Projem için Ücreti Karşılığında Özel Devre yaptırmak istiyorum

Merhaba

"yada yaptırırım.Onu pc den de nasıl kontrol edebileceğimi söylersen seviniirm.Bu benim için en öenmli kısım.Diğerleri üstüne konulabilir."




1-Google dan"dicom viewer"yazdım.Birçok yazılım çıktı.Siz hangisini kullanıyorsunuz?
2-Bu yazılımların içinde,robot kolunu kontrol edecek araçlar var mı?
Bu soruların yanıtlarından,sonra bir sonraki aşamada sorulması gerekenleri soracağım.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Devre için teşekkür ederim.Kullanılan malzemelerin bir listesini çıkartıp buradan bulabilecekmiyim bakacağım eğer yoksa internetten alıp başlayabilirim.Bu hafta içi sanırım bir yere gelir.Önce bugün devreyi ayrıntılı bir şekilde inceleme lazım.Biraz karışık geldi anlamaya çalışıyorum.
 
Dicom viewer yazılımı sadece hekimlerin görüntü incelemek ve .dcm uzantılı dicom dosyaları açmaları için cd nin içerisine atılacak datadan ibaret bir yazılım.Bunun Kolun kontrolü vs ile ilgili hiçbir aracı yok.Dediğiniz gibi internette birçok yazılım var.Ancak burda önemli olan yüklü olan dicom viewer ın her bilgisayarda açılması.Bazıları Win7 de vs açılmıyor.Benim kullanmayı planladığım Merge ün dicom viewer programı.Aslında bu çok önemli değil çünkü dicom viewer yerli ve yabancı menşeili elimde çok seçenek var.Bu viewer ı bilgisayar yazdıracağı her cd ye otomatik olarak atacak ki,datalar windows tabanlı her pc de açılsın ve incelenebilsin.

teşekkürler
 
Mekanik düzeneğin hazırlanması konusunda sanırım hemfikiriz.Ben alttan yukarı doğru,boş cd kutusu mesafesini,cd rw mesagfesini,üst kısma konulacak cd printer mesafesini hesaplayıp toplam yüksekliği belirleyeyeim.Hangi mesafelerde kolun duracağını kestirmeye çalışayım.Kol hareketini sağlayacak motor,dişli ve kayışları ayarlayayım.Size sonra foto yükleyeyim ordan devam edelim.Sanırım bu daha verimli bir başlangıç olacak düşüncesindeyim.

Ayrıca hazırladığım cd alma kısmının da fotosunu yükleyeyim.İncelersiniz.

Bunları yarın yükleyeceğim çünkü atölye haftasonu kapalı.Yarın elimde bulunan motor,dişli,kayış,aksesuar ve hali hazırda hava motoru ile yaptığım düzeneği yüklerim.
 
şema üzerindede belirttim kullanılack step motorları bilmediğim için uln yerine mosfet kullanılabillir diyerek.

shift regisster ile pwm sürülüyorda buradakiler step motor pwm gerekmiyorki zaten. tek motor için atıyorum 1001-1010-1000-0101 şeklinde gidecek.

gerekirse l298 de kullanılabiir. ama ben yinede mosfetten yanayım. gürültüden kastınız elektriksel gürültümü yoksa motorun çıkarttığı gürültümü?
bide motorların pişme durumunu anlamadım.

Step motorların enduktansı motor ile çok değişir. Farklı hızlarda da motordan aynı akımı geçirmek için motor besleme gerilimini yüksek tutup, akımı sınırlamak gerekir. Yani chopper kontrolü. Bu şekilde motor hangi hızda çalışırsa çalışsın aynı akım değeri dolayısıyla tork sağlanabilir.
Aynı nedenle eğer akım kontrolü yoksa, atıyorum 100RPM için uygun olan gerilim motor durduğunda da aynı şekilde uygulanırsa motordan aşırı akım geçer. Motor pişer. Çoğu sürücüde motor durduğunda motor akımı yarıya, çeyreğe gibi değerlere düşürülür. 0.9A in yarısı, çeyreği...

Gürültüden kastım mekanik gürültü. Özellikle düşük hızlarda full-half sürme ile motor vuruntulu çalışır. Çünkü motor gerilimi daha yüksek bir hızda normal çalışacak şekilde seçilmiştir. Düşük hızda, düşük endüktansda motordan daha fazla akım geçer. Dolayısıyla gidilmesi istenen posizyona rotor olması gereken den önce ulaşır ve bir sonraki darbeyi-komutasyonu bekler. Yani sürekli, lineer, yumuşak bir çalışma yerine dur kalk şeklinde çalışır. Sonuç gürültü, vuruntu, titreşim olur.

İşin gözöünde olmaması, uzaktan müdahale olanaklarının kısıtlı olması gibi nedenlerle 3-5 eksen (yettiği kadar) chopper ve mikrostep özelliği olan hazır bir step motor sürücü devre kullanılması bence daha uygun..

