Bende 16gb var ama vaziyet ortada.
32gb yapmaya çalışacağım en son çare ne yazık ki.
Tamamen programların çalışma şekline göre değişebilecek guduruk bi durum.
Oyunda veya windows boştayken hiç problem yok.
Düşük RAM kullanımı iki unsura bağlıdır.
İlki FSB eşliği ve hızı.
Diskten RAM lere ve dolayısı ile işlemciye aktarılan veri transferi hızıdır.
Bu hız ne denli yüksek olursa, sistem o denli az RAM kullanacaktır.
Ancak bir RAM hızına asla erişilemeyeceği için hiç RAM kullanımı teoride olmayacaktır.
Benim XP li sistemde bir ara FSB eşliğini ve veri transferini RAID kullanımana göre ayarlamış ve 200MB/sn üzerine çıkarmıştım.
Sistem boşta 276MB mı ne civarı RAM kullanıyordu
Görenler guduruyordu.
İkincisi ise FSB hızı oranı ile işlemci işlem hızı.
Bu iki hız ortaklaşa çalışır. Ancak yine de bir işlemcinin hızı FSB veri transfer hızından çok çok yüksektir. Ancak işlemci hızı render veya benzer aritmetik işlemlerde zayıf kalıyorsa, haliyle arabalar RAM da park edip beklemek zorundadır.
ÖZETLE:
RAM kullanımı sistemin genel hızı ile doğrudan ilişkilidir. Sistemin hızını belirleyen tek unsur ise SAAT (CLOCK) hızıdır. Eğer anakarttaki tüm donanımlar bu saat hızına eşdeğer bir hızda çalışıyorsa, hiç birikme olmayacak veya en az birikme olacaktır.
Burada temel bir unsur vardır. İşlemcinin toplam iş yapma kabiliyeti.
Örneğin benim sistemdeki işlemcim E8300 olup modern işlemcilere göre oldukça zayıf bir işlemcidir.
Bir işlemcinin iş yapma kabiliyetini araba yıkamaya benzetirsek...
Saniyede ne kadar araba yıkanıyorsa oto yollardan o kadar araba geçecektir. Eğer işlemci az araba yıkıyorsa, arabalar garaj girişinde veya yolda bekleyeceklerdir.
Ama HDD den gelen arabalar az ise zaten tüm sistem hiç beklemeden yani hiç araba kuyruğu olmadan arabalar yıkanacaktır.
Ancak senin sistemle kıyaslarsak...
Benim işlemci dakikada 10 araba yıkıyorsa belki de senin sistem dakikada 20 araba yıkayacaktır.
Ancak senin sistemin tüm yolları ve durakları ele alınırsa zayıf halka doğrultusunda bir yerlerde birikme olması kaçınılmazdır.