PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Dh'deki konuyu okudum. Herkesin kullanımına türüne ve kendine göre gerekçeleri var. Ben de tek ssd'ye göre daha hızlı olduğunu görüyorum. TRIM olayına gelince normalde ssd'lerde sürekli aynı hücrelerde yazıp okumaktan yıpranmaması (yaklaşık eşit eskimesi) için işletim sistemi/windows her hücreye bilgileri dengeli dağıtmaya çalışır ki sayılı okuma yazma olayları birbirine yakın olsun. Bu sebepledir ki ssd'lerde fragmante (dağınık) olan veri yazma bu amaçla yapılmaktadır ve defragmantasyon yapılmaz. Bu arada ana kart Z68X-UD4-B3 değil Z68X-UD3-B3 (rev. 1.0). Gerçi aynı soft-RAID desteğini veriyor.

Forumları arayınca bu konudan epeyce muzdarip olanlar olduğunu görüyorum. Henüz net bir yöntem de göremedim. Sorun backup/image programlarından kaynaklı olabilir diye düşünüyorum. Bazıları raid0 partisyonları görmüyor bile. Norton ghost gibi. En sağlıklı hdclone'ı gördüm onda da boot etmedi.

Tüm sorunların çözümü ve açıklaması yeni bir raıd kurulumu ve sistem yapılandırılması ile olabilir.
Ancak ben yine de bir yedek disk ile JBOD yapılandırılmasından yanayım.
Tabii ki bir ev kullanıcısı için gerekli olup olmadığı konusunda fikir yürütemem.
Bir ev kullanıcısı sisteminde genel olarak hız hariç sistem disk yapılandırılmasına önem veririm.
Bu sebeple raid kurulumundan ziyade bir adet TEMP STORAGE (geçici depo) uygulaması daima iyi bir seçenektir.
Tüm sistem çökse bile bu sistemde özel dosyalar daima kurtarılabilir.
Çöken sistemin yeniden kurulumu ise bir SSD için olsa olsa 20dk kadar sürer.

@Mr_YAMYAM hocam çok profesyonel bir raid yapısına ihtiyacım yok. Aslında ssd'ler ulaşılabilir olduktan sonra hiç yok diyebilirim. Fakat zamanında yüksek kapasiteliler daha ulaşılabilir hale gelmediğinden 2x60GB kapasiteyi raid0 yaparak sistemi kotarır diye hesaplamıştım. Senelerdir sorunsuz kullandığıma göre hesabım tuttu. Şimdi raid0'da ısrar etmem, kapasiteden dolayıdır. Yani windows bir şekilde ssd'leri merge etse C: olarak 120GB görse yine razıyım (linux'ta çok daha kolay şekilde diskleri bağlamak, organize etmek çok daha kolay). Bakalım bir kaç tane raid imajı destekleyen program indirdim. Ücretsiz sürümleri ne kadar işe yarar emin değilim.

@Mr_YAMYAM hocam, Windows'taki Spanned olayı güzelmiş. Hiç denk gelmemiştim.

Ben halen bölüm tablosunun neden bire bir kopyalanmadığına takılmış durumdayım. SSD'lerde bir tutarsızlık mı var diye sıfırdan windows 10 kurdum sorunsuz açıp kapattım. Ama mesele sisteme epeyce emek verip programları ve güncellemeleri yaptıktan sonra paketleyip bir kenara koymak ve kötü günde bu paketi tekrar gerisin geri alıp tezgahın çalışır hale gelmesi. Çevredeki hısım akrabaya ve arkadaşların her kurulum yaptığım bilgisayarında, en son sistemin bir yedeğini tekrar kurulum eziyetine girmemek için d: bölümüne yedeklerim. Oradan da hangi yedekleme programı ise onunla geri alması 10-15 dakikalık iş.

XP dönemlerinden beri bu tür uygulamalar yapılıyor.
DYNAMIC DISC oluşturulması ve eklenmesi.
Temel yapılandırman için basit bir şema çizdim.

Sistem kurulumundan sonra ana diski dynamic disk yaparsan, daha sonra başka diskleri de bu diske sorunsuzca ekleyebilir, hatta özel koşullarda eklenen disklerini çıkartabilirsin. Ancak bu konuda bilinçli olmalısın.
https://learn.microsoft.com/tr-TR/t...nd-storage/best-practices-using-dynamic-disks

Bu ampli çok uygun fiyata geldi ve arızasını tamir edebileceğimi düşünüp satın aldım. Satıcı bir kanalından cızırtılı ses geldiğini söylemişti fakat ben test ettiğimde cızırtı yok ama başka bir sorun var. Sol kanal çıkış seviyesi sağ kanala göre neredeyse %40 daha düşük.
Grundig ampliyi tamir ederken öğrendiklerimi bunda deneyeceğim bakalım tam öğrenmiş miyim İlerleyen günlerde konu açacağım.

Tamir görmemiş gibi görünüyor. En azından transistörleri tutan vidalar yalama olmamış ve tornavida dokunmamış gibi.
Acaba PPM ekranında neden 100watt a kadar ölçüm skalası yapmış olabilirler? Ampli 40W halbuki.

Ekli dosyalar

• IMG_2959.jpg
    265.9 KB · Görüntüleme: 13
  • IMG_2946.jpg
    456.1 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_2947.jpg
    377.2 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_2957.jpg
    297.1 KB · Görüntüleme: 10
  • IMG_2958.jpg
    390.3 KB · Görüntüleme: 9
  • IMG_2953.jpg
    577.2 KB · Görüntüleme: 11
Acaba PPM ekranında neden 100watt a kadar ölçüm skalası yapmış olabilirler? Ampli 40W halbuki
Amanınn..
@ozgurece35 ile yıllardır aradığımız anfi.
Full modifiye ve EBU PPM için en ideal kutu bu idi. Ancak modifiye için çok masraflı bir anfi.
Güç kavramı genel olarak RMS olarak ölçülür ve en doğrusudur.
40W çıkış gücü için ölçülen bozulma (distorsiyon) binlerde ise aşırı yüklenme (Overload) için kabul edilebilir bozulma seviyesinde çıkış gücü 2 kat veya biraz daha yükselebilir.
Bu da çıkış transistörlerinin akım kapasitesi ile ilgilidir.
Özetle o anfi için kabaca şöyle bir ifade kullanılabilir.
100W çıkış gücünde bozulma %15-20 gibi olabilir.

Yoh sizin aradığınız başka bir modeliydi diye hatırlıyorum hocam. Emin misiniz (Dikkatleri dağıttım sanırım az da olsa )

RMS mi bilmiyorum ama 40W olarak yazıyor her yerde.
Eğer transistörler orijinal ise 100W için kapasitesi var diye anladım. Distorsiyon değerini 0.03% demişler. Ek başka bir bilgi yok ama.

Bu arada boşta bile ısınıyor bu ampli, kutunun üstüne elimi koyduğumda belli bir sıcaklık var hep.

Aslında bu ampliyle başka planlarım vardı, bizim ampliyi bu kutuya yerleştirmek gibi ama buna kıyamam ben artık
Tamir edilip kullanılır bence. Bu şekilde de çalışmasında problem yok ama ses az sadece bir kanalda.

Manualini indirip tamirine bakacağım, ilk şüphelendiğim eleman balans potu bu arada.

Ben de Technics SU-V5 modelini bir ara çok aramıştım.Yamyam hoca da modifiye için çok uygun olduğunu söylüyordu ama bulamamıştım .Hayırlı olsun @Yunusgr iyi günlerde kullan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…