PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Yamyam hocam sizinle bu çalışmaları yapmak çok keyifliydi.Sizin projeler beni hep mutlu etti.Her gün dinlediğim amplilerimle sizi hatırlıyorum.
Benim projeler bilimseldir. Daha önce ölçülmüş biçilmiş ve test edilmiştir.
Taa LM1875 li ampliden bu yana bir çok arkadaşa bu tür bilimsel disiplinlerimi aşılamaya çalışıyorum.
Sadece sen ve @Yunusgr belli disiplinle hareket etmiş ve sonuca ulaşmıştır.
Esasen senin ilk diyaoudiodaki proje ile son yapmış olduğun STK lı DIN PPM li proje arasındaki farkı sadece sen takdir edebilirsin.
İki proje arasındaki farklar bilimsel ölçüm olarak fazla farklı olmasalar da teknik olarak en alt sınıf ile üst sınıf bir ürün arasındaki farkların kulak ile bile ne denli farklı olduğu rahatlıkla anlaşılmaktadır.
Ben burada frekans karakteristiği desem gürültü faktörü desem bir çok teknikten bahsetsem de çoğu kişiler bunların ne anlama geldiğini anlayamazlar bile.
Ancak sana attığım köteklerden sonra sen DIN PPM nedir hemen aradaki farkı anlarsın.
Yunus da kendi amplisine yapmaya karar verdi. Ancak amplinin ön tasarımı ve display penceresinin küçük olmasından dolayı 17 LED li DIN PPM yapımı çok meşakkatli olacaktır.
Ama uğraşıp da yapabilirse guduruk bir cihaz olur.
 
Kutuda ne kadar yerimiz olduğuna tekrar açıp bakacağım hocam. Belki kart ile öndeki ekrana kablolar ile bağlantı yapmamız gerekebilir. Yada PCB'yi olabildiğince küçük yapmak gerekecek.

Smd ledleri ben elimdeki ayarlı havya ile kolayca lehimleyebilir miyim?
En büyük sorun da elimde osiloskop olmadığı için bu devrenin kalibrasyonunu ve ölçümünü yapmak olacak. Bunu nasıl yapabiliriz?
 
Bu öncelikle displayin halledilmesi sorunudur.
Display son derece küçük. Üstelik arka tarafından delik açılması lazım ki kablolama yapılabilsin. Tam arkada ise besleme devresi vardı. Besleme devresinin hemen altından IDE kablosu gibi kablo taşımak lazım.
Bu kablonun pin hıdırlarının da halledilmesi lazım. Dolayısı ile buradaki kablolama son derece profesyonel olmak zorundadır.
Ekran için PCB yapmak ve montajı çok zor değildir. Ekran PCB si ile PPM PCB si arasına serit kablolama yapmak zor ve meşakkatli. Burada en ideal çözüm PRECISION HEADIR kullanmak en ideal çözümdür. Tabii ki kablonun geçebileceği yeri de ayarlamalısın.
SMD ledlerin lehimlenmesi ve devrenin kalibrasyonu zor değil. Elin yatkın değilse iki adet PCB yapar ilkini test için yaparsın sonrakini elin alışınca daha hassas yapabilirsin.
Yani mekanik aksamları halledebilirsen ve devre için ampli içerisinde yer bulabilrsen gerisini ben hallederim.
Aslında o displayin penceresinin uzunluğu 5cm ise semi pro -50db DIN PPM bile yapılır. Ama böylesine bir proje mekanik olarak seni gudurtabilir.
Her bir led arası 1 inch yani 2.54mm olursa kabaca 18 LED 5cm uzunluğa rahat sığar.
 
Öndeki ekranın boyutu tam 7x1.5cm. Ampli içinde L şeklinde alüminyum kullandığımız için ppm kartına ferah bir alan olmayacak gibi görünüyor.
Kartı hemen ekranın altına yani amplinin metaline montelersek büyüklüğü yaklaşık 5x7cm olabilir. Belki 1er cm daha büyük yapılabilir ama daha büyük bir kart sığmaz muhtemelen.

L alüminyumun orta kısmınada monte edebiliriz eğer gürültüyü tetiklemeyecekse. Orası yaklaşık olarak simetrik besleme kartı büyüklüğündeydi.
 

Ekli dosyalar

  • kart boyutu.jpg
    330.5 KB · Görüntüleme: 4
  • ekran.jpg
    291.6 KB · Görüntüleme: 6
Şöyle kabaca şekillendirelim.

Önce 10 LED için düşünelim. her sıra LED için 11 adet sıralı kablo bağlantısı yapmak lazım.
İki kanal olacağı için 2 tane 11 li sıralı kablo lazım.
@sasen1 in LM3915 li kartlar yukarıya dik olarak sığarsa sanırım hallolur.
 
Benim 10 LED kart ölçüsü
Bu GART daha da küçük yapılabilir. Ama bizim sorunumuz bu kart değil. Bu karttan çıkacak 11 adet kablo ve displaye bağlantısı.
Bizim projede kartlar hıdırlar ile displaye bağlanmıştı. Kartlarla display arası uzak olacağı için mecburen kablolama yapmak zorundayız.
 
Hıdırların avantajı çok oluyor .Bir arıza olduğunda veya bir parçayı değiştirmek istediğimizde test sırasında tak -çıkar çok pratik oluyor.Keşke sığsa da hıdırlı olsa.
 
Hıdırların avantajı çok oluyor .Bir arıza olduğunda veya bir parçayı değiştirmek istediğimizde test sırasında tak -çıkar çok pratik oluyor.Keşke sığsa da hıdırlı olsa.
Kablolara hıdır yapılırsa da aynı şekilde olur.

NOT:
Sasen senin DIN PPM ne alemde. Oynuyolar mı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…