Pcb için CNC

turgut94

Üye
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
379
Puanları
6
Pcb yapımında ve küçük işlerde kullanmak üzere 40x45 ebatında küçük cnc yapımına başladım.Bunun için gerekli olacak olan stepper sürücü devresinin pcb çizimi ve yapımı bitti şimdi pcb yi montajıyla uğraşıyorum.pcb devresi bildiğimiz TA 8435 Entegresiyle yapılan devre.Bu devrede giriş sinyallerini opto kuplorla korunmuş olmaları sebebiyle bu devreyi yapmayı uygun buldum.Devre dizaynı bana ait değildir.kopyalamayı tercih ettim.pcb şemasını bulamadığım için çizmek zorunda kaldım.
 
bende pcb kazıma için cnc yapmayı düşünüyorum. Ama cam olayına giremedim önce motorları bir kontrol ediyim daha sonra tezgahı yapacağım fakat motorların devresi hazır programların mantığını anlayamadım.
 
PCB kazıma ve yumuşak malzemeden harf kesmek veya değişik amaçla basit bir cnc yapmayı düşünerek bu işe atıldım,Hem mekanik kısmıyla uğraşıyorum hemde elektronik kısmıyla Fakat işlerim dolayısıyla hızlı ilerleyemiyorum. Birde buna maliyet eklenince işler dahada yavaşlıyor.Bu pcb yapımında kullanmak üzere uğraştığımız cnc ler eğerki çok hassas yapacağım dersen maliyet dahada yukarı çıkıyor.Hoby amaçlı bu uğraşımımız ne yazık ki belli bir yerden sonra askıya almak zorunda kalıyoruz.yaptığımız bunca emek masraf ta neyazık ki boşa gitmiş oluyor.
Bu günlerde pcb kazıma ve basit işlerde kullanılabilecek ucuz ve basit yapılabilecek bir model üzerinde uğraşıyorum.2 model var metal çalışma ve aluminyum çalışma.Metal olan 200-250 tl cıvarında mekanik kısmı tutuyor.
Aluminyum olnı ise Bilgisayar kesimli ve torna işleri dolayısıyla 400-450 civarı buluyor.yakın zamanda her iki modelin de resimlerini bu foruma koyacağım.
 
ben mach2-3 mastercam2-3 gibi programları çözemedim. motorlar bana bakıyor ben motorlara. dediğiniz gibi birde araştırma için bile 1 ayım gitti asıl yapmak istediğim iştende uzaklaştım. aslında cam programlarıyla uğraşmaya ayıracak vaktim yoktu ama bir pcb yi evde istediğim şekilde pratikçe yapmak için bir sürü şey daha öğrenmek zorunda kalıyorum.
 
Bu cncnin biraz daha işçiliği var tahmin ediyorum kısa zamanda bitiririm.Ondan sonra stepmotor kontrol kartınının malzemelerinin döşenmesi ve program kurup çalıştırmak kalıyor.
 
Turgut bey acaba devrenin performansı nasıl?Mach3 programıyla kullandınız mı?Eğer elinizde varsa eagle dosyasını da koyabilir misiniz?
 
ares delik kordinatlarını carpı seklinde veriyor,bu problemı nasıl aştınız.
 
Hangi ares o.
Resimlerini ve kodların örneklerini ekle.
Hatta ares dosyasını ekle , bakalım.

Ares gcode vermez !
Gerber ve ya excellon verir.
Üzerinde azıcık oynamak gerekir.
 
ares delik kordinatlarını carpı seklinde veriyor,bu problemı nasıl aştınız.

Asıl ares değil de Eagle dediğiniz şekilde gerber çıktısı veriyor.
Delikleri istemiyorum derseniz sorun yok ama bu sefer de delikler görünmüyor. Eagle uzmanı değilim ve ben beceremedim normal görünen bir gerber çktısı almayı.

Excellon dosyası kullanmak gerekiyor.
İllede düzeltmek isterim derseniz excellon ve gerber dosyasını birlikte işleyip gerber içinde aperture macro olarak tanımlanmış X gibi işaretleri, excellon dan okunan bilgiye göre uygun aperture lar ile replace etmek gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,808
Mesajlar
920,659
Kullanıcılar
450,899
Son üye
fandbe1

Yeni konular

Geri
Üst