Projem için Ücreti Karşılığında Özel Devre yaptırmak istiyorum

aytserko

Üye
Katılım
24 Ocak 2012
Mesajlar
51
Puanları
1
Yaş
43
Konum
Bursa
Merhabalar;

Başlıkta da söylediğim gibi özel bir projem için bana istediğim şekilde devreyi yapıp gönderecek bir arkadaş arıyorum.

Kabaca istediklerim;

*3 tane DC motoru kontrol edebilecek.
*Motorlara bağlı düzenekte hareket eden mekanizma belirli noktalara geldiğinde(bu noktalarda sensör olacak)motor önceden belirtilen işlemi yapacak.
*Önceden yapılması programlanan hareketi ilkinde yapamazsa tekrar deneyecek ve 3 ncü de hata verecek ve bu kartta led ile gösterilecek.

gibi bazı isteklerim var.Elektroniğe meraklıyım uğraşıyorum ama sanırım bunu yapamam.O yüzden yaptırmanın daha çabuk olacağını düşündüm.

Yardımcı olmak isteyen arkadaşlar varsa çok sevirim.

Saygılarımla
 
hocam böyle bir iş için ben ücretsiz yardımcı olurum. gerekirse size pcb çizimini gönderirim. sonrada programını gönderirim. baskı devre bastırma işini ve program yükleme işini yapabillirseniz eğer iş kolay olur.

öncelikle projeyi biraz açın.
1-motorların gücü,gerilimi,ac mi ,dc mi
2-sensörler ne tip olacak
3-sistem tam olarak ne iş yapacak

bunları detaylandırırsanız açık şem ve baskı devre şeması çizer yayınlarım. bu iş için ücrete gerek yok.
 
Bu cevabınıza ne kadar sevindiğimi anlatamam.Saolsun birkaç arkadaş da özelden mesaj atmış ama ben şimdilik özelden cevap yazamadığım için kendilerine dönemedim.

Projeyi biraz açayım;

Ben 10 yıldır Medikal Sektörde Teknik Servis olarak çalışıyorum ve Tomografi Mr ve röntgen filmlerinin baskı cihazlarıyla da ilgileniyorum.Ancak son yıllarda film kullnımı yerini cd ye bırakmaya başladı ve bizim sektör de haliyle daraldı.Birçok firma yurtdışından CD Robotu getirmeye başladı.Bu sistemlerin hemen hemen hepsini internette videolarından 2 tanesini de üzerinde birebir çalışarak inceledim.Yapılan iş karşılığında cihazlara biçilen bedel onlarca kat fazla.Bun sistemi burda yapabileceğime kanaat getirdim ve araştırmaya başladım.projem bir aşamaya da geldi.

Sistemin işleyişi şu şekilde.Cihaz da boş cd ler var.Cihaz kendine yazdır komutu geldiğinde bir kol aracılığı ile Boş cdyi alıyor(bu alma işini vakum pompası ve selenoid kullanarak kendim hallettim)
Sonra aldığı Cd yi CD RW ye götürüp bırakıyor.(CD RW ve kol aynı düzemde hareket ettikleri için çarpışmamaları gerekiyor.)
Sonra Boş cd yi CD rw ye bırakıp cd nin yazılmasını bekliyor.
CD yazılma işi bitip cd RW den çıktığında onu alıp bir üstte bulunan CD Etiket baskı ya koyuyor.Bu kısımda cd nin üzerine hasta adı soyadı vs yazılıyor.Bu işlemi de bekledikten sonra işi biten cd yi alıp işlemi biten cd lerin haznesine koyuyor.

Temel hatları ile bu şekilde.You Tube da otomatik cd robotu,yada yazıcısı olarak girdiğinizde emsallerini görebilirsiniz.
Elimde 6 girişli servo motorlar var.
Optik ve mekanik switchler var.
Farklı güçlerde 24 V DC motorlar var.
Motor gücünü kaideye vermek için dişli gruplarım ve dişli kayışlarım var.
Bir şekilde bu projeyi hayata geçireceğim.Siz de bir ucundan destek verirseniz çok minnettar kalırım.

Saygılarımla.
 
bende ankarada bir medikal firmasına negatif basınç destekli yara drenaj pompası tasarımı yaptım. vac therapy

projenizi yaparım. eğer ankarada iseniz cihazı görerek tasarlamak kolay olur.ankarada değilseniz buradan yardımcı olucam.
 
Benim asıl memleketim Ankara.2007 den beri de Malatyadayım.
Başlangıç olarak ben motorları kontrol için devre yapmaya çalışıyorum.Dün L293D ile iki motor kontrolünü yaptım ancak kafamdaki çalışma şekli için step motor daha uygun olacak diye düşünüyorum.Elimde 3 tane step 3 tane de servo motor var.Gayet güçlü motorlar.Ancak bunları çalıştıramadım.Datashettinde 2 bacaktan 24 V dc ver,ilecek görünüyor ama diğer 4 uca nasıl bir sinyal vs veripte çalıştıracağımı bulamadım.Başlangıçta bu konuda bana yardımcı olursan sevinirim.
İkinci olarak üzerinde vantuz olan cd tutma modülü boş cd lerin üzerine gelince onları almak için motor aşağı baskı yapıyor.Buraya kadar sorun yok.Ama motoru cd yi aldıktan sonra tekrar çalıştırmak için ne yapmam gerektiğini araştırıyorum.

şimdiden teşekkürler.

Foruma günün hangi saatlerinde daha sık girdiğinizi söylerseniz ben de ona göre takip etmeye çalışayım.
 
Birde planladığım sisteme yakın bir kurguyu bu linkten görebilirsin.

 
Konu ilginçmiş.

