Plc yazılım ı kime aittir..

Size bir makinelik yazılımı, "al kardeşim istediğin gibi değiştir, başka makinelere kopyala" diye kimse demez. Derse yazılımcının boşluğuna gelmiştir. Siz önünüzü görererek "ben gerekirse bu yazılımı başka cihazlara kopyalayabilmeliyim ve gereken değişikliği size bağımlı olmaksızın yapabilmeliyim" diye belirtmeliydiniz. Siz yazılım istemişsinin istediğiniz yapılmış. Bu durumda firmada bir eksiklik yok. Tek bir makine ile birden fazla makineye yüklenecek bir yazılım, yukarıdaki windows lisansı örneğindeki gibi, farklı farklı değerlendirilir. Sayı arttıkça işin doğası gereği birim fiyat düşer. Siz talebinizi eksik yapmışsınız.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
O zaman siz bir yazılımcı ysanız ve bir firmaya iş yaptığınızda hayatınız kurtuluyor firmaya neredeyse ortak oluyorsunuz böylemi düşünüyor sunuz..
Ben ilk yazımda sanırım belirttim bana ait bir yazılım olmalı diye tek yanlışım kağıda dökmemiş olmam ama söylemin arkasında durmamak firma etiğine göre doğru mudur.bu işlem tek değil birkaç kez aynını yaşamamdan dolayısıyla buraya konu açtım bunu prosedürü nedir diye...
 
Son düzenleme:
Prosedür söylendi işte. Anlaşma yaparken “PLC programı know-how koruması olmadan makine imaltçasına teslim edilecektir.” gibi bir madde ekleyeceksiniz.

Yazılımcı şirketinize ortak olmuyor merak etmeyin. Yaptığınız makinenin seri imal edilip edilememesine göre o da bir fiyat verecektir. 5 senede 2 sipariş almış bir makine için şirkete ortak olamaz merak etmeyin. Teklif çok mu yüksek geldi? Başka firmadan teklif alın.


Bugün sektöre özel isim yapmış firmaların kaç yıllık Ar-Ge çalışması oluyor ürünlerde. Ürün satıp yazılımı da açık bir şekilde verirse onca yıllık emeği de peşinden vermiş olur. Bu firmalar ne yapıyor, bloklarını şifreleyip kullanıcıya yazılım manueli de teslim edip oluşabilecek hataların hepsi ile ilgili hata kodları üretip programa en az müdehaleyi gerektirecek şekilde teslim ediyor. Ha sizin makineniz böyle değildir ona bir şey demiyorum. Ama anlaşmanızda belirtmediyseniz şifre koymasına engel bir durum da yok. Size kazık attığını düşünüyorsanız da mahkemeye verin firmayı.
 
Prosedürü, aranızda bu konuda yazılı bir protokol olmalıdır. Neden bir yazılımla ortaklık olsun? Öyle düşününce adamın tek bir cihaz için yazdırdığınız/yaptırdığınız yazılımı onlarca, yüzlerce cihaza kopyalarsanız, bu adama haksızlık olmaz mı? Başta bu serbestliği konuşup yazıya dökseydiniz, belki adam sizin onlarca, yüzlerce kopyasını kullanabileceğinizi de hesaba katmadan şifre koymasaydı bir sorun olmayacaktı. Sonuçta yazılımcının aleyhine bir durum olurdu.
Yapılacak iş, ilgiliye müracaat edip birden çok kullanım gerektiğini, gerekirse ücret farkını belirleyip bir protokol çerçevesinde, belirtip bir çözüme ulaşmak.
 
