PLC otomatik kapı projem.

erdemxflx

Üye
Önceki konularda yarım anlattım şimdi sakin bir dille derdimi anlatmak istiyorum. 10.sınıf otomasyon öğrencisiyim Yaklaşık 2.5 ay önce atölyeden proje aldım. Otomatik kapı projesi. Bir optik sensör olacak , optik sensör eli algıladığında kapı açılacak. Belli bir süre sonra geri kapanacak. Ama şuan öğrendiğim şeyler resmen aklımdan silinmiş gibi.

PLC deney seti bu.

1 - 24V dc motorun hızı çok fazla geleceği için PWM ile hız kontrolü yapacağım.
https://www.hepsiburada.com/elektro...htarli-pwm-3a-6v-12v-24v-28v-pm-HBC00000FJNR9 bunu aldım.
Buna 24v dc motor bağlayacağım. 2 dc motor lazım , PWM ye uygun bir 24v dc motor önerisi verebilecek varmı ?

2 - 24v optik sensör bulamadım internette. Hepsi 5v. Ucuz 24v bir optik sensör varsa link bırakırsanız sevinirim.
Analog girişten veya başka bir şekilde 5v sensör bağlantısı yapma şansım varmı ? Varsa fotoğraftaki deney setinin üzerinde kabloları , sensörü , 24v , 0 v vb belirterek anlatabilecek varmı ? Normal sensör bağlamayı bile unuttum :(

3 - DC motor bağlantısını nasıl yapacağımı bilmiyorum. PWM'yi nereden nereye bağlayacağımı , DC motoru nasıl bağlayacağım hakkında hiçbir fikrim yok. Deney seti üzerinde çizerek gösterebilecek varmı ?

4 - 2 motor kullanmadan motorun yönünü önce sol sonra sağ yapmak gibi birşey mümkünmü ?

Motor Q0.0 da çalışacak örneğin. I0.0 dan Q0.0 a sinyal gönderimi olacak.

Ekli dosyalar

• plc.webp
    plc.webp
    178.4 KB · Görüntüleme: 12
Son düzenleme:
https://streamable.com/6stzdr İzleyin.

1742485460091.webp
1742485489473.webp

1742485545635.webp

1742485578752.webp

1742485609420.webp
1742485664282.webp
1742485718196.webp

2.5 ay önce atölyeden proje aldım. 2.5 ayda hiçbir bilgi kafadan silinmez ders öğretmeni ya projeyi görmek istedi ya da teslim tarihi geldi.

Al birazda AI

✅ Motor Önerisi:

• 24V 30W - 50W Redüktörlü DC Motor (Tork daha yüksek olur, kapı açmak için daha iyi)
  • 24V 775 DC Motor (Daha hızlı ama redüktörsüz, doğrudan bağlarsan kapıyı sert açabilir)

Eğer doğrudan 24V sensör bulamazsan 5V sensörü PLC'ye bağlamak için bir röle veya optokuplör kullanabilirsin.

💡 5V Sensörü 24V PLC'ye Bağlamak:

• Arduino için kullanılan 5V optik sensörleri doğrudan PLC’ye bağlayamazsın çünkü PLC'nin girişleri 24V seviyesinde çalışır.
  • Çözüm: 5V çıkış veren sensörün çıkışını bir optokuplör veya röle ile 24V seviyesine çevirip PLC'ye vermek.

💡 Alternatif: Eğer 24V sensör bulursan, doğrudan PLC girişine bağlayabilirsin.

3️⃣ DC Motorun Yönünü Değiştirmek (İleri-Geri)

2 motor kullanmadan tek motorla yön değişimi yapmak H-Köprüsü ile mümkün.

✅ H-Köprüsü Kullanarak Motor Yönünü Değiştirme:

• PLC’den Q0.0 çıkışı motoru ileri sürerken, Q0.1 çıkışı motoru geri sürer.
  • İki röle kullanarak motorun yönünü değiştirebilirsin.

genç insan, yukarıdaki postta çok güzel açıklamalar var. değerlendir. benim tavsiyem redüktörlü motor kullanmandan yana rs 775 iyidir ama 24 voltta çok hızlı döner. aslında dc motorlar uygun voltajta tam devir dönerler. bunu konrtol etmek için sürücü kullanmak risktir çünkü devir düşer ama çektiği amper artar. bu da besleme sorunlarına yol açar. bir de senin öğretmene fiyatlar konusunda bir bilgi ver. maket olarak yapacağın bir sistemi neden 24 volt ister. 3-6 volt arası bir motor sistemi senin işini çok rahat görür. uygun hızda dönen redüktörlü motorda sürücüye bile ihtiyacın olmayacaktır. yapman gereken sadece ileri geri ister röleyle yap, istersen de benim bilmediğim arkadaşın tavsiye ettiği h köprüsü ile.
bak buradaki konuyu da bir incele
linkteki sürücü 7-8 volttan aşağıda çalışmıyor işine yaramaz. voltajı kıyıyor.

Son düzenleme:
https://streamable.com/6stzdr İzleyin.

Ekli dosyayı görüntüle 114956
Ekli dosyayı görüntüle 114957

Ekli dosyayı görüntüle 114958

Ekli dosyayı görüntüle 114959

Ekli dosyayı görüntüle 114960
Ekli dosyayı görüntüle 114961
Ekli dosyayı görüntüle 114962

2.5 ay önce atölyeden proje aldım. 2.5 ayda hiçbir bilgi kafadan silinmez ders öğretmeni ya projeyi görmek istedi ya da teslim tarihi geldi.

Al birazda AI

✅ Motor Önerisi:

• 24V 30W - 50W Redüktörlü DC Motor (Tork daha yüksek olur, kapı açmak için daha iyi)
  • 24V 775 DC Motor (Daha hızlı ama redüktörsüz, doğrudan bağlarsan kapıyı sert açabilir)

Eğer doğrudan 24V sensör bulamazsan 5V sensörü PLC'ye bağlamak için bir röle veya optokuplör kullanabilirsin.

💡 5V Sensörü 24V PLC'ye Bağlamak:

• Arduino için kullanılan 5V optik sensörleri doğrudan PLC’ye bağlayamazsın çünkü PLC'nin girişleri 24V seviyesinde çalışır.
  • Çözüm: 5V çıkış veren sensörün çıkışını bir optokuplör veya röle ile 24V seviyesine çevirip PLC'ye vermek.

💡 Alternatif: Eğer 24V sensör bulursan, doğrudan PLC girişine bağlayabilirsin.

3️⃣ DC Motorun Yönünü Değiştirmek (İleri-Geri)

2 motor kullanmadan tek motorla yön değişimi yapmak H-Köprüsü ile mümkün.

✅ H-Köprüsü Kullanarak Motor Yönünü Değiştirme:

• PLC’den Q0.0 çıkışı motoru ileri sürerken, Q0.1 çıkışı motoru geri sürer.
  • İki röle kullanarak motorun yönünü değiştirebilirsin.
H köprüsünü detaylı anlatma şansın varmı?
Bağlantılarını ve ürün linki.

genç insan, yukarıdaki postta çok güzel açıklamalar var. değerlendir. benim tavsiyem redüktörlü motor kullanmandan yana rs 775 iyidir ama 24 voltta çok hızlı döner. aslında dc motorlar uygun voltajta tam devir dönerler. bunu konrtol etmek için sürücü kullanmak risktir çünkü devir düşer ama çektiği amper artar. bu da besleme sorunlarına yol açar. bir de senin öğretmene fiyatlar konusunda bir bilgi ver. maket olarak yapacağın bir sistemi neden 24 volt ister. 3-6 volt arası bir motor sistemi senin işini çok rahat görür. uygun hızda dönen redüktörlü motorda sürücüye bile ihtiyacın olmayacaktır. yapman gereken sadece ileri geri ister röleyle yap, istersen de benim bilmediğim arkadaşın tavsiye ettiği h köprüsü ile.
bak buradaki konuyu da bir incele
linkteki sürücü 7-8 volttan aşağıda çalışmıyor işine yaramaz. voltajı kıyıyor.
3-6 volt Baglanirmi analog girişten?

plc konusunda bilgim sıfır, ama ilk paylaşımında 0-10 volt dc diye bir şey yazıyor. ne işe yarar ben bilmiyorum.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,227
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri