Döküm levhaları, hassas taslama ile mikron degerinde taslatıp tüm ana iskeleti olusturacağım. Eksenlere ise 45 lik gibi lineer kızak koyacağım, tırlama ve esneme yapmaması icin tek eksene 2 değilde 4 ray koymayi dusunuyorum daha sağlam ve hassas olabilmesi icin bunun etkisi olur mu ?
Başta bahsettiğim mekanik iskelet ile ne kadarlık bir hassasiyet elde edebiliriz. Doküm levha birlestirmek yerine direkt model uzerinden döküm elde etsek model maliyeti cikiyor ve çok pahalı olacak.En fazla malzemem 400 mm çapta döküm işleyeceğim. Böyle bir projeye girişsem basarilı olabilirmiyim.
Kolay gelsin. Deneyimim, maliyet bilgim yok, yine de düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Biraz benzerini ben de düşünmüş ve forumda paylaşmıştım. 8-10 kişi bir araya gelip, tek bir kalıp ile birer masaüstü tornaya sahip olabilir miyiz diye. Anlaşılan, maliyetin yine de yüksek çıkacağı ve Çin torna fiyatları ile baş edemeyeceği idi.
Tırlama ve esneme raydan daha çok gövde ile ilgili. Bildiğiniz üzere güçlü ve hassas makinelerin gövdesi tek parça ve ağır dökümden oluşuyor. Döküm titreşimi sönümlendirebiliyor, ağırlığı artıkça bu etki de artıyor. Kalıp maliyetinden kaçarken, mikron düzeyinde taşlama işine gireceksiniz. Yetmeyecek parçaların hassas bağlanması gerekecek. Umarım birleşince tekrar taşlama istemez ve tek parça olarak davranır. Gövdeyi ağır yapmak zorunda kalacaksınız (herhalde benzer boyutlardaki makinelere yakın). 4 rayı, arabaları, ikişer doğrultuda, yüksek hassasiyetle birbirine paralel bağlamak da kolay değil, bence 4 ray gerekli de değil. Herhangi bir rayın bir üst kesitlisi seçildiğinde taşıyacağı kuvvet ve momentler büyük oranda artıyor. Eğer rayları yüksek hassasiyetle bağlayabilirim diyorsanız, 4 yerine 2 adet yüksek hassasiyet değerine sahip (pahalı) ray ve araba seçebilirsiniz. Sonuçta bu kuvvetlerin aktarılacağı gövde yeterince ağır ve rijit olmazsa rayların fazla önemi de olmayacaktır. Tasarlamak, yaptırtmak ayrı bir sorun. Deneyiminiz, piyasa bilginiz yoksa iyice zor olacaktır. Benzer şekilde düşük maliyetle yaptırtabilmek de amatör için hiç kolay değil. Onca emek ve maliyete karşın istenilen sonucu elde edememe riski de var.
İyi döküm kalitesini elde etmek de kolay değil. Yeni dökülmüş malzeme zamanla çalışıyor (deformasyona uğruyor). Bu nedenle dökümden yapılan hassas parçalar bir iki yıla varan sürelerle dinlendiriliyormuş. Sonunda yine hassas taşlanması gerekiyor.
Çok sayıda uygun fiyatlı ikinci el makine satılıyor. İstediğiniz özelliklerde gövdeye sahip bir torna alıp elden geçirmek bana (uzaktan) daha cazip gözüküyor. Makine revizyonu yapan yerler de varmış, pahalı olabilir. Siz CNC'ye dönüştüreceğiniz için tornanın bir çok parçasını kullanmayacaksınız, kısmi revizyon yeterli olacak. Fener mili rulmanları hassas olarak yenilenebilirse büyük oranda işinizi görebilir. Rayların oturacağı bölge tesviye edilebilir, hassas olarak taşlanabilir, özel kimyasallarla tesviye edilebilir veya şimlerle tesviye edilebilir (ucuz çözüm).