Priz topraklamalarında faz var


Merhaba.Sn.rahmenersoy;Bir masaüstü pc,çamaşır,bulaşık makinesi,vb. topraklı fişle çalışan cihaz ve makineleri,toprak hattı görünürde varmış gibi görünen,ama son noktasından da kopmuş,çürümüş,irtibatı kalmamış şekle muhtemelen de gelmesi durumunda ise toprak hattında kontrol kalemi ile fazı görürsünüz ve bu belirli bir voltaj farkına da yine karşılık gelebilir,bunlar sık karşılaşılan ve görülebilen olağan durumlardır.Toprak hattınızda mutlaka bir zaafiyet vardır,ehliyetli bir elektrikçiye bu hattı en ince detayına varıncaya kadar da kontrol ettirebilmelisiniz.

Elektrikli chazlarda çalışma sisteminden kaynaklı yukarıda ismi geçen cihaz ve makinelerde statik Elektrik (Ölü elektrik) oluşabilir,onun dışında siz toprak hattını boşta bırakıp üçlü kablo şeklinde topraklı fişi prize taktığınızda,sn.ŞEF'imizin de anlatarak bahsettiği türden,elektromanyetik indüksiyon (Ac. deki çok yakın kablolarda,düzlemsel metallerde,faz kablosunun çok yakın olduğu-örneğin bir elektrikli fırının iletken gövdesi gibi) yoluyla bir ac. indüksiyon akımı,bu boştaki toprak kablosunda indüklenir ve bu doğrudan toprağa da hiç bağlı değilse eğer,kontrol kaleminde faz gibi ölçülür,belirli bir voltaj değeri de yine taşıyabilir.Ancak bu durum doğrudan bir faz kaçağı ile de asla karıştırılmamalıdır.Çünkü böyle bir durumda,ya normal Sigorta (Otomat) veya K.A.R. mutlaka toprak hattına geçen kritik bir akım seviyesi ile (30 mA ile) anında açma yapacaktır.Ancak bunun statik bir elektrik yükü olmasında ise amper (Güç) değeri pek de bulunmayacağından,arada kullanılan emniyet elemanlarını (KAR,otomat,vb.) attırması da hiç düşünülmemeli,beklenmemelidir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
kaçak akım rölesi ucuz da bizim binalar buna hazır mı ? Yeni binalar belki ama çoğu eski bina bence buna hazır değil... Çalıştığım yerde yeni gelen panoların hepsinde olmasına rağmen devre dışı bırakıyoruz.. Çünkü sürekli atıyor

Aile hekimi gibi her binanın da sabit bir ustası olmalı. Hatta fotokopi makinesi servisleri gibi senelik ücretleri olmalı ve binadan onlar sorumlu olmalı.


Piyasadan fiyat alıp her seferinde en ucuzuna gitmek demek, her seferinde yeni usta, farklı uygulama ve karmaşıklık demek. Hangi ustanın ne yaptığını bilemez ki yenisi... Adamın biri gider topraklamayı nötr ile birleştirir, diğer usta kalitelidir dikkatlidir, bunu düşünmez bile... Ama arızayı da kolayca bulamaz, belkide hiç bulamaz... Her ustanın usulü farklı. Sigortayı indiriyon , lambada faz olmamalı ama adam öyle yapmamış, küt çarpıl. Kahve rengi fazdır ama amcam gider maviyi faz yapar... Kablo ince gelir mavi ile kahveyi birleştirir panodan, sen priz takmaya gidersin, kablolarda ayrıksa gittiğinde bak şamataya o zaman...


Neyse, KAR faydalıdır ama buna daha tam hazır değiliz ....sağlıcakla...
 
Toprak bağlı olmayan bir prize toprak hatlı bir cihaz takın. Prizin faz yuvası ile toprak klemensini bir ölçün, kaç volt olduğunu görürsünüz sayın Yaşlı Uzman.

Bir Yaşıma daha girdim Ben bu yüzden yaşlanıyorum işte...

Arkadaşın sorunu neymiş neler yapmış neleri ölçmüş birdaha okumanızı öneriyorum;

 
Son düzenleme:
ben bir şey sorayım bununla ilgili ortaya çıkar dairede topraklama tesisatı mevcut diyelim ama bina giriş panosunda bağlı değil
dairedeki cihazlarda çamaşır makinesi buzdolabı filan fişe takılı şimdi boştaki bir pirizin topraklamasına kontrol kalemi tutulduğunda
faz gözükürmü gözükmezmi kaç volt olduğu duruma göre değişir
 
Vallahi senin söylediklerine paralel bir şey anlatayım. Bizim binada topraklama panoya çekilmiş fakat topraklama barasına bağlanılmamıştı. Haliyle çamaşır makinesi ve tost makinesi gibi elektrikli cihazlardan Elektrik çarpıyordu. Hatta arızayı da ben bulmuştum ve elektrikçiye yaptıgı hatayı iletmiştim.
Bir şey daha söylemek istiyorum. Topraklama olmayan evde çamaşır makinesi gibi cihazlar çalıştıgında topraklama klemensindeki ışık daha şiddetli yanıyor. Çamaşır makinesinin fişini çektiğimizde ışık daha zayıf yanıyordu.
Çamaşır makinesinde kesinlikle kaçak yoktu.
Acaba bu yönüyle Sayın Şefimiz anlattıgı aynı kapıya mı çıkıyor? Yoksa yanlışım varsa düzeltin lütfen.
 
Sen bir çoklu priz taksan topraklama klemensinde kontrol kalemi ışıgı yanar. Statik Elektrik diyorlar buna.
Benim yaşadıklarıma göre cihazlar takılı iken topraklama olmayan evde topraklama klemensindeki ışık daha şiddetli yanıyor.
 
Birebir aynı sayın hocam. Benim biraderin mobilya atölyesi var. Orada çayı elektrikli çay makinası ile yapıyorlar. Geçenlerde gövdesinde elektrik kaçağı var dediler. Gidip baktığımda şunu gördüm. Prizde topraklama kablosu klemens girişinden kopmuş. Haliyle makina gövdesine toprak gelmiyor. Kontrol kalemi ile baktığımda bayağı güçlü yanıyordu. Yanımda ölçü aleti olmadığı için ölçemedim ama 50-60 volttan daha fazla olabilirdi. Çayı yapan çırak bardakları yıkadıktan sonra elleri ıslak olduğu için en çok onu etkiliyordu. Ben kontrol kalemini gövdeye tuttuğumda yandığını görüyorum, diğer elimi gövdeye değdirince ışık sönüyordu.

Toprak girişini prize bağladıktan sonra kaçak filan kalmadı.
 
Güzel kardeşlerim Ramazanersoy arkadaşımız ilk mesajında ne yazmış? Nötr ile toprak arasında 60V okudum diyor. Allah aşkına hangi manyetik alan yada nasıl bir manyetik alan nötr ile toprak arasında 60V gerilim okunmasına sebebiyet verir birbirimizi kandırmanın anlamı yok ki!
Bahsedilen indüksiyon olayı topraklama iletkeninin toprak ile irtibatı yoksa kontrol kaleminin ışığı yanar elle dokunduğunuzda ışık şiddeti çok düşer. Böyle bir durumda örneğin çamaşır makinesi gövde toprağını ayıralım yada fırın bahsettiğim durum olur ama ölçü aleti ile asla 50-60v gibi bir gerilim görmezsiniz.
Bu kadar büyük değer 3 fazlı dağılımlarda katlardaki kare buatlarda nötr gevşekliği temassızlığı ile mümkün olabilir, nötr ile toprak iletkenleri karışmış da olabilir. Kaçak akım rölesi olmadığı için dairelerdeki bazı cihazlarda oluşan kaçaklar topraklama iletkeni üzerinde birleşmiş olabilir,topraklama direnci yüksektir, iletken kopuk olabilir. Ama sadece bahsedilen indüksiyon olayının olması mümkün değildir.
 

Bu olayın benzerini abimlerin evinde yaşadık. Hemen hemen aynı. Yalnızca bizimkisi suç aktörü çamaşır makinesiydi. Çamaşır makinesi çalıştıgında rezistanstan suya oradan musluğa oradan da yengemin ellerine.

'SARI KIZIN MEMESİNDEN, ÇOCUKLARIN KEMİĞİNE.' (Hatırlarsanız böyle bir süt reklamı vardı.)
 
hocam statikle ne alakası var cihazlar ne için topraklanıyor ozaman statik içinmi topraklama direncini yitirdiği zaman yada koptuğu zaman veya panoda bağlanmadığı zaman topraklama klemensinde faz gözükür bu faz da cihaz gövdelerindeki kaçaktır sizin dediğiniz gibi statik olsaydı normal tesisatta cihaz kaçaklarında k.a.r niye atsın
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…