PICler ile yüksek voltaj ile calisan mekanik aksanlar calistirilabilir mi?

ahmetabi2

Üye
Katılım
27 Nis 2009
Mesajlar
110
Puanları
1
Merhaba arkadaslar,

biraz bu üretim otomasyonu ile alakali arastirma yapiyorum, bir seyler bakmaya calisiyorum da, sormak istiyordum. Makinaciyim kendim. Elektronik ile alakam pek fazla yok ama, bu PIC lerin kapasiteleri, yada kullanilabilecekleri devrelerin kapasiteleri. Mesela yüksek devirde ki bir makinada da ben bu islemcileri kullanabilirmiyim? PLC ye gore ne tür sinirlamalari var?

tesekkürler
 
PLC ile yapabileceğiniz birçok şeyi pic ile de yapabilirsiniz. Fakat PLC'ler endüstriyel koşullar için üretilmiş olup çıkışlarıyla röleleri kolayca çektirebilir, analog girişleriyle verileri kolaylıkla okuyabilirsiniz. Fakat pic 5V veya 3,3V gerilim seviyesinde çalışır ve PLC(24V da calisir) göre oldukça düşük akımlar verebilir. Sonuçta PLC'nin içinde de mikroişlemciler var fakat ek devrelerle endustriyel hale getirilmiştir. Pic'e de ek devrelerle bir PLC haline dönüştürülebilir. Eğer sürekli değişiklik göstermeyecek, adetli üretim yapılacak ve ucuz olmasını istiyorsanız bir iş için pic kullanmanız son derece mantıklı. Fakat sadece bir ürünü kontrol etmek istiyorsanız, çok fazla Elektronik devrelerle uğraşmak istemiyorsanız ve kolaylıkla programlamak istiyorsanız PLC daha iyidir. Ayrıca PLC ler endüstriyel koşullar için üretilmiş denenmiş ürünlerdir. PIC ile yapacağınız devrelerin EMC ile ilgili sorunları olmamalı, ek devreleriniz uygun tasarlanmalı. Eğer esnek tasarımlar yapmazsanız PIC ile yaptiginiz bir kart sadece bir amac icin kullanılabilir PLC ise bu oldukça esnektir. Ayrıca ek modüllerle kapasiteniz artirilabilir. Kısacası Pic mi yoksa PLC mi derseniz bu sorunun cevabı yerine ve koşullara göre değişmeli. Fakat Pic ile yapabilecekleriniz pic'in işlem kapasitesi (hesaplama kapasitesi ve çalışma frekansı) altında sizin hayal gücünüzle sınırlı. İstediğiniz herşeyi ek devrelerle yapabilirsiniz.(Röle sürme devresi, RS232 haberleşme devresi, ADC, DAC.... vs)
 
Cok tesekkür ederim ilgi gösterip bu kadar ayrintisiyla konu hakkinda bilgilendirdiginiz icin. Bende normalde makinaciyim ama yaptigim uygulamalarda kullanacagim islemcileri secebilecek, onlarin fonksiyon ve algoritmalarini kendim olusturabilecek en azindan tasarlayabilecek kapasitede olmak istiyorum. Bu kapsamda konularada hakim olmam, sinirlarini bilmem gerekiyor ki bunlari yapabileyim. Bu kapsamda vermis oldugunuz bilgiler konu hakkinde büyük bir yer doldurduguna inaniyorum.

Tekrar tesekkürler. PLC programlama dersi görmüstük okulda pratik olarak. Hatirliyorumda o zaman bu kadar endüstrideki yerini anlayamamis, belki önemsememistik. Simdi onun icin bir temel egitim kursuna katilmak istiyorum. Onun haricindede PIC konusunda bir kac tez inceledim. Mesela yine bu forumda yer alan bir cizgi takip eden robot semasini. Cok ilgimi cekti ve anladigimi dusunuyorum. Biraz o yonuyle kendimi gelistirmek istiyorum

Tesekkürler
 
PLC ile yapabileceğin herşeyi PIC ile de yapabilirsin. Ancak PIC manyetik alandan çok fazla etkilenir. Bunu önlemek için de kafesler vardır. Bir de devrelerde ekstra sürücü katına ihtiyaç duyulmaktadır. PLC ler ise endüstriyel uygulamalar için daha kullanışlıdır. Aslında üretilme amaçları budur.
 
arkadaşım bütün olay bir adet optotriyak ile normal triyağa bakar.
moc serisi moco3041 moc3020 falandı sanırım onların datasheetinde zaten nasıl kullanılacağı var
 
PLC ile yapabileceğin herşeyi PIC ile de yapabilirsin. Ancak PIC manyetik alandan çok fazla etkilenir. Bunu önlemek için de kafesler vardır. Bir de devrelerde ekstra sürücü katına ihtiyaç duyulmaktadır. PLC ler ise endüstriyel uygulamalar için daha kullanışlıdır. Aslında üretilme amaçları budur.

Selam ,

Öyle illada PLC ile kontrol edebilirsin , vay manyetik alan dan etkilenir diye bişiy yok.PIC ile PLC de yaptığın her şeyi yaparsın zaten PLC nin içindede mikroişlemci var , ama bunların programlanması elektrikçiler tarafından kolay olması açısından yapılmıştır zaten end. denmesının nedenı budur herkes yazılım öğrenmeyeceği için bunu maksat kolaylaştırıp daha baside indirgenmıstır bu sayede elektrık muh , teknıkerler, ustalar teknısyenler tarafından basitçe kumanda devresı şeklinde dızayn edip sıstemlerı ıstedıklerı gıbı programlamaktır amaç, yanı sonuç sen yazılım bılıyorsan PIC de yaparsın sana kalmış.yok ben bılmıyorum dersen PLC kullnırsın...

Kolay gelsin...

Yılmaz Kanbur
ceyplex elektronık
CEYPLEX ENTEGRE BİNA KONTROL SİSTEMLERİ
05325900734
 
Endüstriyel ortamlarda kullanılan PLC'lerde de bazı koşulları sağlamanız gerekir yoksa PLC ler de gürültü alabilir, hatalı ölçebilir, resetleyebilir.

Pic ile yapacağınız devrelerde EMC konusunda önlem almanız, giriş ve çıkışları yalıtmanız gerektiğini diğer arkadaşlar bahsetmiş zaten. Yazılımda da bazı kritik noktaları iyi planladığınızda sorun kalmaz. Özel cihazlarda PLC kullanmanın avantajı sadece yedek parça temini olabilir. Onun haricinde Pic ile istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

Yok PLC gibi basit programlayabileyim derseniz PicLadder isminde bir program var. Ne kadar gücenilir bilmiyorum ama bakıp, deneyip kendiniz karar verin.

İşin içerisine yazılım ve donanım tasarımı girdiği için Pic ile daha çok zaman kaybedeceğinizi de unutmayın.
 
PIC'lede çıkışlar çogaltılabilir arkadaşlar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,847
Mesajlar
930,726
Kullanıcılar
452,702
Son üye
hsyn35

Yeni konular

Geri
Üst