merhaba arakdaşalar öncelikle konu aslında cok acık sayılır ben hem plc hemde picle calışıyorum.yani ikisi ile uygulama tecrübem var ve uygulamalar yapıyorum.plc ve pic kulanım yerlerine ve kapasitelerine ve yapacakları işe göre bir birlerinden üstün yanları vardır.bunların bi kısmını sayacak olursak
1.picplc ye göre cok ucuzdur,eger sistem seri üretilecekse pic ile yapılan sistem cok avantajlıdır.maliyet cok düşer aynı sistemi plc yapmak daha pahalıdır.
2.plc endüstriyel şartlara göre yapıldıgından ve uzun test ve analilizden gecitigi icin üretim aşamasında.daha satabil calışır.ama sonucata eski bir cok plc de bende hala mevcut hatta bu plc ler iclerinde 8052 -8051 gibi mikroişlemci veya mikrokotrolörler var.
3.eger iyi bir filitreleme ,kablolma ve dogru topraklama yapılırsa ayırıca yazılımsal ve donanımsal önlemler alınırsa pic te gayet iyi calışır sonucta gemo marka plc lerde de pic var diye biliyorum.ben kendimde bu tip endüstriyel tasarımlar cok yaptım ve hala calışıyolar.
4. otomasyon sistemi hmı,sacada veya dcs gibi sitemlerden oluşuyorsa yada geniş ölecekli bir uygulama yapılacaksa plc daha dogru bir tecih olucaktır.eger bunun ticareti yapılıyosa
tasarımcı kendisi bu ayrımı yapmalı ve en ugun sistemle en uygun karı yapmalı..
herkese iyi calışmalar tşk..