Sayın hocam
@hkn_blt
haklısın ama o kadar pwm ile uğraşacağına 2 tane direnç değeri hesaplasın baksın çözüm yoluna diye dedim
Motor ac motor olsa triyak ile sürülecek olsa Dimmer mantığını kullanır peryotlarını hesaplar ona göre duraklama süreleri oluşturup programlayıp geçer
Ama motor DC motor şimdi pwm sinyali ile motora Tam 12 volt vermek için ne kadarlık bir sinyal üzerinden çalışmak gerekecektir ben bilmiyorum mantığını
Örneğin 1 saniyede 1000 sinyal verip bunu tam kabul edersek doğruluk payı dc gerilimde ne kadar olur bilmiyorum.
Diyelim ki Tam doğru oldu o zaman bu frekansın % lik dilimleri üzerinden gidilebilir
Burada açıklık getirmek istediğim şey ise pwm sinyali ile bir kare dalga sinyalinin 1 peryotluk halinde lojik 1 de kalma süresini değiştirebiliyoruz duty ( değeri )
Burada benim gördüğüm sorun motora tam 12 volt düşürmek için kare dalganın ne kadarlık bir süresinin lojik 1 de kalması gerektiğidir
Yani Tam 1 peryodun komplesinde lojik 1 de kalırsa 12 volt oluşturur diye biliyorum
Yani Tekniğini tam olarak çözemediğim için bana en basit gelen yol olan direnç akım hesabı yoluna gittim.
Motor AC motor olsa o zaman sorun sıkıntı yoktu arkadaşın verdiği programa bakınca tam incelemedim ama mantığı AC sistem için doğru yolda olduğunu söyler gibiydi ( dimmer olayı mantığı benzerliği açısından )
Şimdi dobra dobra konuşmak gerekirse benim verdiğim motor mantığında da gerilim bölünme olayı söz konusu olacağı için tam bir sürücü mantığı elde edilmeyecektir