Pompalar Hakkında Bilgisi Olan

faruk1313

Üye
Katılım
24 Mar 2010
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar
Isıtma devresi ve boyler için pompa hesabı yapmak istiyorum, bunu nasıl yapıcam bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
Öğrenmek istediğimi bilgiler,

1- Radyatör ısıtma devresi sirkülasyon pompası
2- Kullanma suyu boyleri ısıtma devresi sirkülasyon pompası
3- Kullanma suyu resirkülasyon pompası

yardımlarını beklyorum
iyi günler
 
Sistemi sirkülasyon pompası değil de normal bir pompa olarak düşünmek kolaylık olur.
Bir pompan gücü =debi* Hm olarak bulunuyorsa
Yapacağın ısıl ihtiyaca göre debiyi bulmak sonra sistemin Hm değerin hesaplamak
Hm de Boru ve sistemlerdeki toplam kayıp.
Burada boru çapına göre sistemin Hm değişecektir bir optimizasyon sonucu boru çapını bir şekilde kabul edersin sonra kayıpları hesaplayıp gerekli pompa gücünü verim ( 0,75 ,0,8 gibi) ilave ederek bulursun.
 
hangi hesabı yapmak isytiyorsunuz? debi hesabı mı boru çapı hesabımı?? kapasiteleri belirtmeniz daha hızlı özüme ulaşmamızı sağlayacaktır..
 
Hocam şimdi şunu belirtmek istiyorum.
1- Radyatör devresi için pompa hesabı yaparken, Radyatör ısı ihtiyacı kcal/h, Sıcaklık Farkı(Çalıştırma Aralığı 80-60=20 gibi ) ve Suyun yoğunluğu işin içine katılıp, Debi m3/h olarak hesaplanıyor.
2- Kollektör ile Boyler arasındaki pompa hesabında ise Boyler ısı ihtiyacı kcal/h, Sıcaklık Farkı(Çalıştırma Aralığı 45-10=35 Gibi) ve suyun yoğunluğu işin içine katılıp, debi m3/h olarak hesaplanıyor.
3- Boyler resirkülasyon pompası, yani kullanma suyu sıcak su hattı için sıcak suyun hatta devamlı dolaşması için eklediğimiz pompada kafam karışıyor. Resirkülasyon hattını sıcak suyun ulaştığı en uzak noktaya kadar taşıyoruz. Debi hesabındada Burda bazı kitaplarda resirkülasyon hattı boru metrajını bulup, 1 metre borudaki kayıp 7.5w/m,yoğunluk, suyun öz ısısı ve sıcaklık farkı ile orantı kurarak debiyi hesaplıyor.Basınç kaybınıda borudan geçen l/s suyun, boru boyu ve çapa göre basınç kaybını hm buluyor.
Debi 1m borudaki basınç kaybı ele alındığında düşük çıkıyor.Acaba bu doğru bir işlemmi?

Bu konuda özellikle sıcak su resirkülasyon hattı için hesaplama nasıl yapılır bilgi verirseniz çok sevinirim. Ayrıca hesapladığım debi ve basınç kayıplarına emniyet vermemiz gereklimi? Vereceksekde bina türüne göre mi veriyoruz yoksa %10, gibi sabit bir değer varmı?
 
türkçe olarak tam santrifüj pompalar-Kaya BAYSAL diye bir kitap var ben zamanında çok faydalanmıştım içinde güzel örneklerle dolu anlaşılır bir kitap.
ingilizce olarak da pompa dizaynı ve pompa seçimi ile ilgili bir çok kaynak var.
 
sirkülasyon pompalarında mantık aynıdır. sadece bir örnek vereyim, diğerleri de benzer şekilde halledersin.Radyatör TesisatıIsıtma Kapasitesi : Q=7,9kW
sıcaklık farkı=(T1-T2) C=(80-60)
debi=ısıtma kapasitesi(kw)*860/((sıcaklık farkı)*1000)
pompa debisi=7,9*860/((80-60)*1000)= 0,34 m^3/h kapasitede pompa ihtiyacınız var demektir.
umarım yardımcı olmusumdur
 
pompa seçerken net pozitif emme basıncına dikkat etmezsen bozulur. Yani pompanda kaviasyon olmaması için girişteki basıncın aldığın pompaya uygun değerdemi bakman gerekir. Ayrıca basınç kayıbı için çeşitli denklemler (colebrook v.b.) kullanman gerekir ki işin biraz zorlaşacaktır. Onun için kullanacağın malzemenin metre başına sürtünme değerine göre kayıbını belirlemek daha mantıklı görünüyor. Akademik açıdan yardımcı olacaksa; bkn: 1.14. Kayıplar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,773
Mesajlar
929,957
Kullanıcılar
452,533
Son üye
basocak

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst