Proteusla yapılmış tarih saat sıcaklık devresi neden 2 derece yüksek gösteriyor?

devrede seven segmentler mux olarak çalıştığından pwm.c arkadaşın dediği gibi gecikmelerden dolayı ekranın sönmesi durumu ortaya çıkıyor bundan dolayıda olabilir lm35 kullanmak istemesi ancak displayi mux yapabilen bir tasarımcı ds1820 deki gecikmeye takılmaz burasıda ilginç geldi. yani ben olsam ds yi beklerken ekranı mux yaparım sonuc gelince yeni okuma komutunu tekrar gönderirim ki buda displayde görünmeyecek kadar kısa bir süreç alır.
ds18b20 yüksek çözünürlükte sıcaklık ölçümü yapar ve kendi kompanzasyonunu yapar. -55 e kadar iniyor diye hatırlıyorum. aynı işlemi lm35 de yapmak istersen donanımsal değişiklik yapmalısın. birde ds gibi hassas okumak için ya rail opamp yada 12-14bit adc gerekir. işte bunların hepsinin içinde olduğu sensör ds yeterli.

ikinci olarak seven segment kısmı ile dotmatrix kısmı arasında çok çok fark vardır. sıcaklık ve zaman şöyle bir kenarda dursun. dotmtatrix ledlerde animasyon diğer kenarda dursun diyebilirim. sıcaklık ve zaman programının %5 i iken diğeri %95 emin ol. ama bu gözünü korkutmasın bu şekilde projeyi tamamlarsan bir çok yol katetmiş olursun. picmico kesmelerine hakim olursun zamanlama ve altrutin paylaşımları vs bir çok bilgi edinirsin.
 
Değerli @pwm.c ve @MAIN_LOOP

İkinizinde yorumları benim için önemli idi. En çok sizlerin yorumalrını merak ediyordum. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

pwm.c önerdiğinizdevreyi kabaca inceledim. Gayet güzel görünüyor. Proteus bilgim hiç yok şu an amatörce kurcalıyor öğrenmeye çalışıyorum. Devreyi akşam yine detaylı inceleyeceğim. Aklıma takılan bir iki soru var mesela 74hc594 entegresi ile led display arasına seri direnç gerekiyormu filan.

İnceledikçe sizlere danışmak istiyorum. Proteusta kılıfları olmayan parçalar için nasıl pcb hazırlayacağım onu bilmiyorum videolar filan izliyorum vakit oldukça.

Teşekkürler. Sanırım bu devreyi yapacağım. Detayları burada paylaşırım.
 
Tekrar merhabalar.

Şu an bu projeyi yapmayı planlıyorum. Umarım sonuna kadar bitirebilirim.

Bir dot matrix display nasıl sürülür? Devreyi DSN dosyasındaki gibi kursam gerçekte çalışırmı? Yoksa aşağıdaki eklediğim resimlerdeki gibi 74HC595 çıkışına seri direnç mi yoksa ULN2003 ilemi led displaylere bağlamalıyım. Proteus bazı kuralları kabul edip çalışır sayıyor sanırım.

Şu an 2 sorum var.

1- 74HC595 çıkışına direk 8x8 display sürebilirmiyim sağlıklı olur mu?
2- Proteusta bu projede kullanılan nerdeyse tüm parçaların paket bilgileri yok. Bunları nasıl çizicem proteusu yeni öğreniyoum. Bu biraz zahmetli bir iş olacak benim için.
3- Bu devreyi yaparken 2 adet pcb kullanmak istiyorum. Display pcb si ve komtrolcü pcb si ikisi arasında kısa bir kablo bağlantısı ile birbirine bağlamak istiyorum.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

image38.gif
3 and 255.png
 
TPIC6B595 kullanmalısın. open drain 500mA çıkışları vardır. onun dışında 74hc595 ile aynı shift register.
genellikle bütün kayan yazılarda kullanılır.
 
