O tür eski cihazlarda kullanılan VU metreler -10db gösterebilen aletlerdir.
Referans seviyeye göre (1Vp) minumum LED gerilimi takribi 0.3V civarıdır. Yani 300mV
Bahsi edilen hoprlör free air rezonans ölçümünde 300mV civarı uygulama gerilimi kullanılacağına göre bu aletteki VU metre bu amaç için kullanılırsa, en dipteki LED yanacak, diğer ledler gıpraşmayacaktı bile.
https://datasheetspdf.com/pdf-file/391378/Sanyo/LB1405/1
O yıllarda sıklıkla kullanılan SANYO üretimi LB1405 ve muadili entegrelerin genel özellikleri hemen hemen aynıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 89760
Teknik verileri incelersek minumum giriş geriliminin 0.3V yani 300mV olduğunu görebiliriz.
Biz zaten sağlıklı bir ölçüm için takribi 300mV luk sinyali hoparlöre uygulamamız gereklidir.
Demekki hoparlörümü rezonansa gelse bile bu gerilim değerinde böyle bir VU metrede sadace ilk ledi yanarken görebileceğiz, diğer ledler gımıl gımıl etmeyeceklerdi.
Önerilerin teknik açıklaması.
Germanyum diyotlar 0.1V ile 0.2V civarında iletime geçebilen diyotlardır. Demekki hoparlöre uygulamış olacağımız 300mV luk gerilimi germanyum diyotlarla doğrulatabiliriz. Silisyum diyotların eşik gerilimi 0.7V olduğu için 300mV gerilimde iletime geçemezler yani doğrultamazlar.
300mV gerilimi doğrultabildiğimize göre geriye kalan tek koşul bu gerilimi bir ibre ile görebilmemizdir. Buradaki ibremiz normal VU metre ibrelerinden olsa bile bu voltajda yterli sapmayı yapabilecektir. Önemli olan şey bu voltajın DC olmasıdır.
Araya koyacağımız bir ayarlı direnç ile de ibrenin uygun bir yerde (ortalarda) yerini set ettiğimizde, referans seviyemizi ibrenin ortasında görebileceğiz demektir.
Fo ölçülmek istenen hoparlör hangi frekansta rezonansa geliyorsa, o frekansta salınım yapacğından dolayı o frekansı uyguladığımızda ibredeki referans değerimiz titreşerek aşağı yukarı salınacaktır.
Bizler de anlayacağız ki bu salınımın en yüksek olduğu frekans o hoparlörün Fo frekansıdır.
BİTTİ.