Hareket enerjisi elde etmek için dönme hızına paralel olarak manyetik alan kutuplarının değişmesi şart. Bu nedenle sabit kutuplu mıknatıslarla olacak iş değil.. Bende bu zamana kadar bir çok perendev denemesi yaptım fakat sonuç hep aynı. Rotor ancak çevirdiğim kadar dönüyor. Mıknatıslarla enerji elde etmek mümkün değildir demiyorum fakat perendev yöntemiyle olacak iş değil bu. Bu motoru gösteren videolar aldatmacadan başka bir şey değil. Neodyum mıknatıs alacaksanız veya bu konuda kafa yoracaksanız bu yöntem için paranızı çöpe atmayın ve farklı yöntemlere kafa yorun bence..
Bu konuyla ilgili çalışma yapanlar için bir bilim adamı alıntısı:
Manyetik motorların çalışma prensibi genelde 2 aşamadan oluşur. 1- rotor dediğimiz mil üzerine monte edilmiş dönen kısım, 2-Bu rotorun çevresindeki sabit kısım.
Bunlardan biri sabit manyetik alana sahip, diğeri ise değişken manyetik alana sahip olmalıdır. Değişken kutupların bu değişme frekansı ise rotorun dönme hızıma paralel olarak artar ya da azalır.
Rotor dediğimiz kısım sabit manyetik alana (mıknatıslar) sahip ise, rotorun etrafındaki manyetik alan kutupları değişken olmalıdır. Ya da tam tersi, yani sabit kutuplar (bu ya mıknatıs ile ya da elektro mıknatıstır) rotorun etrafında olur. Rotor yani dönen kısım ise bobin sargı sayesinde elde edilen elektro manyetik alan oluşturan ve dönüş hızına paralel olarak değişken manyetik alandır.
Pilli oyuncak arabalardan vantilatore, torna makinasından çamaşır makinesinin motoruna kadar bütün motorların çalışma prensibi budur.
Dönme hızına paralel olarak manyetik alan kutuplarının değişmesi şarttır. Bu değişken kutuplamayı sağlamak için dışarıdan bir enerji gerekir. Bu enerji
Elektrik enerjisi olabilir, kinetik (hareket) enerjisi olabilir. (tabi bir yandan kinetik enerji (hareket enerjisi) uygulayarak öbür yandan daha zayıf bir kinetik enerji elde etmeye çalışmanın mantığı yoktur).
Gezegenimizin kuzey ve güney kutuplarındaki mıknatıslama (çekme veya itme) etkisinin gücü 2 metre uzağımızda duran küçük bir hoparlorün manyetik alanından zayıftır. Bu yüzden dünyamızın kutuplarından faydalanarak sürekli ve kayda değer bir kinetik enerji elde etmek mümkün değildir. Kaldı ki kutupları (çok zayıf bir manyetik alan olmasına rağmen) bir sabit mıknatıs olarak kullansak bile, bu sefer motorumuzun rotoruna (dönen kısmına) bir değişken kutuplama müdahalesi şarttır. Ve bu da 'harici bir enerji uygulaması' demektir.
Pendelev motoru gibi manyetik motor yapmak ve çalıştırmak elbette mümkündür, ancak sürekliliği yoktur, bir süre sonra yavaşlar ve durur. Sürekliliği sağlamak için arada bir (yavaşladıkça) dışarıdan bir kinetik enerji (ya da farklı bir enerji türü) uygulamak şart.
Tabi bir de şu var, bu motor sisteminden elde ettiğimiz dönmeyi (yani bu hareket enerjisini) herhangi bir amaç için kullandığımızda bu sefer motorumuzda randıman düşüklüğü meydana gelecektir. Sürtünme etkisinden hareket kaybı olacaktır. Sürtünmeyi en aza indirebiliriz ama asla ''0 ''noktasına indirgeyemeyiz. (Bakınız 'Termodimadiğin 2. yasası).
20'li yaşlarımda iken bedavadan kinetik enerji üretme konusunda bir kaç yıl kafa patlatmıştım. Bir sürü projeler, cihazlar, sistemler yapmış ama hiçbiri sonuç vermemişti. Bir türlü anlayamamıştım sebebini. Ta ki termodinamik fiziğini okuyuncaya kadar.
Umarın kendi bilgim çerçevesi içinde faydalı olmuşumdur.
Esenlikler...