Under Ground
Profesyonel Üye
Stk ların harbiden değişime ihtiyacı var baba.sıkma tatlı canını, cana gelen mala gelsin.
Stk ların harbiden değişime ihtiyacı var baba.sıkma tatlı canını, cana gelen mala gelsin.
HIRRR HAARRR GIRRRRR
Bu gün amplimin STK sını değiştirdim.
5dk sonra yine yandı.
İnat ettim yine değiştireceğim.
Döviz artışlarından sonra 10 katı kadar fiyat artışı olmuş.
Bari kaliteli ürünler olsa içim yanmayacak.
Stk lara cebri soğutma olmuyor muAbi geçmiş olsun.
Bana gızacan ama hadi seninle yeni bir güç ampli katı dizaynina geçelim.
Son 2 sene içerisinde 10 dan fazla STK yaktım.sıkma tatlı canını, cana gelen mala gelsin.
Alternatif sunabilirsen ellerinden öper yüzünden ısırırım.Stk ların harbiden değişime ihtiyacı var baba.
Ben bu dediğini TAAA yıllar öncesinden bile düşünmüştüm.Abi geçmiş olsun.
Bana gızacan ama hadi seninle yeni bir güç ampli katı dizaynina geçelim.
Benim amplime hakaret sayılır bugeçmiş olsun.
valla benim Stk'lı amfim olsa STK yansa emekli ederdim....
hakaret maksatlı değil parasal ve yeni parça bulma sorunu nedeni vakum tüplü olsa değer de pahalı olur yada vakum tüp yapmayı öğrenmek gerek.Son 2 sene içerisinde 10 dan fazla STK yaktım.
Günümüzde ortalama birim fiyatı 15 dolar.
Alternatif sunabilirsen ellerinden öper yüzünden ısırırım.
Piyasada transistörler dahil orta kalitede bile malzeme bulunmuyor.
Ben bu dediğini TAAA yıllar öncesinden bile düşünmüştüm.
En popüler transistör ikilisi olan 2SA5200 ve arkadaşı ile 50W gerçek bir ampli bile tasarlamıştım.
Tasarım son derece kaliteli olmasına karşın, o yıllarda bu amplinin maliyeti STK465 in 3 katına mal ediliyordu.
Bir iki sene kadar önce ise bu tasarımı yeniden hayata geçireyim dedim.
50W için 2SA5200, 80W çin BD317-318 ikilisi veya MJ15004-15003 ikilisi son derece ideal idi. Bu amplileri yaptığımda test için ocak telinden kesilmiş 4-8 ohm tel kullanıyor, test esnasında bu yüklerle kahve bile pişiriyordum.
Gel gelelim tüm bu transistörlerden numune almaya gittiğimde, bunların da ÇÖP olduğunu gördüm.
Zaten bu sebepten dolayı STK465 ile devam ettim.
Hatta bu arada LM3886 yı bile test etmiştim.
Benim amplime hakaret sayılır bu
@serkan_48 benim ampliyi bizzat dinlemişti. Forumdan @Yunusgr de aynı projeden yapmıştı. Şimdilerde keyfediyor olacak ki foruma dahi uğramıyor
ANCAK BELİRTMEM GEREKİRSE....
Benim tasarımım uç frekans bölgelerinde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Bu günkü testte STK nın yanma sebebi yüksek ihtimalle POP-NOISE den dolayı olduğu kesinleşmiştir.
Bu cihetle şu an STK devremin ROLL-OFF frekansını 1Hz seviyesinden 10Hz seviyesine çekmiş bulunuyorum.
Test aşamalarından sonra sonuç kesinleşecektir.
GÜNCELLEME:
Yeni STK takıldıktan sonra yaklaşık yarım saat test yapılmıştır.
Kulaklık ile 110db/A üzeri ses şiddeti ile bir plağı dinledim. Hala kulaklarımda sanatçının sesi, cangıl cungul zil sesleri, löbü löbü tumbala sesleri olmak üzere birçok enstruman sesleri çınlıyor.