Biraz daha üst seviye bir işlemci ile kontrol ve motor sürme işini tek mcu ile yapmak mümkün. Ama devrenin gerçekleştirilmesi sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar vs. nedeni ile pek önermiyorum.
Olabildiğince modüler çalışmak daha mantıklı geliyor.


@Alarmco
Anladığım kadarıyla PC genel kullanımı olan bir PC. Bir yandan da bu işi de kontrol etmesi isteniyor. Eğer AV, vs başka programlar da çalışıyorsa PC üzerinde, ayrı bir mcu üzerinden işin kontrol edilmesi daha iyi. Ayrıca bir mcu kullanılmadığı durumda mach3 gibi paralel port' a mahkum olur. Genel kullanımlı bir PC de 100KHz lik sürekli, kesintisiz darbe üretmeye çalışmak çok da anlamlı değil. Şu saatten sonra Paralel port hiç anlamlı değil.
 
chopper type olmasada L297 ile half,full step yada wave drive özellikleri var. bununla birçok kez step sürdüm motorda bir ısınma gerçekleşmedi uzun süredir çalışıyorlar. buradaki step motor printer kadar hassas çalışmıyacağı için çok sorun olcağını düşünmüyorum micro step gerekmiyecektir.18f452 nin yarısını bile doldurmadan bu iş biter daha yüksek i/o sayısına yada program hafızasınada gerek yok. closeloop akım kontrolü ve devir kontrolü yapmak için current sense ve encoder gerekecek.çok hassas bir iş değil tabi izlediğim videodaki gibi olacaksa

aysterko eliinizdeki step motorların step açısı kaç derecelik.?
 
Mikro step pozisyon için değil gürültülü çalışmama içindi.
Bence 297 olur diyorsanız bence sorun yok. Belki de ben abartıyorum.
Ama yinede önerim düzgün bir motor sürücünün hazır kullanılıp mcu ile kontrol edilmesi .

Motorlar Datasheet'e göre 1.8 derece, 200 step /tur. .
0.9A/faz, 3.4ohm, 2.4mH, 140mN*m, 38g*cm2..
 
Merhaba
Kullanılacak PC'de boş seriport var mı?Bu iş için PC tarafına bir de program yazılması lazım.
 
Evet Step Motorlar 1.8 derece.Kullnılacak Pc lenovonun küçük kasalı pc lerinden olacak.Programların normal çalışması ve uzaktan erişim için bu maliyeti göze alacağım.Elimde bir taner küçük kasa lenovo var.Bunu kullanacağım.Evet program gerekli.Mekanik aksamı tamamladıktan sonra program işini halletmeye çalışacağım.Medikal amaçlı yazılım yapan birkaç arkadaşım var.Onlar yardım edebilirlerse destek olacaklar.
 
main bence bu cihaz icin elektronik devre yapmayla hic ugrasmaya gerek yok.cihazda bir adet pc kullanılacak deniyor.altı ustu 2 3 tane motor ve sensor olacak.hatta tahminime gore cd gozununun acıkmı kapalımı oldugunu algılamak ıcın sensore bıle gerek kalmadan pc den dırek olarak ogrenılebılınır.
bu makına ıcın benım tavsıyem motor drıverlerı dırek olarak satın almalı ve pc programı ıle hereketlerın kontrolu saglanmalı.bence boylesı cok daha kolay ve degıstırılebılır olur.servomu stepmı kullanılacak konusuna gelınce yapılacak ıs pek fazla hız ve ıvme gerektırmıyor.hıc dusunmeden step motor kullansın derım.boyle bır makına ıcınde motor surucuyu kendım yapacam dıye ugrasmanın bır anlamı yok cok cuzi fiyatlara 3 4 3ksen suruculer satılıyor(100-200 tl)
yanı kısacası bu makınaya mıcroıslemcı ıle gobek attıracagınıza ıcınde zaten bır pc(dolayısıyla mıcroıslemcı) oldugundan dırek olarak pc yazılıımıyla gobek attırılması bana daha kolay degıstırılebılır ve uygulanabılır gelıyor.her ne kadar belese ugrasırım yazarım demıssende ısın ıcınde onceden farkedılmeyen bır cok sorun cıkacaktır.mesala her cd hazneden alındıgında mesafe degısecegınden her seferınde motorun baska bır konuma gıtmesı gerekır(tahmınlerıme gore sen bunu bır adet sensorle cozersın).micro islemci ile yapılmayacak bir is degil ama on dakıkada yazayımda calıssın denılecek kadar basıt bı ıste degıl.

pc yazısını plc olarak okumuşum bide açıklama yapmışım :)

pc ile olabilir tercih aysterkonun. hazır motor driver kullanılır, sensör kartı yapılır olur. vakum ve selenoidler içinde bir çıkış kartı yapılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,818
Mesajlar
920,756
Kullanıcılar
450,908
Son üye
mert095

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst