PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Çoğunlukla yüksek frekans uygulamaları için üretilmiş. Audio için kullanılabilirse de verdiğin paraya yazık olur.
 
Bugün biraz elime geçen ganimetleri ve kutu olarak kullanmayı düşündüğüm kutuyu fotoğraflayayim dedim. Devre elemanları bizim devremize pek uyumlu olmasalarda kaliteli gibi duruyorlar. Kartta duracağına malzeme kutumda dursunKutu bir preamp için çok büyük olsada bir anlık gazla lm1875 de işin içine dahil olabilir belki diye bu kutuyu değerlendirmek istiyorum. Boyutları pre için küçük olsa da full ampli için küçük kalabilir. İlk etap için planım devreleri bu kutunun tavanina monte etmek. Yani kartlar baş aşağı duracak ama bence darilmazlar
 

Ekli dosyalar

  • Collage_20241111_175931.jpg
    293 KB · Görüntüleme: 10
  • Collage_20241111_182407.jpg
    264.5 KB · Görüntüleme: 10
KÖTEK
Böyle bir devre bu tür disiplin ile yapılmaz. Çoğu arkadaşların en büyük yanılgısı bunlardır.
Hadi kutuyu estetik göz ardı ederek kullanalım desek bile, ön Panel ve malzeme yerleşimi son derece önemlidir.
U1 kutu.
https://www.altinkaya.com/tr/shop/1...search=rack&order=name+asc#o-carousel-product
Pre ampli için kutu derinliği 25cm olmalıdır. Kutu yüksekliği 5cm civarı olduğu için mecburi toroid trafo kullanılır. Veya temin edilebilirse kart tipi trafo.
Bu benim pre-amplim.



Pre amplimde kullandığım bazı teknikler ve devreler haricinde senin kullanmak zorunda olduğun bazı ekipmanlar mutlaka olacaktır.
Volüme, balance, bass, tiz. ayrıca kontrol SW'leri. Bunları mecburen kullanmak zorundasın.
Ayrıca arka panel için giriş ekipmanları. Bunlar LALE jack dahi olsa belli standartlarda olmalıdır. Eğer çok cihaz girişi yapacaksan buna uygun devreler ve ön panelde seçici komütatör mecburidir.
Bir projeyi sadece Elektronik devre kartı olarak düşünürsen mutlaka bir yerlerde çuvallarsın. Çünkü elektronik bir devre kartı kendi başına bir cihaz değildir. Bizim amacımız cihaz yapmaktır.
U1 kutusu sana uymayabilir. Normal U2 lere göre tasarımı biraz daha pahalı olmaktadır. Çünkü yer sorunu vardır. Ancak dünya standartları gereği en iyi boyut U1 standardıdır.
Diyeceksin ki belki LM1875 i de ilave eder komple bir ampli yparım daha iyi olur. O zaman kutuyu U1.5 seçmen yerinde olacaktır.
https://www.altinkaya.com/tr/shop/19-15u-rack-tipi-aluminyum-kutu-2173?search=rack&order=name+asc
Tam standart olsun daha güçlü ampli yaparım dersen U2 standardı seçebilirsin. Benim amplim gibi.
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/amplim-yandı-hÜkÜmsÜzdÜr.135470/
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/bu-da-benim-amplİfİkatÖr.117485/
Benim amplimde kullanılan EBU PPM gibi özel devreler kullanmak zorunda değilsin. Zaten günümüzde EBU PPM yapmak ya imkansız ya da aşırı pahalı olacaktır. Düğmeler ve SW'ler isteğe bağlı olarak değişir, ancak kullanılacak potlar hiç te ucuz değildir.
@sasen1 ALPS volume potunu yanlış hatırlamıyorsam 12$ a almıştı.
Eklediğim resimleri dikkatle incelersen masrafların büyük çoğunluğu kutulama için ayrılmıştır. Pre amplimin ön panel kestirilmesi çok masraflı olduğu için hala yaptıramadım.
 
Hocam preampliniz harika duruyor. Elinize emeğinize sağlık. Umarım ön panelinde dilediğiniz şekilde yaptırabilirsiniz.
Şimdi ozaman kabaca şöyle benim bu preampli tasarimina neden ihtiyacım var onu özetleyeyim ve sonrasında aklımdaki birkaç soruyuda sorayım ki ona göre yol haritamızı belirleyelim.
Benim mevcuttaki 2 amplimden kullanmayı sevdiğim D class olan AİYİMA T9. Şimdi bu amplinin kendi DAC ini çok beğenmediğim için harici bir DAC satın alarak bağlantı yaptım. DAC üzerinde herhangi bir volüm ayarı yok.
Ampli de ise ses potu tık tık şeklinde sonsuz dönen bir encoder ve ses ayarını belirli basamaklarda yapıyor. Üstüne bastırdığın zamanda input select yapıyor. Aynı zamanda uzaktan kumanda ile ampli input seçimi ve sesi kontrol edebiliyorum.
Fakat, atıyorum her kademe 1 watt gibi bir değer ise ben sesi bundan daha fazla kisamiyorum. Dolayısıyla ses kaynağı üzerinden volüm ayarı yapmam gerekiyor.
Simdi önemli soru 1;
Sizin loudness tasarımınız dynamic olduğu için tasarımın doğru çalışması adına ben amplimde sesi max(yada istediğim max kabul ettiğim) değere kadar açıp ses kontrolünü bu loudness üzerinden mi yapmam gerekiyor?

