proteus ısıs doğrultma hatası

can89

Üye
Katılım
31 Ocak 2015
Mesajlar
45
Puanları
1
Yaş
25
Merhaba arkadaşlar
simulasyonda 24 v ac alıyorum fakat diyotlarda 24v dc alamıyorum 3v filan görünüyor sorun nerededir
teşekkürler.
 
Merhaba.Bakın,bu devrenizde seri bağlı diyotlar mı var tam olarak,yoksa tek diyottan çıkışta mı bu değer tam olarak görünüyor? Örneğin 30 adet silisyum diyot seri olarak birbiri ardına bağlı ise 24 volt ac 3 volt dc.'ye seri çıkışında iner.(Ama tam dc ile gelen doğru akımda 0.70 volt,tek bir silisyum diyotta iç voltaj düşümüdür)

Ac'den dc'ye tek diyotla yapılan doğrultmadan sonraki
etkin değer ölçümünde genel olarak bazı cihazlar %45 voltaj değerini tam yansıtır.Proteus'un bu voltajla ölçümleme sisteminde (kullanmadığım için tam söyleyemiyorum bunu) bu olsa bile 24
volt ac'nin,tek diyottan çıktıktan sonra 10.5-11 volt dc.'yi geçmemesi gerekirdi mantıken.Tek diyotsa eğer ölçülen bu voltaj değerinde kesin bir anormallik var gibi görünüyor.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Şu şekilde
dfds.JPG
 
Son düzenleme:
Köprü diyotla 2 adet silisyum diyotta 2*0.70=1.40 volt voltaj düşümü çıkışta okunması,yani normal şeklinde 23.90-1.40=22.50 volt dc olması lazımdır.Teorik olarak çıkış değeri böyledir.(Tam doğrultulduktan sonra) Kolay gelsin.
 
peki nasıl 22 v alırız başka yolu yokmudur ?
 
Bakın,bu devre şeması doğrudur,elemanlar doğrudur,ama çıkışta ölçülen değer yanlıştır,siz bunu soruyorsunuz.Bunu
proteus'u profesyonel olarak kullananlar cevaplarsa daha iyi olur.Çünkü onlar bu durumla karşılaşmış oldukları çok
benzer durumları yaşamış da olabilir.Nedenini ben tam olarak söyleyemem,çünkü program iç yapısıyla,belki kişisel bir seçimle bu değer görünmüş de olabilir.Okunması gereken 22.5 volt dc.değeri olması gerekenidir,bu kurduğunuz tam dalga doğrultmalı köprü diyotlu doğrultma çıkışında.Kolay gelsin.
 
Proteus delikanlı çocuktur yalan söylemez elektroniği de iyi bilir.
Ama işte kullananlar bilmiyor elektroniği.
Proteus ile ilgili veya benzerleri ile ilgili yardım istiyorsan öncelikle çalışma dosyanın resmini değil kendisini yükle, rar yap yükle.
Kim uğraşacak işi gücü yok bir sürü eleman seçecek çizecek filan , oooo salla gitsin , sende bekle dur.

Çıkışa kondansatör bağlarsan DC Voltmetren ölçebilir ve ya AC voltmetre daha doğrusu osiloskop la bak..

Çizdiğin resme göre kondansatör takınca 32 filan okuman lazım
 
Son düzenleme:
Sevgili can89,bu durumdan emin olmanız için az önce Proskit marka True-RMS multimetre ile yaptığım trafo sekonder sarımı ac değeri ve sonrasındaki doğrultulmuş dc değerlerini tam olarak ölçtüğüm şekliyle aynen veriyorum.80 watt'lık bir trafonun 17 voltluk çıkış sekonder sargısı 17,10 volt ac ölçülürken,bir köprü diyottan sonraki multimetre ile olan dc voltajı ölçümünde bu değer 16 volt dc. olarak tam olarak ölçüldü.25 voltluk sargısından 25.02 volt ac ve köprü çıkışında ise 23.89 volt dc.olarak ölçüldü,yani yaklaşık 1.10 volt dc.lik kayıp da sabit kalmış oldu.Uygun bir elektrolitik kondansatör bu köprü çıkışına paralel bağlanırsa eğer,bu değer boşta (Yüke bağlanmadan,küçük değerli olsa hiç bir direnç bağlanmadan) otomatik olarak 1.414* 16=22.62 volt volt dc. olacaktır.Umarım bu test bir fikir verebilir.Kolay gelsin.Başarılar.
 
Son düzenleme:
cevaplarınız için teşekkür ederim önerilerinizi uygulayacağım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,227
Mesajlar
924,448
Kullanıcılar
451,596
Son üye
erenadem_25

Yeni konular

Geri
Üst