PLC de tasarım yapma

paradox

Üye
Katılım
16 Mar 2007
Mesajlar
87
Puanları
1
Merhaba plc ile programlamaya yeni başlayan biriyim.Programlama kısmını falan hallettim bir sorun yok ama tasarım kısmında sorunlarım var.
Mesela karşımızda bir kumanda sistemi var ve bunu plc ile yapcaz tasarım için hangi yöntemleri uygulamalıyız.
Birçok ihtimal var ise veya sistem asenkron ise programlama için karnough diyagramları falan kullanılıyo.
Veya mc-clusky yöntemi falan.Bildiğiniz daha pratik yöntemler varmı.Mc-clusky i bildiğim halde s7 200 ile plc programlama kitabından pek bişey anlayamadım.

Acaba piyasada plc tasarımı yapanlar ne tür yollar izliyo.Ben öğrenciyim yakın zamanda bir fabrikaya plc programı yapcam bu konu görüşlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum.
 
plc tasarımından ne kastetiğini anlıyamadım. plcnin configire edilmesindenmi bahsediyorsun yoksa plcye yazacağın prgramın hangi mantıklarlamı yazacağını soruyorsun açıkçacı ben anlamış değilim.
 
plc ye yazacağım programı hangi mantığa göre yazacağım evet.
şuan kumanda sistemi elimde yok.elime geçince yapamazsam size sorarım.
 
Şöyle söyliym herkesin bir yoğurt yiğiş tarzı vardır bnm gittiğim yoldan sen gidemezsn seninkinden ben.Önemli olan makinanın nasıl çalışacağanı ilmek bunu bildiğin zaman plc programını yazmak hiç problem değil göreceksin herşey çorap söküğü gibi gidicek.Kolay gelsn
 
Öncelikle kolay gelsin işin zor ama zevkli. Önce I/O sayını belirleyeceksin. Ayrıca kullanacağın kontrol voltajın ne olması gerektiğine karar vereceksin. I/O sayısına ve çeşidine göre PLC'nin hardware yapısını belirleyip gerekli ekipmanları satın alacaksın. Donanım kısmı hallolduktan sonra yazılım kısmında sistemi iyi tanıman önemli. Ana ekipmanları belirleyip I/O listene hangi ekipmana ait olduğu bilgisini girmen gerekiyor. Elinde excell de hazırlanmış güzel bir döküman olması lazım. Hatalar , arızalar programın başında, motorların ve diğer ekipmanların kumandası programın orta kısmında son kısımda ile lambalar, kornalar, SCADA'ya aktarılacak bilgiler şeklinde program hazırlanabilinir. Output'ların sana programı nasıl yapman gerektiğini söyler. Sistemi ana ekipmanlara bölüp bir blok'da o ekipmana ait tüm arızaları oluşturup, diğer blokta o ekipmanı kontrol edecek programı yazabilirsin. Ben her bir ekipman numara veririm. Her bir ekipmanın kendine ait databloğu olur. O numara ile ilişki program blokları olur. Böylelikle daha derli toplu bir program yazılabilinir. Mümkün mertebe bir output'tu sadece bir yerde oluştur.
 
arkadaşlar plc tasarımında bence en önemlisi emniyet devreleri.Başıma geldiği için yazıyorum.bir gün üretim bölümünden aradılar.Vardiya amiri pvc makinasında mal koptuğu için acil stop butonuna basmış.Makinanın durmadığını söylüyor.Arızaya gidiyor hemde yolda düşünüyorum olsa olsa acil stop buton nc.kontağı bir sebepten yerinden çıkmıştır diye.Arızaya gittim buton kontağı yerinde fakat butona basınca plc'de input kesilmiyor.İlgili input kablo ucunu bulup yerinden çıkarttım input ışığı hala yanıyor.İnput voltajı olmadığı halde kirlilik veya başka sebeplerden input lambası yanıyor plc sanki giriş voltajı kesilmemiş gibi algılıyor ve makinayı çalıştırmaya devam ediyor.Ya bu acil stopa herhangi bir iş kazası sebebiyle basılmış olsaydı.Allah korusun.Bu sebeple arkadaşlar özellikle emniyet devrelerini plc'den mümkünse uzak tutun..Biz bu olaydan sonra öyle yaptık.Tüm acil stopları seri bağlayıp bir röle çektirdik.Kumanda voltajınıda bu rölenin kontağından geçirdik.Kolay gelsin
 
Rölenin kontağı da yapışık kalabilir.
 
mhmtfthnl ' Alıntı:
Rölenin kontağı da yapışık kalabilir.
bunu için en iyi çözüm emniyet röleleridir. onlarında güvenlik sınıfları var. uygun olana göre kullanmak gerekir. tabi o emniyet rölelerinin (sf) kontaklarıda yapışabilir ama o mantıkla düşünürseniz yani emniyet rölesinide başka röleye çektirme falan iş uzar işin içinden çıkılmaz :) ama emniyet röleleri biraz maliyetli olmalarına rağmen bence kesin çözüm. bu konuda uzman arkadaşların da yorumlarını öğrenmek isterim. önemli bir konu çünkü.
buarada paradox arkadaşım bende master öğrencisiyim seni çok iyi anlıyorum tecrübe edinip okumak çpk zor iş ben 3 yıldır çalışıp, okuyorum ve iş tecrübeleri okuldan daha çok şey kattı diyebilirim. buarada acı ama gerçek şu ki diplomalı bişey bilmeyen sayısız mühendis gördüm (bir mühendis olarak söylüyorum) hemde çok büyük kurumsal firmalarda. tabi bunların sayısından daha fazlada fişek gibi meslektaşımında canla başla bilginin efendisi olduklarına da şahit oldum . önemli olan isteyerek o mevkinin hakını vermek.
 
Ben onu bunu bilmem kardeşim..Klasik kumanda bilgin üst düzeyse sorunları çözebiliyosan plc programlamak çocuk oyuncağı..İstediğin gibi programla hangisi kolayına geliyorsa..Meslek hayatında basarılar dilerim..
 

Forum istatistikleri

Konular
130,064
Mesajlar
932,672
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri
Üst