Soru 2,
Amplim üzerindeki bass ve tiz postları normal pot olup efektif çalışıyor. Amplinin aux çıkışında bir adet sub bağlı olduğu için bass potu normalden kısık ve tiz potu normalden biraz açık. Bu haliyle sub üzerindeki volümde en kısık konumdayken bas sesler müziği boğmadan kabin sesleriyle senkron şekilde aradığım müzikal basları veriyor. Fakat preampli kısmına sizin tone kontrol devrenizi eklemek istemedeki amaç mevcutta ki diğer A class ampli. Bu ampli üzerinde volüm potu hariç başka hiç bir ayar yok. Dolayısıyla biraz daha keyifli hale getirmek istiyorum.
Simdi buradaki soru şu.
A class ampli de sub baglayabilecegim bir çıkış yok. Sadece bir LR giriş ve hop çıkışları var. Biz bu preamp üzerine bass kazancı düşük bir sub kanalı koyabilir miyiz?

Bunlar haricinde preampli üzerinde farklı girişler olmayacak. sadece 1 adet L-R RCA giriş olacak. Ve çıkışta 1 adet L-R RCA şeklinde olacak.
Birde 2ci sorunun cevabına bağlı olarak aux yada rca sub çıkışı.

Bu arada kutu aslında bence gayet kullanışlı. 7 cm yükseklik 23 cm derinlik ve 20 cm genişliği bizim için yeterli olursa tekniğe uygun şekilde bu cihazı kullanabiliriz. İlk fotolarda alt kısımda yaklaşık 3 cm lik ayrı ve saçma metal bir kısım görünüyor burası ayrılabilir dolayısı ile son durum şu fotodaki gibi. Alt kısma ve ön arka panellere alüminyum levhalar ile güzel kapaklar yapabilirim bu konuda el becerilerim fena sayilmaz.
Not: iç kısımda görünen soğutucu ve diğer yükseltici parçalar sökülecek ve yapılacak olan taban sacı üzerine devreler usulüne uygun kurulacak. Proje cihaz haline getirilecek
 

Ekli dosyalar

  • Collage_20241111_220647.jpg
    337.9 KB · Görüntüleme: 8
Aynen hee. Analog pot ile mili W lar seviyesinde bile rahat ayarlanır. Tek şart potun A tipi LOG olmasıdır.
Benim pre ampli üniversaldır. Yani çoğu amplilere tam uyumludur. Dolayısı ile herhangi bir amplide kullanabilirsin.
Bunu @sasen1 önce technics çıkış amplisinde test etti. Sonra da kendi yaptığı STK42XX amplisine bağladı. Keza @Yunusgr de uyduruk STK465 li amplisinde uyguladı.
Pre ampli bağımsız bir cihaz olduğunda elde edilebilecek S/N integrated amplilere nazaran çok daha iyi olur. Bu sebeple kullanacağın diğer amplide ton kontrol gibi devreler varsa bunları sıfır kazançta tutman, hatta on/off anahtarı varsa kapalı tutman daha akla yatkındır. Çünkü basit amplilerde kullanılan bu gibi ön devrelerin gürültü faktörleri oldukça yüksektir.
Bu mevzu SASEN'in technics amplisi ölçümlerinde belgelenmiştir. Koskoca technics amplinin ton gontrol devresi çamur gibi imiş
Pre ampliye haricen sub çıkışı yapılabilir, ancak devre daha da komplike haline gelir. Ölçüm ve test işlemleri tekniğine uygun yapılmıyorsa ben tavsiye etmem. Ancak ton kontrol ve loudness ünitesi dinamik band genişliğini uç noktalarda artırdığı için ampliye bağladığın hoparlörlerin Hi-Fi standartlarında olması yeterlidir.
Not: iç kısımda görünen soğutucu ve diğer yükseltici parçalar sökülecek ve yapılacak olan taban sacı üzerine devreler usulüne uygun kurulacak. Proje cihaz haline getirilecek
Kutu sorumluluğu sana ait. Ancak belirteyim ki, ton kontrol artı loudness artı besleme devresi ve bir de trafo koyman mümkün değil gibi görünüyor.

