Madem tam da konusu, benim de bir sorunum bulunsun burada
. Ben altından çıkamadım muhtemelen atladığım birşey vardır.
Sorun şu; yaklaşık 10 sene önce topladığım PC'de,
Gigabayt Z68X-UD4-B3 ana kart, Intel I5 2500k işlemci, 2x4 dual channel bellek ile AMD Radeon HD 680 serisi
Ekran kartı ve 2 adet OCZ Vertex 3 60 GB. SSD almıştım. 120-128 GB alacağıma, ssd'ye sadece sistemi kuracağımdan ana kartın desteklediği RAID0 yaparım, böylece neredeyse disk perfomansı ikiye katlanır diye böyle bir tercih yapmıştım. Zamanla Windows 7, sonra Windows 8'e güncelleme ve nihayetinde de Windows 10'a güncelleyerek çeri çöpü ile bugüne kadar taşıdım. Bir sürü program yükleyince sıfırdan formatlamaya/kurmaya gözüm yemedi. Senelerdir güllük gülistanlık geçinip gidiyorduk 3 ay önce RAID0 SSD'lerden birinde açılışta/boot'da RAID0 ekrandaki tablosunda hata oluştu (error occurred (0)) diye uyarı vermeye başladı. Yine sistem açıyordu ve herhangi bir aksaklık hissetmemiştim. Ama bir yerde lastiğin patlayıp yolda kalacağım belliydi.
Sonunda olan oldu, sistem açıyor gibi ama ekran karanlık neyse ben sistemi Hiren's Boot Cd (usb) ile açıp dosya sisteminde açıp, sistemin yedeğini (disk-to-image) başka bir diske aldım. SSD dosya yapısında birşey mi var diye denetlemeye ve düzeltmeye çalıştım, durum değişmedi. Sonra bu yedeği başka bir boş hdd'ye aktardım yine açmadı. Diğer windows kurtarma yöntemleri, windows usb'si ile başlangıç onarma işlemleri işe yaramadı.
C:\Windows\system32>dism /image:h:\ /windir:h:\windows /online /cleanup-image /checkhealth
dism /image:h:\ /Cleanup-Image /scanHealth
dism /image:h:\ /Cleanup-Image /StartComponentCleanup
dism /image:h:\ /Cleanup-Image /RestoreHealth /source:wim:j:\sources\install.esd:1 /limitaccess
chkdsk h: /r /f /x
sfc /OFFBOOTDIR=h:\ /OFFWINDIR=h:\windows /OFFLOGFILE=c:\log.txt /scannow
Sonunda ssd'ye dokunmadan, internette mevcut sistemi ayağa kaldırma araştırması yapabilmek için, boş bir hdd'ye temiz bir kurulum yapmaya karar verdim. Nasılsa kurulumu SSD'ye klonlayabilirim diye düşünüyordum. HDD'ye Windows 10 Pro kurdum, tüm sürücü, güncelleme ve kullandığım temel yazılımlardan sonra, ssd'den umudu kesince hdd'deki hazır kurulu sistemi ssd'ye çeşitli imajlama ve klonlama programlarıyla kopyaladım fakat nedense ssd boot etmedi. Windows 10 usb'si ile defalarca onarmama rağmen onaramadı ve ssd'deki sistemi açtıramadım. RAID0'ı silip yeniden oluşturdum, raid'i iptal edip tek ssd'ye imajı attım bana mısın demedi! Bu arada hata veren ssd ikinci sıradaydı data kablolarını değiştirip onu birinci sıraya almıştım. Bu denemelerden sonuç alamayınca gerçekten surface test gibi testlerde görünmeyen bir hata mı var diye SSD'ye sıfır kurulum yapıp sorunsuz açtığını gördüm. OCZ Toolbox ile bakınca da bir hata yoktu. Firmware günceldi (RAID halinde OCZ Toolbox ssd'leri görmüyordu o yüzden raid'i silip tek tek baktım).
HDD'deki windows 10'u RAID0 yaptığım SSD'ye klonladım. Açmadı. Bu haliyle bari hdd'yi disk-to-disk şeklinde değil de sadece hdd'deki windows partisyonunu klonlıyayım dedim yine sonuç değişmedi. Yıllar önce bu konuda ghost, acronis, hdclone vesair programlarla yedekleme yaparım ilk defa burada tökezledim. Sanırım bunda mbr yerine gpt ve raid olayı işi karıştırıyor (radi0'ı silip dek ssd'ye klonlayınca da açmadı), ya da atladığım başka birşey? Zaten bendeki sürümlerin bir çoğu gpt'yi desteklemiyor. Yoksa kurulu bir sistemi hdd'den başka bir hdd'ye klonlamakta herhangi bir sorun olmaması gerekiyor. Şu an hdd ile sistemi açmış bulunuyorum. Son olarak aklıma gelen fark, cluster sektör sayıları. RAİD0 için 128KB cluster öneriliyor ve raid0'ı boot ekranında ctrl+i ile açıp oluştururken seçiyorum. Windows 10 NTFS için varsayılan cluster boyutu 4KB. Neyse epey uzun oldu bu konuda herhangi bir fikri olan var mı?
---
İlave; bios uefi. SSD'ye attığım imajdan sonra HDD ile ya da Hiren's Boot Cd ile açtığımda dosyalar normal görünmektedir.
Şimdi dikkatimi çekti, SSD'nin il partisyonunda bootable olduğu yazmıyor, sadece active yazıyor!