Direnci kaldırmadan bir ucu RA1 pinine diğer ucu
gnd ye olacak şekilde butonu bağla ve proteus da simulasyon yaparak bir dene. PIC programını görmeden net birşey söylemek zor.
Röle bağlantıları sanırım şöyle olmalı
Tüm N.A. uçları motorun bir ucuna bağlanmalı, motorun diğer ucu nötr e bağlanmalı. Yalnız böyle bir bağlantıda dikkat edilecek noktalar var.
Eğer 2 röle aynı anda çekili olursa yüksek potansiyelden düşük potansiyele doğru akım akışı olur. Arada herhangi bir akım sınırlayıcı elamanda yoksa bu kaynağa zarar verebilir. Bu istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden bir röle kendini bırakmadan diğeri devreye girmemeli, ayrıca röle kontrakarı zamanla birbirine yapışabilir ve yine aynı sorun olabilir. (Bende böyle bir sistem kullanmak istemezdim açıkçası)
Yukarıdaki devreyle ilgili benim aklıma gelen bağlantı şekli budur ama bu bağlantıya uygun ayrı ayrı bağlantıya izin veren motorlar varsa yada başka bir şekilde bağlantı yapılabiliyorsa orasını bilmiyorum. (Asansör motorları kutup sayısının değiştirilmesiyle hız değişikliği yapılabiliyordu.)
Birçok kaynak girişi ve birçok röle kullanmak yerine tristor/triac kullanarak kontrol edebilirsin. Böylece soft start özelliği bile ekleyebilirsin. Yukarıdaki sorunlarlada karşılaşmassın. Bunun için fazın sıfıra geçiş durumlarını algılayıp buna göre tetikleme yapmalısın. Yalnız sırf gerilim ayarı ile yapılan hız ayarlarında tork değişkendir. Tork sabit kalması için V/F oranı sabit kalmalıdır. Bunuda normal tristor/triac ile yapamazsın.