Bence bunlar batıl inançlar arkadaşlar yani yine bence pauseye göre daha çok akım çekiyor olsa bile ne kadar fazla akım çekecek bütünü akım olsa bir ledin ön direnci ile birlikte çektiği akımı çekemeyecek ( led derken cep telefonlarında kullanılan mikro ledleri kast etmek istiyorum )
Diyorlar ki pic basic asm ve c ye göre yavaş çalışıyor tamam normaldir zaten yavaş çalışması, neden normaldir ? adam asm ile bir
Lcd ekrana merhaba yazmak için 40 küsür satır komut yazmış merak edenler için tek tek sayıp sonucunu burada paylaşabilirim Altaş yayıncılığın ileri pic16f84 programlama kitabında ama pic basic ile bunu bir satırda çözmüş.
Başka bir sorun daha örneğin asm ile bir registere 10 yükleyelim diğer bir registere de 1000 ve bu iki sayıyı çarpıp sonucu 3. bir registere kaydedelim sonra 2 ye bölüp sonucu 4.registere kaydedip bu registerleri ekranda gösterelim bakalım asm mi daha çok kod üretecek basic mi hiç kuşkusuz ki asm ye daha çok komut yazmak icap edecek de gerçekten merak ediyorum...Asm bilgim bunları yapacak kadar olmadığı için de hiç deneyemedim ???
Ama o konuda bir tuhaflıkta yok değil şu anda elimde sağlıklı bir kaynak olduğuna inandığım bir kitap var ve bu kitabın içerisinde pause ve pauseus komutlarının işlendiği sayfayı açtım ikisini de karşılaştırdım sonuç şu...
Pauseus komutu programı parametresi ile belirtilen mikrosaniye süresince durdurur süre16 bitliktir bu nedenle bir gecikme süresi 65535 us dir 1mili saniyeden biraz fazla olabilir.
Diğer gecikme komutlarında (NAP ve SLEEP ) olduğu gibi mikro denetleyiciyi düşük güç moduna sokmaz pauseus komutu çalışınca diğerlerine göre daha fazla güç harcar ancak süre diğerlerine göre daha hassastır.
Aynı muhabbeti pause komutu içinde yazmış sadece bilinen şu var pauseus mikro saniye cinsinden pause ise milisaniye cinsinden programı durduruyor bu da demek oluyor ki pause ve pauseus komutu kendi aralarında daha çok güç harcama değil Nap ve Sleep komutlarına göre daha çok güç harcıyormuş
Dez avantajı konusuna gelince hiç bir fikrim yok sadece elimde kitap var ve güç harcamaları orada yazılmış daha önceden dikkatimi çekmişti aklımda kalmış açtım kitabı bakıp yazdım buraya
Diğer asm ve c ye kıyaslamasını da aynı sizin duyduğunuz gibi bende duymuştum onu da arada belirtmek için yazdım bilgilerinize
Hayırlı çalışmalar dileklerimle...