Sizin loudness tasarımınız dynamic olduğu için tasarımın doğru çalışması adına ben amplimde sesi max(yada istediğim max kabul ettiğim) değere kadar açıp ses kontrolünü bu loudness üzerinden mi yapmam gerekiyor?
Aynen hee. Analog pot ile mili W lar seviyesinde bile rahat ayarlanır. Tek şart potun A tipi LOG olmasıdır.
Soru 2,
Amplim üzerindeki bass ve tiz postları normal pot olup efektif çalışıyor. Amplinin aux çıkışında bir adet sub bağlı olduğu için bass potu normalden kısık ve tiz potu normalden biraz açık. Bu haliyle sub üzerindeki volümde en kısık konumdayken bas sesler müziği boğmadan kabin sesleriyle senkron şekilde aradığım müzikal basları veriyor. Fakat preampli kısmına sizin tone kontrol devrenizi eklemek istemedeki amaç mevcutta ki diğer A class ampli. Bu ampli üzerinde volüm potu hariç başka hiç bir ayar yok. Dolayısıyla biraz daha keyifli hale getirmek istiyorum.
Simdi buradaki soru şu.
A class ampli de sub baglayabilecegim bir çıkış yok. Sadece bir LR giriş ve hop çıkışları var. Biz bu preamp üzerine bass kazancı düşük bir sub kanalı koyabilir miyiz?
Benim pre ampli üniversaldır. Yani çoğu amplilere tam uyumludur. Dolayısı ile herhangi bir amplide kullanabilirsin.
Bunu
@sasen1 önce technics çıkış amplisinde test etti. Sonra da kendi yaptığı STK42XX amplisine bağladı. Keza
@Yunusgr de uyduruk STK465 li amplisinde uyguladı.
Pre ampli bağımsız bir cihaz olduğunda elde edilebilecek S/N integrated amplilere nazaran çok daha iyi olur. Bu sebeple kullanacağın diğer amplide ton kontrol gibi devreler varsa bunları sıfır kazançta tutman, hatta on/off anahtarı varsa kapalı tutman daha akla yatkındır. Çünkü basit amplilerde kullanılan bu gibi ön devrelerin gürültü faktörleri oldukça yüksektir.
Bu mevzu SASEN'in technics amplisi ölçümlerinde belgelenmiştir. Koskoca technics amplinin ton gontrol devresi çamur gibi imiş
Pre ampliye haricen sub çıkışı yapılabilir, ancak devre daha da komplike haline gelir. Ölçüm ve test işlemleri tekniğine uygun yapılmıyorsa ben tavsiye etmem. Ancak ton kontrol ve loudness ünitesi dinamik band genişliğini uç noktalarda artırdığı için ampliye bağladığın hoparlörlerin Hi-Fi standartlarında olması yeterlidir.
Not: iç kısımda görünen soğutucu ve diğer yükseltici parçalar sökülecek ve yapılacak olan taban sacı üzerine devreler usulüne uygun kurulacak. Proje cihaz haline getirilecek
Kutu sorumluluğu sana ait. Ancak belirteyim ki, ton kontrol artı loudness artı besleme devresi ve bir de trafo koyman mümkün değil gibi görünüyor.
İLAVE NOT:
Bu gibi devrelerde bazı malzemeler oldukça pahalıdır. Sen entegrelerden bahsetsen dahi kondansatörler çok para tutmaktadır. Bakma ben Sasen ve Yunusa bazı kondansatörleri elden vermiştim. Bu konuda fazla sıkıntı yaşamadılar. Ama toplamda kondansatör maliyeti yüksek meblağlar tutar.
Bu
@ozgurece-TA3HGU arkadaşımıza yaptığım amplinin yapım aşaması.
O yıllarda elimde bolca bulunan askeri tip kondansatörler ve orijinal parçaları çaktırmadan kullanmıştım. Basit bir 7812 entegresi bu gibi devrelerde zor kullanılırken, kullandığım özel kondansatörlerle 1mV gibi bir ripple değerine ulaşmak benim için hiç sorun değildi.
Günümüzde bu tür kondansatörleri bulmak pek mümkün değil.
Diğer bir mevzu ise ses girişlerinde kullanılan bazı spesifik kondansatörler.
Örneğin SASEN'in L/N input state devresinde kullanması gereken kıytırık kondansatör.
https://www.ebay.co.uk/itm/223649223368
İki dene gondansatör 50 kaat civarı. Bir zamanlar bu kondansatörleri normallerden azcık daha pahalı %40 gibi alabiliyorduk. Şimdilerde mumla arasan bulunmuyo.
https://mullard.org/products/charcroft-high-grade-silver-mica-capacitor-117pf-500v-wkg
Özgürün amplisinde kullandığım gümüş mika kondansatörler ise 7 sterlinden başlıyormuş. O yıllarda düşük voltajlı yüksek kapasiteli olanlar rahat bulunuyordu. Günümüzde lambalı tasarımlara yönelik 500V gibi voltajlı olanlar var.
https://www.hificollective.co.uk/components/charcroft-audio-silver-mica-capacitors.html
Senin devreyi yaparken bu kadarına gerek olmaz. Ama en azından ERO marka bulmalısın.
https://www.ruten.com.tw/item/show?21310166533450
Benim gondansatörlerden zar zor bulabildim ama gavurca yazıyo.