PLL Nedir?

theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar,

Bu konu karşıma çıktığında her seferinde tekrar kaynaklara göz atıyor ve yeniden bilgilerimi gözden geçiriyorum ve bunu yaparkende gereğinden fazla vakit kaybetmiş oluyorum.Ben PLL'i aşağıdaki gibi özetliyorum ancak eğer eksik veya yanlış birşeyler varsa düzeltebilir misiniz? Acaba bu konuda yetersiz bilgiye mi sahibim?

1-)Basitçe bir gerilim kontrollü osilatör,faz dedektöründen oluşmaktadır.

2-)Sistemin girişine uygulanan sinyal ile gerilim kontrollü osilatörün ürettiği sinyal bu faz dedektörüne uygulanır.Dedektör, iki giriş arasındaki fark ile orantılı bir çıkış üretir. (Burada gerilim kontrollü osilatörün nasıl istenilen frekansı ürettiği ve bu değerin hesaplandığını henüz anlayamadım.)

3-)Bir referans sinyal frekansının katlarını üretir.Örneğin mikrokontrollerde bu özellik sayesinde 12Mhz kristal osilatör kullanarak 96 Mhzlik bir saat hızı elde edebiliyoruz.
 
PLL(Phase Locked Loop) veya FLL(Frequency Locked Loop) gibi yapılar artık birçok mikroişlemcide bulunmaktadır. Bu yapılar stabil bir frekans üretmeye yararlar. PLL denen yapı üretilen sinyalin fazına kilitlenir. FLL ise frekansına kilitlenir. Yani genel bir kapalı çevrim kontrol blok diyagramını düşündüğümüzde görmekteyizki, bir referans giriş var. Referans giriş ile üretilen sinyal karşılaştırılarak hata sinyali elde ediliyor ve bu hata sinyali kontrolörden geçirilerek referans(set) değerindeki sinyal üretilmeye çalışılıyor. Bu kadar basit... Bu gibi yapılar clock modüllerinde bulunmasaydı, RC osilatörlere mahkum kalacaktık yani :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,727
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Geri
Üst