Pnömatik onn of kontrollü şartlandırıcı

16onur16

Üye
Katılım
19 Şub 2014
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba,


Düzce üniversitesi Kontrol ve Otomasyon bölümü öğrencisiyim...
Okul bitirme ödevi olarak bir bant projemiz var ve 3 üniteden oluşmakta, kesme, delme ve kaşeleme.
Bu 3 üniteye gidecek havayı kontrol deden bir şartlandırıcı lazım yalnız şartlandırıcı hakkında pek bilgi sahibi değilim almam gereken ürünü ve maliyeti hakkında yardım edebilir misiniz şimdiden teşekkür ederim.
 
Selamun Aleyküm
Uzmanı olmayarak;
Evvela tasarım tarafıyla ilgilenmek isteriz. Sistem nasıl çalışıyor bilgiler sunulursa inceleyenler de bilgi edinmiş olur.
Hava şartlandırma "hazırlama" olsa gerek. Bunun tasarımla ilgili değişen durumları olur.
Temel olarak bu ünitede basınç ayarı yapılır, su ayrıştırması yapılır. Yağ eklemesinden bahsedilmekte ki yağın tasarıma göre ayrıştırılması da mevzudur.

Bu sistemin tasarımı etkileyen özelliği, verebildiği debidir. Sistem ihtiyacı karşılanamazsa çalışma sorunları ortaya çıkar, kesme işi yapılamaz, pnömatik zamanlayıcılar hata yapmış olur vb. (Basınç aralığının ve gerekirse hassasiyetinin uygun olması gereği zaten bilinmeli.)
Elemanların yer değiştirme hacimlerine göre debileri incelenir.(Aslında bilimsel gayet ince kısımları olur ama normal tasarımda ele alınmayabilir.)

Mesela pnömatik sistemler yağsız çalışmaya uyarlı olduğundan sisteme yağ girmesi pnömatik elemanlardaki kalıcı yağlamayı zaafa uğrattığı ifade edilir. Yağlı çalışan pnömatikte, yağ silindirlere düzensiz dağılabilir ve kendi yağlama özelliğini de sisteme giren yağ bozduğundan sorun olabilir, eksoz anında hava ile sisteme giren yağ dışarıya hava ile çıkıp solunumu zaafa uğratıp zeminde yağ yüzeyi(filmi) oluşturup sorunlara sebep olabilir.
Yazdığımızda yağın mekanik zararı, sistemin kendi kendine olan yağlayıcılığı ortadan kaldırılıyor ve sistem yağsız çalışma özelliğini kaybediyor. Sonrası yağa mecburiyet, ilk çalışmada yağın aksamlara iletilememesinden aşınma vb.

Yani yağlı ve yağsız tasarımlar olur, şartlandırıcı da buna göre yağ ekleyebilir ve ya yağın tutulması istenir.

Şartlandırıcıda biriken suyun tahliyesi vardır, filtrelerinde havadan gelen maddelerin tutulması vb. Zararlı yağ ve karbon atıkları vb için 0.3:micro:metre, daha saf hava için(gıda, ilaç..) 0.01:micro:metre (atık yağı tam ayıran) filtreler düşünülür.

Başarılar dileriz...
 

Forum istatistikleri

Konular
130,144
Mesajlar
933,550
Kullanıcılar
453,226
Son üye
kbe06

Yeni konular

Geri
Üst