Üzgünüm ama Sanırım anlatamıyorum yazılı bir kontratım yok başta bunu belirteyim,firma ile samimi ilişkilerimize güvenden doğan birşeydi ama ileriki zamanlarda iş ilişkimiz bitebilir diye düşünüyorum o yüzden bilmek istiyorum.ikincisi makina adeti sadece bir makina için örnekti ve neredeyse 10 yıllık bir ARGE sonucu ortaya çıktı tek kaybımız bünyemizde yazılımcı barındırmayıp firmadan yardım istemekti.ben üretici tarafım yani kullanıcı tarafa verilirken elbette bu işlem yapılır çünki kullanıcının makina üzerinde bir değişim yapması makinaya ve elemana zarar verebilir sadece gerekli kullanma ve arıza müdahale mümkündür ve sözde herşeyin açıklandığı nı söylüyorum zaten.
Açıklamalarınz için teşekkür ederim..
Elbette yazılı bir sözleşme olmalıydı ama ortada ş,öyle bir durum var ilk başlangıç ARGE makinanın piyasası ve üretim adeti belli değil ve yıllar boyunca araştırılıp deneme ile elde edilmiş bir işlem bu zamana kadar herşey elektronik elektrik elemanlara ilerledi röle gibi buton gibi malzemeler ile en son aşamada tamamen otomatik olmasına karar verildi ve bu süreç başladı,şimdi ben bu ARGE masrafını karşılamışken bir proje üretmişten ve emeğinin ücretini ödemişken hala yazılımı yapan firmanın üzerinde ,böyle bir kazanç hakkı olduğunu düşünüyor musunuz farzedelim hiç sipariş alamadım zararınada ortak olabilicekmi sizce ..
Yorumunz ve cevabınız için tekrar teşekkür ederim...
rsimsek bey mesela yanınızda bir eleman çalıştırıyor sunuz bu elemanın görevi sizin ürettiğiniz makinanın yazılım kısmıyla ilgileniyor maaşını veriyorsunz bütün sosyal haklarını alıyor,size kaç makina yaptığınızı sorma hakkını kendinde bulabilirim sizce ve diyelim birgün işine son vermeniz gerekti bütün işlemleri alıp gitme hakkına sahipmi sizce.
Teşekkürler hayırlı geceler dilerim
 
Son düzenleme:
Yanınızda çalışan kişinin ürettiği yazılımın tasarrufu tamamen size ait olur. Hatta sizden ayrılınca aynı şekilde başka bir yerde bunları kullanamaz, çünkü yazılım hakları size aittir. Siz ona maaş veriyorsunuz o da size yazılım geliştirmiştir. Yazılım başına dahi götürü usulle anlaşmış olsanız da üretilen yazılım size ait olur. Harici bir kişiye ya da başka bir firmaya ücreti karşılığı yazdırılan bir yazılım, aksi belirtilmedikçe yazanın insiyatifindedir. Ön göremediğimiz bu durum için karşı tarafın yazılımı serbest bırakması kendi insiyatifindedir. Belki şifreli olması olmamasından daha hayırlıdır. Çünkü sizin gibi son kullanıcı da yazılıma müdahale edip vahim, tehlikeli sonuçlar da oluşabilir. Bu da geliştirdiğiniz cihazın/makinenin aleyhinde etkili olabilir, hatta başınız derde girebilir. Bu yazılım konusunda yetkinliğiniz yoksa siz bile yapsanız bu tür durumlar oluşabilir.
 
Yazılı bir anlaşma yok ise ve ipler karşı tarafın elinde ise kontrolün sizde olması zor. Bir avukat bulup (konuya hakim) yazılımcı tarafı ile "karşılıklı iyi niyetlerin pekiştirilmesi" adına anlaşmanızı yapınız

Başınız ağrımasın, geçmiş olsun.
 
Sözleşme var mı? Yoksa yazılımcı haklı konumda oluyor ben olsam ben de kod vermem niye vereyim? Zira kod ve know-how bilgisini istersen bu kez fiyatı belki de 2 veya 10 kat olacak işin mahiyetini bilmediğimden söylüyorum. Belki de bedava! Ancak belirtmek gerekli.
 
bu otomasyonda bir gelenektir. garanti sürecinde şifrelenebimir. ha şifre verilmek mecburiyetindedir. ama bunun için garanti haklarınızdan feragat ettiğinizi beyan eden bir belge imzalamalısınız. ama bazı çok özel yazılımlar verilmeyebilir. bunlara know how deniyor bunun için sistemin çok üzst düzey bişi olması lazım ayrıca dünya ticaret örgütünden patentiniz ve izniniz olması lazım. bunun dışında şifreyi vermemek ticari bir suçtur. dolandırıcılığa girer. bir insandan cebr yoluyla para almakla eşdeğer bir yaklaşımdır. bu nedenle şifreyi vermem demezler. programın yedeği bizde yok. pc kaybettim. vırt zırt. bu da bizim ticari ahlağımızla alakalı bir durum. sizin durum az farklı. size vermeyebilir kanunen sorun teşkil etmez. ama son kullanıcıya vermek durumundadır. ha son kullanıcıdan alırsınız almazsınız ayrı konu
 
Şöyle olabılıyormu. Mesela, otellerde, kat temizlikçisi, sadace sorumlu oldugu katın odaların kapılarını açabiliyor.
Onun amiri/şefide daha çok katın oda kapılarını açabiliyor.
Son kullanıcı, sadece, bazı özellıkleri değiştirebilse. daha önce dediğim gibi, zaman ayarı, sıcaklık derecesi değiştirme, bir kontak ılave edebilme gibi tadılar gibi.
Program kopyalama işi ayrı bir şiffrelemeolsa. olabiliyormu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…