İLAVE NOT:
Bu gibi devrelerde bazı malzemeler oldukça pahalıdır. Sen entegrelerden bahsetsen dahi kondansatörler çok para tutmaktadır. Bakma ben Sasen ve Yunusa bazı kondansatörleri elden vermiştim. Bu konuda fazla sıkıntı yaşamadılar. Ama toplamda kondansatör maliyeti yüksek meblağlar tutar.
Bu @ozgurece-TA3HGU arkadaşımıza yaptığım amplinin yapım aşaması.

O yıllarda elimde bolca bulunan askeri tip kondansatörler ve orijinal parçaları çaktırmadan kullanmıştım. Basit bir 7812 entegresi bu gibi devrelerde zor kullanılırken, kullandığım özel kondansatörlerle 1mV gibi bir ripple değerine ulaşmak benim için hiç sorun değildi.
Günümüzde bu tür kondansatörleri bulmak pek mümkün değil.
Diğer bir mevzu ise ses girişlerinde kullanılan bazı spesifik kondansatörler.
Örneğin SASEN'in L/N input state devresinde kullanması gereken kıytırık kondansatör.
https://www.ebay.co.uk/itm/223649223368
İki dene gondansatör 50 kaat civarı. Bir zamanlar bu kondansatörleri normallerden azcık daha pahalı %40 gibi alabiliyorduk. Şimdilerde mumla arasan bulunmuyo.
https://mullard.org/products/charcroft-high-grade-silver-mica-capacitor-117pf-500v-wkg

Özgürün amplisinde kullandığım gümüş mika kondansatörler ise 7 sterlinden başlıyormuş. O yıllarda düşük voltajlı yüksek kapasiteli olanlar rahat bulunuyordu. Günümüzde lambalı tasarımlara yönelik 500V gibi voltajlı olanlar var.
https://www.hificollective.co.uk/components/charcroft-audio-silver-mica-capacitors.html
Senin devreyi yaparken bu kadarına gerek olmaz. Ama en azından ERO marka bulmalısın.
https://www.ruten.com.tw/item/show?21310166533450
Benim gondansatörlerden zar zor bulabildim ama gavurca yazıyo.
 
Hocam malzeme temini ile alakalı ton kontrol/psu/loudness için malzeme listelerini forumda yaptığınız muhtelif paylaşımlar üzerinden liste olarak oluşturdum. Dediğim gibi İnternet sıkıntısı sebebiyle limanı bekliyorum. Sonrasında bulabildiğim ürünlerin linklerini paylaşarak sizinde okeyinizden geçerse sipariş vereceğim. Bu arada total güç gereksinimi ve trafo çıkış voltaji doğrultusunda uygun bir trafo arayışına da gireceğim. Bu hususta bu devreler için kaç voltluk bir besleme seçeceğiz? Ve ortalama güç ihtiyacımız nedir acaba?
 
30 ila 40W arası 2X15V trafo ideal olur. 15W diye satılanları test etmiştik sağlıklı çıkmadı.
İdeal olan 2X15V 1 A güç gereksinimi olduğu için 30W matematiksel olarak çıkıyo.
Burada amaç 1A çekmek değil, düşük akımlarda ripple ve gürültünün az olması önemlidir.
 
Tamamdır hocam. Birde bizim gemilerde hassas 24 volt sistemleri beslerken smps gurultusu ve gemi bünyesindeki harmoniklerden kurtulmak için kullandığımız toroidal trafo dan yapılmış emi-rfi izolasyon trafolari var. Bu riple ve gürültüler için faydası olur mu acaba? Zamanında özel bir uygulama için almıştım evde şu Linkteki üründen 2 adet var boş boş yatiyorlar
https://www.ebay.com/itm/125774985931
 
Son düzenleme:
Bu tür ürünler ses sistemlerinde hiç işe yaramazlar.
Daha doğrusu bu gibi ürünler şebekeden gelebilecek parazitler içindir.
Bizim sistemde trafo olduğu için zaten şebekeden izoledir.
İlmine göre yapıldığında hiçbir parazitten etkilenmez.
Yunus amplisine benzer bir devre takmıştı. Hiç faydasını görmedi
 
Arkadaşlar.
Yurt dışı alışverişi olan arkadaşlar varsa şu ürünü tavsiye ederim.
https://www.ruten.com.tw/item/show?21310166533450
Yanlış değilsem bir kutusu (4800 adet) 30$ imiş.
Aynı kondansatörlerden ben 4000 adedini 100$ a almıştım.
@sasen1 parekende olarak tanesini 1$ civarı bulmuştu.
Forumda ihtiyacı olan arkadaşlara sevabına 10 tanesini 5 dolardan gönderseniz hem siz kazanırsınız hem de alan arkadaş kazanır.
Kondansatörler son derece kaliteli olup muhtelif kullanım alanına sahiptir.
Ses devrelerinden tutun da bir çok uygulamalarda kullanılmaktadır.
Çin sitesinde bu ürün eski olduğu için sanırım elden çıkartmak için paketler halinde satılıyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…