Üşenmeden ses şiddetini ölçtüm bile.
AMPLİNİN YANMA SEBEPLERİ..
1) Roll-Off frekansı.
İyi kalite bir amplinin bass lineeritesi bu teknik ile belirlenmektedir. Ben uç noktaları hedef aldığım için 1Hz lere kadar inmiştim. Tasarımda bazı elemanları değiştirerek 10Hz ler mertebesine çektim.
'' @serkan_48 e STK malzeme değerlerini verirken ideal değerleri vermştim ama benim amplimdekiler farklı idi. ''
2) Özel yapım RIAA PHONO PRE-AMP
50db kazanç faktörlü bu pre amplide de roll-off frekansı 1Hz mertebesindedir. Ancak RIAA kayıt karakteristiği ele alındığında pre ampli 20Hz lerdeki kazancı takribi 3000Gv civarı olmaktadır.
İyi kalite pikap pre amplilerinde bu özelliklerden feragat edilemez.
Bu sebepledir ki bazı pikap pre amplileri oldukça pahalıya satılmaktadır.
Eşdeğer bir ürün.
https://hifiheaven.net/shop/SPL-Phonos-RIAA-Phono-Preamp-with-VOLTAiR-Tech-Open-Box
3) SONY nin özel plak iğne kafası.
Head shell adı verilen bu ürün, alçak frekans bölgesi olarak oldukça kaliteli bir kafadır. Çoğu kullanıcıların kullandıkları pre-amp uygun olmadığı için bu ürünü pek tutmazlar.
Lambalı cihazlar için kaliteli lamba temin edilebilse de....hakaret maksatlı değil parasal ve yeni parça bulma sorunu nedeni vakum tüplü olsa değer de pahalı olur yada vakum tüp yapmayı öğrenmek gerek.
sizin konuştuğunuz o dili anlasam ben sizi itina ile kötekliycem ama, ben o nanelerde fena halde fransız.Lambalı cihazlar için kaliteli lamba temin edilebilse de....
(Çok zor)
Sadece transformatörleri için bir yığın para harcamak gerekmektedir.
https://www.ebay.com/itm/234935724772?hash=item36b342aae4:g:4BkAAOSw8rhkE8tJ&amdata=enc:AQAIAAAA0IxC24ZBpko+128Nyi7LeVpincun4cyMcs/aBKvX31UowkBVP+1zPoS97o74WF994NFOLRwVs9nBMa5nnnA8Dqvpe+jKHteekWs/vefombLPWCkwVGzp07IyHU4qmgOs02No/Wq1wYJrbdimoT0plaIavyP8vrYTWg4DcP432ZSw2lGUIZLh5AqXnyBtiO6/MP9ZWfgpCe3xC8sD/mY2ZQxpK4jgMUhaT6Nq4/p5DePwjlaKlfEphEJ/ytHzwEbANAX2r3MnRR4fwcJPc7+bhpE=|tkp:Bk9SR7KgipioYg
https://www.amazon.com/10K-permallo...words=audio+transformer&qid=1689020830&sr=8-1
Kalitesi tescilli markalara girmeyim. KÖTEKLENİRİM
Son 2 sene içerisinde 10 dan fazla STK yaktım.
Günümüzde ortalama birim fiyatı 15 dolar.
Alternatif sunabilirsen ellerinden öper yüzünden ısırırım.
Piyasada transistörler dahil orta kalitede bile malzeme bulunmuyor.
Ben bu dediğini TAAA yıllar öncesinden bile düşünmüştüm.
En popüler transistör ikilisi olan 2SA5200 ve arkadaşı ile 50W gerçek bir ampli bile tasarlamıştım.
Tasarım son derece kaliteli olmasına karşın, o yıllarda bu amplinin maliyeti STK465 in 3 katına mal ediliyordu.
Bir iki sene kadar önce ise bu tasarımı yeniden hayata geçireyim dedim.
