere alır inişe gelen yerlerede 1,5m bakır çubuklar çakarsın. diğer topraklama sistemini gömdeüğün yerin tarafa paratoner topraklaması yapmamanı tavsiye ederim.aynı yere gelme mecburiyetin var ise 20m kadar uzağına iniş yapmanı tavsiye ederim. Binada tali panolarda bile ag. parafutur kullanabilirsin.
 
bina topraklaması ve paratöner mutlaka ayrı olmalıdır. 2 mt uzunluğunda bara kulancaksan topraklama çubuğu çubukların boyunca üçgen yapılır. ve bağlantı üç çubuğada bağlanarak tekrar ilk çubuğa yada kabloya bağlanır. Not. kablo bağlantı yerleri oksitlenmemesi için izole yapmakta yarar var en güzeli ya zift ya gres v.b kimyasallarla izole edilir. özellikle Zayıf akım topraklamasından mutlaka uzak olsun buna özellikle dikkat etmelisin.
 
Aktif paratoner uygulamasının çoğu yerde yanlış uygulandığını düşünmekteyim. Gözlemlediğim sorunlar mesela geniş çatılarda kısa direk kullanılması veya 2. sayfadaki gibi metal çatı ve binalarda aktif paratonerin kullanılması gibi. Faraday kafesinde şöyle binanın 4 köşesinden şöyle binanın 2 köşesinden inersin tabirlerinide yanlış buluyorum, bu işin standartı hesaplamalardır. Büyük bir hizmet alanının içerisindeki farklı binalarda farklı level ler muhakkak ortaya çıkmaktadır. Yıldırımdan korunma tesisatı koruma topraklaması ile birleştirilir fakat bu bina içinde veya temelinde değilde bina çevresindeki belli bir uzaklıktaki pararlel bakır ağda yapılmalıdır. Uygulamaların yapılacağı binaların dış cepheleride tabiki çok önemli, metal cephelerde dokunma gerilimini safdışı bırakmak için koruma topraklamasına sağlam bir bağlantıda gerekmektedir.

Yıldırımdan korunmanın en iyi ilk yolu üzerimize aktif paratoner ile çekmek için çabalamamak, ikinciside en iyi iletkenlik ve yüksek ısıya karşı dayanıklı egzotermik kaynak ile oluşturulan faraday kafesiyle yükü sağlam bir koruma topraklama halkasına atmak olacaktır. Herkese iyi çalışmalar.
 
Kule vincine aktif paratoner takılmasına gerek yoktur. 1 tane yakalama ucu konulabilir. Ama yüksek nokta olduğu için etrafıda korumasını istiyorum diyorsanız Aktif paratoner kullanabilirsiniz. Kule ayakları birbirleriyle bağlantı olucak şekilde topraklama yapılmalıdır. Bakırı izoleli kuleden topraklama noktasına indirmeniz en sağlıklı yöntem olarak uygulanır..

Paratoner topraklamalarında Bakır kullanılır herzaman. Normal paratoner baglantını yapıp topraklamanı yaptıktan sonra uygun Ohm yakalayana kadar kazık çakmaya devam edersin. Yapmış oldugun topraklamayla da Eş potansiyel barasına bağlantı yaparsın. Koruma kullanmak istiyorsan da Leutron SF500 genelde bu tip Aşırı Gerilim koruyucu kullanılır.

Faraday kafes uygulamaları genelde Devlet Kamu Dairelerinde uygulanır. Maliyeti yüksek olduğundan diğer firmalar bunu kullanmazlar. Çünkü Bunda kullanılan Bakır ile Tek Standart tip kullanılan Aktif Paratoner de maliyet inanılmaz derece fazla olur.

Topraklama yaptırırken 1 yetkiliyi mutlaka başında kontrol olarak tutmanızı tavsiye ederim. Topraklama çubuklarını 10 cm 20 cm kesip hurda olarak satan ekipler çok piyasada...
 
Theturk arkadaşımızın yazısına ilave, aktif paratoner olduğunu belirtip boş teneke satanlarda baya yaygın.
 
kule vinçte yapılan paratoner topraklama hattını bir şekilde aşağıya inecez, fakat döner ekseni nasıl geçmeyi düşünürsünüz? bir kule vinç 360 derece döndüğü için slipring konmak zorundayız. bu slipring için de yıldırım enerjisini üzerinden geçirecek nasıl bir ring-fırça grubu düşünürsünüz ?
 
Birkaç ay geçmiş bir konu, ancak aklıma takılanları yazmak istedim.

1-Kule vincin tepesine sivri uç bağlanıp alt kısmına da topraklama yapılırsa paratoner görevi görür mü? Demir iyi iletken değil diyelim, sivri uç ile yerdeki topraklama birbirine bakır tel ile bağlanırsa bu yıldırımlık uygun mudur. Bu durumda yıldırım düşerse vinç kabinindeki operatöre nasıl etkilenir. Elbette ki akan akım en kısa yolu takip edecek, ancak söz konusu akım 20-30 bin amper olunca kabindeki kişiyi etkilemez mi?


2-Kule vinçler için yıldırımı çeken değil de uzaklaştıran tipteki " Yıldırım Engelleyici Sistemler" hakkında Türkiye'de mevzuat var mıdır?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,827
Mesajlar
930,545
Kullanıcılar
452,650
Son üye
HiAxiSeytan

Yeni konular

Geri
Üst