pic ile akü şarj kontrolü

ozer91

Üye
Katılım
30 Haz 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Merhabalar,

http://www.catamaranvega.com/elektro/docs/charger.html bu sitedeki akü şarj devresi ile 12v 18ah bir akü şarj edecegim..akünün şarj gerilimini pic ile kontrol etmek istiyorum..yol gösterebilecek olan varmı??
 
Link açmıyor sorunun nedir tam belirtilmemiş devrenin tamamı için mi yardım istedin?
Temel şarj mantığı forumda defalarca yazıldı biraz arşatırma yapıp sonra kolları sıvamanız daha hayırlı olur, PIC konusunda sıkıntı olup ta yardımı bu yönd isstemişseniz daha açık olarak yazmanız gerek (neleri yaptınız, hangi aşama gerçekleştirildi, esas sorun nerede görüldü) konuyu iyi bilenler elbette yardım eder.
 
korhan.JPG
devre bu amacım bu devre ile akü şarj etmek..ederkende akünün gerilimini LCD ile ögrenmek..bunun içinde pic kullanmam gerekiyor
 
Bu işe pic lüx kaçar voltmetre yeter ;)
 
Bu pic de oldu milletin gözünde efsane tıpkı bir zamanlar benimde gözümde olduğu gibi:D

Gelelim senin durumuna ;) Zaten devre yeteri kadar açık yapılmış eğer bu şekilde çalışıyorsa pic ile yapılacak ekleme olayı bence şöyle yapılmalıdır :

Devrenin çıkışına bir tane röle bağlar ve şarj durumuna göre röleyi açar yada kapatırım ha daha prof bişiy olması mı gerekiyor yani prof derken mesela pic ile bir iletişim yöntemini kullanmak isteyebilirsiniz mesela spi yada i2c yada seri iletişim vs o zaman da devredeki potları söker yerine aynı değerde uygun birer tane dijital pot entegresi takarım pic ile de haberlerştiririm ayarlarını pic üzerinden yaparım istediğim değerlerde röle yada transistör her ne ise onu açar kapatırım iş çözülür...

Ama burada akünün şarj olayının bilinmesinde fayda vardır ben de bu forumda aküler inverterler hakkında sora sora öğrenmiştim ve bir kitapta da akü şarj olayını okumuştum.

Aküler şarj edilir iken akü geriliminin 1.2 katı bir gerilim ile şarj edilmelidirler yani bu da 12 voltluk bir aküde 12 x 1.2 = 14.4 volta tekabül eder.
Ayrıca aküler yine şarj olurlarken akünün üzerinde yazan Ah değerinin 10 da biri kadar akım çekerler yani akü 100 amperlik ise şarj edilirken max 10 amper çeker.

Benim elimde de iki tane 6v 4ah akü var 12v 200Ah başka bir akü var yine 12V motorsiklet aküsü vs var ve şarjları ile çok işim oluyor şarj ederken kesinlikle dikkat ettiğim husus mutlaka 1 tane ampermetre olmasıdır voltmetreden daha önemlidir bence ;)

Çünkü aküye şarjı bağlayınca akü doldukça güç kaynağından çekeceği akım azalır ben de amper metreyi gözlerimle takip ederim amper 0 a yakalşatı mı örneğin 0,017A şarjı keserim çünki bu akünün şarjı bana yeter bu 12V 200Ah aküde de aynıdır 6v 4Ah aküde de aynıdır...

Pic ile herşeyim otomatik olsun diye düşünürseniz pic e bir tane ampermetre tasarlamanız gerekir ve amper metreden çekilen akım istediğiniz seviyeye geldiği anda şarjı keser...

Pic ile çeşitli şekillerde ampermetre tasarlanabilir ama en kısa yolu acs712 yada acs714 gibi amper ölçen entegre yada parçalar var 30-40 ampere kadar ölçüm yapabiliyorlar ve bildiğim kadarı ile hem Ac hem de DC olarak kullanılabiliyorlar bu parçaları birleştirerek gayet sağlıklı çalışan bir akü şarj aleti yapabilirsiniz ;)

Son olarak şunu söylemek istiyorum gerilim kontrolünü sağlamak istediğinizi söylemişsiniz yukarıdaki devrede verdiğiniz potları söküp dijital pot takabilirsiniz bunun yanında ek olarak pic ile lcd ekran ve ayar butonları kullanıp çıkışı isterseniz röle isterseniz de ampermetreden çekilen akım değerini ölçerek on yada off şeklinde kontrol edebilirsiniz... Herşey program ve devre elemanlarını tanımaktan geçiyor saygılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,799
Kullanıcılar
450,914
Son üye
tugbag

Yeni konular

Geri
Üst