50W için 2SA5200, 80W çin BD317-318 ikilisi veya MJ15004-15003 ikilisi son derece ideal idi. Bu amplileri yaptığımda test için ocak telinden kesilmiş 4-8 ohm tel kullanıyor, test esnasında bu yüklerle kahve bile pişiriyordum.
Gel gelelim tüm bu transistörlerden numune almaya gittiğimde, bunların da ÇÖP olduğunu gördüm.
Zaten bu sebepten dolayı STK465 ile devam ettim.
Hatta bu arada LM3886 yı bile test etmiştim.
Benim amplime hakaret sayılır bu
@serkan_48 benim ampliyi bizzat dinlemişti. Forumdan @Yunusgr de aynı projeden yapmıştı. Şimdilerde keyfediyor olacak ki foruma dahi uğramıyor
ANCAK BELİRTMEM GEREKİRSE....
Benim tasarımım uç frekans bölgelerinde çalışmak üzere tasarlanmışlardır. Bu günkü testte STK nın yanma sebebi yüksek ihtimalle POP-NOISE den dolayı olduğu kesinleşmiştir.
Bu cihetle şu an STK devremin ROLL-OFF frekansını 1Hz seviyesinden 10Hz seviyesine çekmiş bulunuyorum.
Test aşamalarından sonra sonuç kesinleşecektir.
GÜNCELLEME:
Yeni STK takıldıktan sonra yaklaşık yarım saat test yapılmıştır.
Kulaklık ile 110db/A üzeri ses şiddeti ile bir plağı dinledim. Hala kulaklarımda sanatçının sesi, cangıl cungul zil sesleri, löbü löbü tumbala sesleri olmak üzere birçok enstruman sesleri çınlıyor.
Üşenmeden ses şiddetini ölçtüm bile.
AMPLİNİN YANMA SEBEPLERİ..
1) Roll-Off frekansı.
İyi kalite bir amplinin bass lineeritesi bu teknik ile belirlenmektedir. Ben uç noktaları hedef aldığım için 1Hz lere kadar inmiştim. Tasarımda bazı elemanları değiştirerek 10Hz ler mertebesine çektim.
'' @serkan_48 e STK malzeme değerlerini verirken ideal değerleri vermştim ama benim amplimdekiler farklı idi. ''
2) Özel yapım RIAA PHONO PRE-AMP
50db kazanç faktörlü bu pre amplide de roll-off frekansı 1Hz mertebesindedir. Ancak RIAA kayıt karakteristiği ele alındığında pre ampli 20Hz lerdeki kazancı takribi 3000Gv civarı olmaktadır.
İyi kalite pikap pre amplilerinde bu özelliklerden feragat edilemez.
Bu sebepledir ki bazı pikap pre amplileri oldukça pahalıya satılmaktadır.
Eşdeğer bir ürün.
https://hifiheaven.net/shop/SPL-Phonos-RIAA-Phono-Preamp-with-VOLTAiR-Tech-Open-Box
3) SONY nin özel plak iğne kafası.
Head shell adı verilen bu ürün, alçak frekans bölgesi olarak oldukça kaliteli bir kafadır. Çoğu kullanıcıların kullandıkları pre-amp uygun olmadığı için bu ürünü pek tutmazlar.
Az önce 110dbA şiddetinde müzik dinlerken kulağını kuyruğunu andım @paskomyasizin konuştuğunuz o dili anlasam ben sizi itina ile kötekliycem ama, ben o nanelerde fena halde fransız.
Ben o testleri yaptığımda BD317-318 10 ar dolar idi. 2SA5200 ise daha az güçlü olmasına rağmen 12 dolar gibi satılıyordu. Sebebi ise PIONEER PEYNIIR MARANTZ gibi amplilerde sıklıkla kullanılmış olması idi.Benim gönlümde de yatan hep transistorlu bir ampli yapmak. Ama dediğin gibi patates olmayan transistor bulmak önemli.
Mouser digikey gibi sitelere bakıyorum transistorlerin tanesi 3 euro ve üzeri fiyatları var. Malesef dolar TL yüksek olduğu için bize pahali geliyor. Elin gavuruna 3 TL gibi bir rakam.