PT100 Çeşitleri (2, 3, 4 telli)

Olcum Yapacak cihazin A-B-C girisi olsun PT-100 icin..
Baglanti semasinda Misal B ile c arasina PT 100 ve A ile B ise kisa devre edilecektir,,
Esasen A ucu C ye gore bir sabit akim kaynagidir,, yani A ile C arasina 50 ohm veya 300 ohm baglarsaniz her durumda sabit akim gecer,, bendeki olcu cihazinda 160 mikro amper sabit akim,,
Simdi olayin nedenine bakalim,, PT100 den daima 160 mikro amper geciyor (yukaridaki izaha gore,,)

Uzak mesafede A ile B yi PT100 ucunda kisa devre yapalim,, bu demmekki kablo mesafesi onemini kaybedecek ve B-C arasi yalnizca voltaj olcecektir,, Olculen voltaj bolu sabit akim direnc degerini (PT 100 ) tam verecektir..
Netice; A-C arasi sabit akim kaynagi
B-C arasi gerilim okuma uclari olur,,

Kolay gelsin
 
mesafe arttıgı için kablo boyu uzuyor. kablo boyu uzayıncada kablo direncide artıyor ve dalayısıyla sen kompanze etmezsen sensörün yanlış okuyor. elektrikte gerilim düşümü hesabı yapılır bilirsiniz. eğer yapılan hesap projeye uymazsa kablo çapları büyütülür. bunuda mesafe artınca kablo çapı büyütmek gibi düşünebilirsin en basit olarak.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
en ıyısı 3 tellıdır
 
bence 3 telli biraz düşününce daha mantıklı geliyor
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
3 telli pt100 ile 2 telli arasındaki fark: uzun mesafeli kablolamalarda kablo direncini üzerine alması için 3 telli kullanılmalıdır heleki manyetik alanı ve harmoniği çok mekansa... pt100 ler düşük sıcaklık ları için kullanıldığı için 1 derecenin bile önemi var.
 
Tek elemanlı pt100 eğer 10metreden daha kısa mesafede cihaza bağlanacaksa 2 telli eğer 10metreden uzun mesafelerde bağlanacaksa 3 telli tercih etmeni öneririm.4 telli pt100 2 elemanlı olarak dizayn edilmiş olup 10 metreden kısa mesafelerde kullanılır.Ayrıca 6 telli olanlar 2 elemanlı olup 10 metreden uzun mesafelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.3 yada 6 telli olanları 10 metreden kısa mesafelerde de kullanabilirsin bir sorun olmaz.Önemli olan bağlayacağın cihazın 3 telli bağlantıya uygun olmasıdır.
 
Son düzenleme:
mustafa_01980 arkadaşımız çok güzel açıklamış. şunu ilave etmek isterim: 4 telli bağlantıda PT100' ün her iki ucuna 2 şer tel bağlanır,
sıcaklığı okuyacak olan cihaz her iki uçdaki 1' er telden akım dolaştırır, diğer tellerden ohm kanunu gereği PT100 üzerinde düşen gerilimi okuyarak sıcaklık değerini ölçer.
 
rezıstan termo metreler 2 tellı 3 tellı 4 tellı mesafe ıle alakalıdır tamam bunlar dogru ama şunu atlıyoruz ıkı tellı bırtermokupulu 20 metrede calışir fakat bakırkayıpları yuzunden kontrolore ılettıgı dırenc degışir buyuzden duzgun okuma olmaz busorunu gıdermek ıcın kablo kesıtı artırılabılır veya sınyal donuşturucu kullanılabılır ama kımse 150 metre mesafeden termokupul kulaılacagını sanmıyorum 4 tellıde olsa kablo masrafı cok yuksek olur eger okuma uzak bıryerden yapılacaksa 1_0 sınyal donuşturucu kullanmak daha ekonomık olur
 
arkadaşlar 3 telli sensörlerin plc girişlerine bağlantısını öğrenmeliyim.yardımcı olursanız sevinirim.bağlantı şeması gerekiyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,124
Mesajlar
933,331
Kullanıcılar
453,197
Son üye
Emre5212

Yeni konular

Geri
Üst