74HC595 çıkışlarına direnç bağlayabilirsin.
proteus ares programında matrix display için bazı paketler var. eğer bunlar senin elindeki malzemeye uygun değilse başka bir devrenin ares çizimini alıp üzerinde değişiklik yaparak kullanırsın. proteusta yeni malzeme yapmak çok detaylı bir iştir. yazarak açıklamak epey zordur. bunun yerine padleri uygun ölçüde dizerek basit bir yapı kurabilirsin. boyutları ise başka bir malzemeyi kılavuz kullanarak belirlenebilir.
bu arada, matrix displaylerde aynı diğerlerinde olduğu ortak anot, ortak katot olayı var. devre için hangisi gerekiyor tam kestiremedim ama istersen bunu yapan kişiden ayrıntılı bilgi alabilirsin. linkini verdiğim siteye üye olup soruları oradan sormanda fayda var.

kolay gelsin.
 
Evet matrix displayin ortak anot mu katotmu olduğunu parçanın özelliklerinde göremedim.

Soldaki komponent listesine baktım hem ortak anot listelemiş hemde ortak katot. Hangisini kullanacaksa onu ekleseydi şu ürün diyebilirdim. Biraz araştırdım 79 entegresinin çıkışına ortak anot yada katotlu display ikiside takılabiliyor. Sadece birini takarken ekstra bir entegre daha kullanmak gerekiyor. Proteusta yeniyim o yüzden uğraşırken çok takılıyorum. İlk kez bisiklet kullanmayı öğrenmek gibi düşüp duruyorum. :)

Linki olan forumda üyeyim zaten. Olmazsa oradanda bilgi alabilirim sanıyorum.

Cevaplar için teşekkürler.
 
@serkan_48 , hocam bu kadar dot matrix led, shift register vs ile uğraşacağınıza hazır P10 panel gibi birşey kullansanız.
Malzeme, PCB vs. derken daha ucuza bile gelir.
Size geriye sadece sıcaklık ve zaman devresi kalır. Kontrolcü dediğiniz devre yani.
 
@serkan_48 , hocam bu kadar dot matrix led, shift register vs ile uğraşacağınıza hazır P10 panel gibi birşey kullansanız.
Malzeme, PCB vs. derken daha ucuza bile gelir.
Size geriye sadece sıcaklık ve zaman devresi kalır. Kontrolcü dediğiniz devre yani.

@ISMAILY Dostum ,

P10 paneli bende düşündüm. Hazır bir proje olacak. Birazda el emeği olan bir proje olsun istedim. P10 paneller hakkında bilginiz var mı? Kontrolcüsü ve içine atılacak programı programlama hakkında. Biraz araştırdım bir yükleme programı ve animasyon ayarının yapıldığı bilgisayar programı var. Bu program lisans filan var mı?

Teşekkürler.
 
El emeği olsun diyorsanız sözümüz olmaz hocam.

Program kısmı dert değil.
Nette araştrılırsa daha bi dünya örnek çıkar. Hatta PP de P10 panel için bir arkadaşın yaptığı birşeyler vardı diye hatırlıyorum.
Olmadı modifiye edilir, sıfırdan yazılır.
P10 değil ama QMatic paneller için benim de yazdığım birşeyler vardı. Kaydırmalı falan.
Sonuçta P10 da shift register kullanıyor. Kendi yaptığınızı da tarayacaksınız, P10 u da.
 
74hc595 çıkışına direnç bağlayarak sürebilirsin fakat çok sönük yanmasını kabul edersen. parlak çalışmasını istiyorsan ya çıkışları transistorle yada uln2003 ile güçlendirmelisin. içerisinde hem 74hc595 in hemde fet çıkış grubu olan entegrenin adı TPIC6B595 dir. 74hc595 çıkışı sink akımı kullanırsan max 30mA , source akımı kullanırsan 25mA sürebilirsin buda matrix grubundan sadece 1-2 ledi tam anlamıyla yakabilirsin demektir. mesela 5x7 olan matrixte I harfini çıkardığında 7 adet led yakman gerekecek ve tekbir 74hc595 çıkışından yakmak zorunda olduğundan güvenli çalışma için 30/7=4.2mA e göre direnç balğlamalısın. bu akımla yanan led çok düşük seviyede olacak kanaatindeyim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,101
Mesajlar
933,150
Kullanıcılar
453,150
Son üye
GreatestElectricianEver

Yeni konular

Geri
Üst