PID Nedir?

Bir çok uygulama P yani proportional (oransal) ile sorunsuzca çalışır. I ve D kullanmanıza gerek kalmaz. Kafalar karışmasın diye söyledim. En basit olarak fazla teferruata girmeden açkılamak gerekirse; Sıcaklık kontrolü yapılacak sisteme sensörünüzü ve kontrol cihazınızı bağladınız ve oransal kontrol modunu seçtiniz. Oransal band değerini girdiniz. Mesala set değeri 50 ve oransal bandı10 girdiniz. Cihaz oransal bandı 2 ye böler (kafadan atıyorum) ve 5 birim üst 5 birim alt değer alır. Sizin cihazın çalışma aralığı 45derece ile 55 derece arasındadır artık. 45 dereden 50 dereceye kadar sistem full ıstılır 50 derecede sıcaklık kısılmaya başlar ve 55 derece tam olrak kapatılır. böylece sıcaklık sinus oidal dalga gibi salınım yapar. Bu sinusoidal dalgayı azaltmak için oransal bandı düşürmek istersiniz ama bunu yaparsanız on-off kontrolünden farkı kalmaz. yani sistemin verimi düşer. İşte tam burada I ve D kontrolü devreye giriyor. Bunlardan bir tanesi sıcaklığın zamanla değişimine bakar diğeride değişimin miktarına bakıp ona göre vanayı hep beraber kardeşçe kontrol ederler. I ve D kontrolü sistem çok hassas değilme kullanılmasada olabilecek birimlerdir.

Bundan daha nasıl basit anlatılabilir. Umarım faydalı olmuştur. KOLAY GELSİN.
 
En basit şekilde şöyle açıklayabilirim. Kapalı çevrimli sistemlerde kontrol-kumanda için kullanılan üç yöntemin de bir arada kullanılmasıdır.
PID: Proportional-Integral- Derivative yani oransal(kazanç için) , integral (toplamsallık için) , türevsel (düşük tepke zamanı için) bloklarını bir arada kullanmaktır.
 
Bunun içinde kullanılacak sitemin normal çalışma grafiğine ihtiyaç var.
problem orda başlıyor zaten.
kurulu sistemin çalışma grafiği genelde yok.
 
Kısacası arkadaşların da dediği gibi: Kontrol Bloğu.
Sistem çıkışı ile giriş arasındaki farkın (hatanın) giderilmesini sağlayarak.
Sisteme ne giriş verdiysek çıkıştan onu almak amacına erişilmek istenir.
 
Pid ile ilgili elinde pdf veya ppt dosyası olan varmı acaba ?
 
PID kontrolü o kadar basit anlatamazsınız ve sıcaklık kontrolünde oransal kontrol yapılır diyemezsiniz.. Öncelikle kontrol yapılacak sistemin matematik modelini çıkarmanız lazım, routh kriterinden sistemin kritik kazancını bulmalısınız ve ziegler-nichols yöntemi ile de katsayıları belirlemelisiniz. P katsayısını fazla arttırmak sistemi kararsız hale getirir, bazı sistemlerde sönümün fazla olmasını istersiniz ozaman türevsel kontrol yapmalısınız, hatayı sıfırlamak için integral kontrol eklenir ama bunları hesap yapmadan kafadan değerlerle yapmanız çok zor...
 
açıklama gayet güzel olmuş!ağzına sağlık!

arkadaş bu konuda hiç bilgisi olmayan birini aydınlatmak için basit yoldan anlatmış,bu konuda hiç bilgisi olmayan bir kişiye routh kriteri şöyle veya böyle olacak diyemezsin!!!!
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
artık kimse routh kriteri iye bir şey hesaplamıyor kardeş. auto tuning dene bir şey var. bunu aktif hale getiriyorsun cihaz herşeyi hesaplıyor. yok illede ben hesaplayıp öğrenicem dersen sayfa sayfa formülleri var istersen sana onlarıda anlatayım. sıcaklık kontrolünde oransal kontrol yapılmaz deme çünkü piyasada bu işten ekmek yiyen çok insan var.
 
Robot derken hacım daha detaylı lütfen. Küçük bi robottan mı bahsediyorsun?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,136
Mesajlar
933,469
Kullanıcılar
453,213
Son üye
byCyrus

Yeni konular

Geri
Üst