... kesinlikle oturup program uğraşmam plc takarım gider. Ama işin ucunda 10 kopya varsa imkanımda olursa kendimi plc ye üttürmem.
Şimdi ben anlayamadım.
PLC takınca bir yere , nasıl çalıştıracağını biliyor ve çalıştırabiliyor mu ?
PLC ler program yüklenmeden çalışmayı öğrendiler mi ?
PLC programları bedava mı ?
Neden böyle sordum ,
1 tanede olsa pic ile yapabileceğin işi plc ye yaptırmak , ütülmenin ta kendisidir.
Buradaki plc ler 5000 den başlıyor.
Max Otomasyon Delta, CNC Kontrol niteleri
ROBOSAN OTOMASYON ADT-CNC4840 4 EKSEN CNC KONTROL NTES | STEP MOTOR | SERVO MOTOR | STEP SRC | CNC
Buradaki hands conttroller ise daha hesaplı.
CNC KONTROL PANELİ 3 EKSEN - DSP Controller GittiGidiyor'da 50442346
Yukarıdakiler ile kıyaslanmaz ama mcu ile yapılabildiğini gösterir.
Forumda cnc ile ilgili bölümlerde pic (16f877) ile yapılmış 3 eksen indexer bitirme ödevi verildi diye hatırlıyorum.
@ISMAILY hocamın hendi yazdığı programla pc plc mach3 gibi şeyler olmadan pcb kazıyan cnc si olduğunu biliyorum.
CNC örneği zaten kıyaslamak için yetersiz.
Pic ve ya diğerleri ile 32 bit işletim sistemleri çalıştıran kartlar yapıp " oyun oynuyorlar " ...
İlk mesaja dönecek olursak , özellikle ülkemizde yaygın olarak pic kullanılır ve dersleri örnekleri temini ucuz ve kolaydır.
Bu işlerle uğraşanlar kısa sürede diğer ürünlerede ilgi duyarlar.
Özellikle C iyi öğrendilerse geçiş kolay olur.
Her bir ürünün diğerine göre artısı eksisi vardır elbet.
Picden atmele geçenin her clock da bir işlem atmel kesinlikle çok hızlı demesi klasik söylemdir.
Sonra arm ler renesaslar filan derken iyice entel takılmazsa olmaz.
Bu kadar ilerlemişken hafızasını yokladığında , çoktan , başladığı ve sonra takip etmeye bile tenezzül etmediği picleri zavallı görmesi kaçınılmaz bir tutumdur.
Son zamanlarında her şeyini öğrendiği mcu lar ve kullanım pratiklerini pic e uygulasa aynı sonucu alacağını bilir ama yine de yazar çizer.
Ne de olsa adettir...
Pic ve ya diğerlerini kullanmak isteyen arkadaşlar korkmayın.
Elektroniğin gereklerini yerine getirirseniz , söz konusu ürünleri de onlar üzerine kurulu cihazları da , hiç sorunsuz kullanabilirsiniz.
Ve kesinlikle diğer ürünleride tanımalı ve kullanmayı bilmelisiniz.
Son olarak pic ve ya plc programlamak-kullanmak
Elektronik-
Elektrik dünyasında olmazsa olmazdır ama aynı zamanda devede kulaktır !