Step motorlar sürülme şekillerine göre temelde iki çeşit. Unipolar ve bipolar. Forumun CNC-step motor bölümlerinde çeşitli bilgiler var.

Motorun hangi yapıda olduğunu anlamak için genellikle kablo sayısına bakılır.

4 Kablolular sadece bipolar, 5 kablolular sadece unipolar, 6-8 kablolular hem uni hemde bipolar sürülebilirler.

"2 Bacaktan 24 verilecek diğer 4 uç" cümlesinden sizin motorun 6 kablolu ve unipolar sürüldüğü anlaşılıyor. Ama 6 kablolu olduğu için bipolarda sürülebilir. Bipolar sürüldüğü durumda 24V verilen iki kablo boşta kalacak.

Motoru sürmek için hazır step motor sürücü chipleri de, devreleri de var.
Chip olarak uni için SLA7026, 7078 gibi chipler kullanılabilir.
bipolar için de meşhur tb6560.

Ama sistemin genelini düşününce zaten bir mcu kullanacaksanız, uygun bir mcu ile kendi sürücünüzü de yapabilirsiniz.

Hazır sürücü yerine kendim yapmak isterim derseniz, SLA7026, 7078 veya bipolar için de tb6560 ın dahasheetlerine bakarsanız sürülme tekniğini anlamanız daha kolay olur. Yine de bir sıkıntı olursa bende MAIN_LOOP gibi elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Yine de dökümanlara bir göz atarsanız anlaşmak daha kolay olur.

İkinci sorunuzu anladığımı söyleyemem.. Bir şekilde bir sensörden sinyal gelecek ve motor çalışacak diyebilirim.

Bir de diğer gerekli mekanik aksam hazırmı, ne tür bir şey tasarladınız merak ettim. Anladığım kadarıyla her bir CD ye farklı dosyalar yazılıyor. PC tarafında ne tür bir program çalışıyor-çalışacak gibi şeylerde var.
 
Söylemiş olduğunuz entegreleri inceleyeceğim ayrıca elimdeki motorların marka ve modellerini data sheetleri ile birlikte yarın yada paartesi buraya yazarım siz de incelersiniz.Bendeki bu motor ve sensörler yine benim servis verdiğim başka bir cihazdan alınma parçalar.Kendi ihtiyacıma göre düzenleyip kullnıyorum.Motor kısmında takılmamın nedeni eğer videoyu izlediyseniz aşağı ve yukarı hareketlerin sayısı çok fazla.Hem adım olarak hem de düzenli olarak belirli zamanlarda belirli yerlerde durmaları hayati önemli.CD lerin içerisine bizim iş istasyonu dediğimiz bir Dicom viewer yazılımı hastanın çekilmiş olan Tomografi,Röntgen ve MR görüntülerini atacak.Ayrıca bu görüntülerin windows tabanlı herhangi bir pc de açılmasının da aynı programla ağlanıyor olması gerekiyor.Yazılım bende mevcut.Mekanik aksamın şu an da hazır olan kısmı CD yi tutup aşağı yukarı gerekli yerlere koyacak olan kısmı.Bunu 3 adet vantuz,1 adet hava motoru,1 adet cd tesbit sensörü ve 1 adet te cd yi gerekli yerlerde bırakması için selenoid valften yaptım.
Gerçi hava vantuzları aracılığı ile CD yi tutmak bana ekstradan hava-selenoid ikilisinin düzenli çalıoşması gibi bir ekstra getiriyor ama ben bu şekilde bir çalışmadan daha umutluyum.

Teşekkür ederim
 
Elimdeki Motorlardan 3 tanesi KH42HM2-911 data sheet ini KH42HM2-911 pdf, KH42HM2-911 description, KH42HM2-911 datasheets, KH42HM2-911 view ::: ALLDATASHEET ::: adresinden görebilirsiniz.Ayrıca sormak istediğim yukarıda bahsettiğiniz TB 6560 sürücüsü için CNC step motor sürücüsü TB6560 3.5a 4 EKSEN GittiGidiyor.com'da 48239131 adresindeki CNC step motor sürücüsünden satın alsam benim için daha profosyonel bir çözüm olur mu.Yukarıda konuştuklarımızı yapar diye düşünüyorum.3 tane motor sürülebiliyormuş.Bu devre ile ilgii olarak pc ye bir program kurulup burdan mı önceden ayarlanıyor.bu program nedir.Bunu özellikle soruyorum çünkü zaten bu sistem hayata geçerse içerisinde bir pc olması şart.İçine küçük bir lenovo koymayı planlıyorum.hastan dosyaları ve cd ye baskının kontrolü için zaten gerekli.

Saygılarımla
 
Merhaba
PC tarafındaki yazılımın çalışma mantığını biliyor musunuz?PC ve sistem arasındaki haberleşme nasıl oluyor?Bu parametreleri de bilmek gerekir ki PIC tarafına ona göre program yazılsın.Genel olarak yazacağım bir düşüncem var.Bu tür projelerde yarım iş olmaz.Verilerin tamamına hakim olmak gerekir.Gerek PC tarafında gerekse PIC tarafında olan biteni tam olarak bilmek gerekir diye düşünüyorum.Bence tasarlayacağınız sistemdeki çubuk boyunun bile (yukarı aşağı rayı) kullanacağınız step motorun dönme açısı ile de ilgili olup her bir safhada atılacak adım sayısı yazılımla belirlenecektir.Bu yazdıklarım sizin şevkinizi kırmasın amatör olduğum için benim gözümde büyük görünüyor.Ama azmin elinden hiçbirşey kurtulmaz.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,811
Mesajlar
930,351
Kullanıcılar
452,618
Son üye
mberber

Yeni konular

Geri
Üst