Pic'e Başlangıç

çok güzel bir site yapımcısına teşekkürler
 
pic16f628 ile ğraşıyorum.piyasadaki tüm örnekler 16f628A ya göre .16f628A ile 16f628 arasındaki fark nedir ve proteusta 16f628A nın besleme ve ground pini yok .dolayısıyla çalışmalarım tıkandı yardım lütfen
:)
 
merhaba ben de pic e başlayalı ( ne kadar başlayabildim tartışılır ) 4-5 gün oldu,fakat bi türlü mantığını anlayamadım..mesela isis te devreyi çizdim simüle ederken yanda kırmızı yada mavi kutucuklar çıkıor..kırmızı =lojik 1 mavi de 0 mı..komik gelebilir ama çok takılıyorum ...isis te çizdiğim devreyi iyi anlayamadığımdan yazdığım kod parçalarıda işe yaramıo :(
 
bi de mesela bi pin e buton bağladım ve basınca 1 yaptım 1 kere basınca o pin 1 i tutuo mu yoksa çekince direk 0 mı oluyo.?bana ilk durum gibi geldi ama o da mantıklı gelmedi..her yeni başlayan gibi ben de led yakıyorum daha , o nedenle sorularım için kusurabakmayın ???
 
merhaba arkadaşlar bu foruma giren pek yok sanırım,sorunum pull up dirençleri koyunca çözüldü,belki işine yarayan olur..kolay gelsin herkese..
 
Berdibek ' Alıntı:
PLC yerine PİC kullanmak aslında bu konu tartışmaya açık bir konu bence pic ve plc nin yerleri çok farklı pic daha çok amatör kullanımlar içindir endüstride pic in kullanılabilmesi çok zordur çünkü pic en ufak elektrik dalgalanmasında yanabilir ayrıca çıkış gücü düşük olduğu için sürücü devreleri ile yükseltmek gerekiyor fakat plcler endüstri için yapılmışlardır gerilim dalgalanmalarında hemen yanmazlar ayrıca manyetik alandan picler kadar etkilenmezler çalışma sıcaklıkları piclere göre yüksektir bir pic i pano içine koydunuz zaman sorun yaşarsınız kısaca aklıma gelenler bunlar dediğim gibi tartışmaya açık bir konu
Üzerinden bir yıl geçmiş olsa da önemli olduğu için tartışılmasında fayda var. PLC'ler ile picleri karşılaştırırsanız yazdıklarınız doğrudur. Ama bu karşılaştırma ferrari ile otomobil motorunun karşılaştırmasına benzer. Pic ile PLC yapılmış olsa o zaman karşılaştırma aynı bazda yapılmış olurdu. Siemens'in kavşak kontrol cihazlarının sapıttığı ortamda picle yapılmış ve son derece kararlı çalışan kavşak kontrol cihazları var ve kullanılıyor. Bu cihazı yapan kişi de kamuda çalışan bir mühendis.

PLC'de kullanılan mikrokontrolörler de hassastır ve piclerle benzer performans gösterir (Renesaslar hariç). Arkadaşımızın bahsettiği yerde eğer yazılım güncellemesi yapılmayacak kadar oturmuş bir kontrol sistemi varsa tabi ki picle aynı işi yapabilir. Fakat yapacağı kartta bazı tedbirleri alması gerekir. Örneğin EMI filtresi (düşük akım kapasiteli), trafo girişinde varistör, filtre öncesi 650 V gas discharge koruma (voltaj bu seviyeye gelirken iletken hale geçip kısa devre yapar), gerisine sigorta, giriş ve çıkışlarda opto coupler, 5V hattında muhtelif noktalarda 100nF seramik ve tantal kondansatör (pic Vcc-gnd arasında mutlaka bir tane), yine aynı hatta ESD koruması, toprak hattının kalın ve kart etrafında dağıtılmış olması, röle bobinnine paralel ve ters yönde hızlı diyot ve kondansatör, soğuk ortamda çalışacak ise sıcaklığa bağlı olarak ortama biraz ısı verecek labma veya taş direnç, sıcaklık algılayıcı (ntc yeterli) vs.

Bu kadar zahmete değer mi tartışılır. Ama herkes hayatında bir defa da olsa böyle bir şey yapmalı. İyi bir tecrübe olur.
 
Hexadesimal sayılar :0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-A-B-C-D-E-F: Örnek sayımız <3F> olsun. 16 tabanlı sayı formatı olduğundan;16'lar hanesi olan 3 sayısı 16 ile çarpılıp F sayısının desimal karşılığı bu sayıya eklenir. Dolayısıyla;3F = 3 x 16 + 15 = 63 olarak bulunur. Şayet sayı 23F olsa idi sayımız= 2 x 256 + 16 x 3 + 15= 575 olarak bulunacak idi.
burda 256 sayısını nerden buluyoruz
 
16^2=256
16^1=16
16^0=1
"^" üzeri işareti
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,902
Kullanıcılar
453,627
Son üye
2CE

Yeni konular

Geri
Üst